Jump to content

Ниче и Достојевски

Препоручена порука

Dostojevski ej jedini psiholog od koga nešto mogu da nau?im,, re?e Ni?e  :cheesy3:

vec rekoh to  :wink:

rekoh pre tebe ali nisis pazio na ?asu, sedi 1 :P

ponavljam 100 posto

nego jeste gledali ovaj film-mislim da je u vezi sa temom

http://www.imdb.com/title/tt0760188/

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Dostojevski ej jedini psiholog od koga nešto mogu da nau?im,, re?e Ni?e  :cheesy3:

vec rekoh to  :wink:

rekoh pre tebe ali nisis pazio na ?asu, sedi 1 :P

ponavljam 100 posto

nego jeste gledali ovaj film-mislim da je u vezi sa temom

http://www.imdb.com/title/tt0760188/

nisam ali ima?u u vidu ?im mi pro?e ova nedelja

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

moja 2 omiljena dela iz knjige "braca karamazovi"

prvi-Aljoši (otac Pajsije)

>>Imaj neprestano na

umu,mladiću, da je svetska nauka, ujedinivši se u veliku silu, pretresla,

naročito u toku poslednjeg veka, sve ono nebesko što nam je

zaveštano u svetim knjigama; i posle nemilosrdne analize medju

naučnicima ovoga sveta, od sve predjašnje svetinje ne ostade

savršeno ništa. Ali oni su pretresli deo po deo, a celinu su prevideli, i

to sa takvom slepošću da se čovek mora diviti! Jer celina stoji pred njihovim rodjenim očima,čvrsta i nepomična kao i pre, i vrata paklena ne mogu joj odoleti.

Zar nije ta celina živela devetnaest vekova? Zar ne živi i sada u

kretanjima pojedinačnih duša i u kretanjima narodnih masa? Čak i u

kretanjima duša tih što su sve razrušili, u dušama ateista ta celina

živi čvrsta i nepomična! Jer i oni što se odrekoše hrišćanstva, i koji

ustaju protiv njega, u suštini svojoj su zadržali Hristov oblik, pa su

takvi i ostali, jer do danas ni mudrost njihova, ni plamen srca njihova

ne behu kadri stvoriti neki viši obrazac čoveku i njegovom

dostojanstvu, nego što je obrazac koji je u davnoj davnini ukazao

Hristos. A što je bilo pokušaja za to,behu sve samo rugobe.To naročito zapamti mladiću,jer te tvoj starac u svom samrtnom času namenjuje I odredjuje za svet.Ti,sećajući se današnjeg velikog dana,nećeš možda zaboraviti ni moje reči koje ti rekoh kao srdačno I iskreno uputstvo ,jer mlad si a sablazni su u svetu teške, a tvoje sile male da bi im odoleo .A sad podji,siroto moja!<<

Tim rečima ga otac Pajsije blagoslovi.

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

drugi-starac Zosima

Jer znajte mili moji da je svaki pojedini od nas kriv za sve i svašta na zemlji,ne samo usled sveopšteg svetskog greha nego i pojedinačno,svaki za sve ljude i svakog čoveka na ovoj zemlji.Ovo saznanje je kruna života ne samo svakog isposnika nego i svakog čoveka na ovoj zemlji.Jer,monasi nisu neki drugi ljudi nego onakvi kakvi bi svi ljudi na zemlji trebalo da budu.Tek tada bi naše srce ganula ljubav beskrajna,vasionska,koja ne zna za zasićenost. Tada će svaki od vas biti kadar ceo svet ljubavlju zadobiti i suzama svojim svetske grehe oprati.Svako neka vodi brigu o svom srcu,svako sebi neka se ispoveda neumorno.Greha se svoga ne bojte,čak i kada ga uvidite ,samo neka je tu pokajanje.Ali,ni sa kakvim uslovima Bogu ne prilazite,i opet vam velim-ne budite oholi!Ne budite oholi prema malima,ne oholite se ni pred velikima.Ne mrzite ni one što vas odbacuju,što vas grde i klevetaju.Ne mrzite ni ateiste,lažne učitelje,ni rdjave medju njima a dobre pogotovo ne,jer medju njima ima mnogo dobrih,naročito u naše vreme.Spominjite ih u molitvi ovako:  Spasi Gospode sve one za koje nema ko da se moli,spasi I one koji neće da ti se mole.Pa tu odmah dodajte ''Ne molim ti se ovo po svojoj gordosti,Gospode,jer sam grdji od svih I od svega.''

Narod Božji volite,ne pustajte da vam stado vaše otimaju došljaci,jer ako zaspite zbog lenjosti I gadljive oholosti svoje,ili,što je najgore,zbog srebroljublja,tada će naići neprijatelj sa svih strana i odbiće od vas stado vaše.Tumačite narodu jevandjelje neumorno…ne kaišarite….srebro I zlato ne volite,ne držite ga uz sebe…..Verujte I zastavu držite,visoko je uzdižite….

girl_jumping bleh bleh

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

drugi-starac Zosima

Jer znajte mili moji da je svaki pojedini od nas kriv za sve i svašta na zemlji,ne samo usled sveopšteg svetskog greha nego i pojedina?no,svaki za sve ljude i svakog ?oveka na ovoj zemlji.Ovo saznanje je kruna života ne samo svakog isposnika nego i svakog ?oveka na ovoj zemlji.Jer,monasi nisu neki drugi ljudi nego onakvi kakvi bi svi ljudi na zemlji trebalo da budu.Tek tada bi naše srce ganula ljubav beskrajna,vasionska,koja ne zna za zasi?enost. Tada ?e svaki od vas biti kadar ceo svet ljubavlju zadobiti i suzama svojim svetske grehe oprati.Svako neka vodi brigu o svom srcu,svako sebi neka se ispoveda neumorno.Greha se svoga ne bojte,?ak i kada ga uvidite ,samo neka je tu pokajanje.Ali,ni sa kakvim uslovima Bogu ne prilazite,i opet vam velim-ne budite oholi!Ne budite oholi prema malima,ne oholite se ni pred velikima.Ne mrzite ni one što vas odbacuju,što vas grde i klevetaju.Ne mrzite ni ateiste,lažne u?itelje,ni rdjave medju njima a dobre pogotovo ne,jer medju njima ima mnogo dobrih,naro?ito u naše vreme.Spominjite ih u molitvi ovako:  Spasi Gospode sve one za koje nema ko da se moli,spasi I one koji ne?e da ti se mole.Pa tu odmah dodajte ''Ne molim ti se ovo po svojoj gordosti,Gospode,jer sam grdji od svih I od svega.''

Narod Božji volite,ne pustajte da vam stado vaše otimaju došljaci,jer ako zaspite zbog lenjosti I gadljive oholosti svoje,ili,što je najgore,zbog srebroljublja,tada ?e nai?i neprijatelj sa svih strana i odbi?e od vas stado vaše.Tuma?ite narodu jevandjelje neumorno…ne kaišarite….srebro I zlato ne volite,ne držite ga uz sebe…..Verujte I zastavu držite,visoko je uzdižite….

dobrodosli 319.gif 319.gif

Svako neka vodi brigu o svom srcu,svako sebi neka se ispoveda neumorno

:cheesy2: joooj

dada

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Jedna divna tema, koja ne zaslužuje da čami u forumskim podrumima i kazamatima.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...