Jump to content

Гуча

Оцени ову тему

Баба

Препоручена порука

Цитат
  Цитат
  Цитат

Не могу баш рећи да волим трубу  4chsmu1 , али истолеришем на свадбама. Не смета ми што други воле, нека се људи веселе  4chsmu1 , па нека и зараде они из Гуче. Оно што ми смета је наметање трубе као српске традиције  4chsmu1 , а на уштрб правог, изворног, вишевековног и веома богатог и разноврсног српског фолклора. Истина је да изворни фолклор негују разна КУД, али је то слабо медијски пропраћено па се стиче утисак да је то нешто неважно  :291291291: . Око Гуче и Егзита се дигне таква прашина, а лепота нашег фолклора све више пада у заборав, а нарошито фолклор срба избеглих из бивших република СФРЈ. О томе би веома озбиљно требала да брине држава.  4chsmu1

'' Има нешто  труло у  држави  Данској...''

Која  дозвољава да се фолклор једног народа претвори у заборав,

и  параду  пијанства... 4chsmu1

Да на жалост.  :(  Надам се да ће се нешто урадити по овом питању док је још на време.

Guča ima dugu tradiciju i nije uvijek bila parada pijanstva i kiča. Pričali su mi ljudi da je ranije bilo mnogo bolje. Sada je postalo komercijalizovano. Novac je dobar sluga ali loš gospodar i toga se treba čuvati. Čitala sam neke forume na kojima npr. nijemci oduševljeno pišu o Guči. Zašto bi to gasili, zašto da se ljudi ne vesele kod nas i o tome pričaju drugima. To i jeste jedno od naših obilježja. Šta rade Nijemci na Oktobar festu- jedu i piju,  pivo, čitav svijet zna za Oktobar fest i dođu iz Kine, Amerike i odasvuda. Narodu treba i zabave a i novac koji dolazi od posjetilaca. Što se mene tiče,neka Guče, samo ne treba da se održava u vrijeme posta, jedino bi to zaista rado promjenila. Što se tiče kuture deficitarna je u cijelom svijetu ali nećemo ništa popraviti ako ukinemo Guču. Lično sam imala  želju da odem ali ne u vrijeme posta. ( kako vrijeme promiče sve maje podnosim gužvu i galamu pa i želja polako minula, ufatile godine 4chsmu1) 4chsmu1

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Цитат
  Цитат
  Цитат

Sve se, izgleda, menja. Sabor ostaje isti.

Pečenje. Lebac i slanina. Beli lukac. Kolovođa i kec. Prvi i poslednji u kolu. Sabor je čudo. I to čudo nad čudima.

Све се мења само срби остају исти.

Печење, сланина, трубе трубе, играју се шоте уз муслиманске ритмове и мелодије.

Усред Богородичиног поста.

србин није исто што и православац.

не мора бити, ово је држава грађана Србије, ма које вере.

иначе, шоту да игра србин - то је срамота или незнање. 4chsmu1

а труба да је добра - добра је  4chsmu1

Tačno, truba je dobra a narod ništa ne zna (tako se i htijelo da narod ništa nezna). Sada može da nauči i više nije nacionalista onaj ko čita Njegoša i svira gusle. Nije samo šota u Guči. Na sve strane turbo folk i istočnjački ritam pod nazivom Srpska muzika :291291291:, bole i uši i oči.

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат

Не могу баш рећи да волим трубу  0513_music , али истолеришем на свадбама. Не смета ми што други воле, нека се људи веселе  319.gif , па нека и зараде они из Гуче. Оно што ми смета је наметање трубе као српске традиције  :291291291: , а на уштрб правог, изворног, вишевековног и веома богатог и разноврсног српског фолклора. Истина је да изворни фолклор негују разна КУД, али је то слабо медијски пропраћено па се стиче утисак да је то нешто неважно  smiley-dance007 . Око Гуче и Егзита се дигне таква прашина, а лепота нашег фолклора све више пада у заборав, а нарошито фолклор срба избеглих из бивших република СФРЈ. О томе би веома озбиљно требала да брине држава.  :229229229:

и  параду  пијанства... dada

Да на жалост.  :(  Надам се да ће се нешто урадити по овом питању док је још на време.

Guča ima dugu tradiciju i nije uvijek bila parada pijanstva i kiča. Pričali su mi ljudi da je ranije bilo mnogo bolje. Sada je postalo komercijalizovano. Novac je dobar sluga ali loš gospodar i toga se treba čuvati. Čitala sam neke forume na kojima npr. nijemci oduševljeno pišu o Guči. Zašto bi to gasili, zašto da se ljudi ne vesele kod nas i o tome pričaju drugima. To i jeste jedno od naših obilježja. Šta rade Nijemci na Oktobar festu- jedu i piju,  pivo, čitav svijet zna za Oktobar fest i dođu iz Kine, Amerike i odasvuda. Narodu treba i zabave a i novac koji dolazi od posjetilaca. Što se mene tiče,neka Guče, samo ne treba da se održava u vrijeme posta, jedino bi to zaista rado promjenila. Što se tiče kuture deficitarna je u cijelom svijetu ali nećemo ništa popraviti ako ukinemo Guču. Lično sam imala  želju da odem ali ne u vrijeme posta. ( kako vrijeme promiče sve maje podnosim gužvu i galamu pa i želja polako minula, ufatile godine :huh:) 319.gif

Не знам како си из овога што сам написала закључила да Гучу треба укунути. Уопште то нисам рекла. Само сматрам да је лоше што се Гуча пропагира као српска традиција, а, као шти рекох, на уштрб изворног српског фолклора. Што се тиче старости Гуче, наш народ постоји много, много душе од тих шездесетак година колико постоји Гуча. Што култура нестаје у целом свету баш ме и не теши. Нека Гуче, али држава мора да поради на очувању културног блага које су нам преци оставили.  

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат

Не могу баш рећи да волим трубу  0513_music , али истолеришем на свадбама. Не смета ми што други воле, нека се људи веселе  319.gif , па нека и зараде они из Гуче. Оно што ми смета је наметање трубе као српске традиције  :291291291: , а на уштрб правог, изворног, вишевековног и веома богатог и разноврсног српског фолклора. Истина је да изворни фолклор негују разна КУД, али је то слабо медијски пропраћено па се стиче утисак да је то нешто неважно  smiley-dance007 . Око Гуче и Егзита се дигне таква прашина, а лепота нашег фолклора све више пада у заборав, а нарошито фолклор срба избеглих из бивших република СФРЈ. О томе би веома озбиљно требала да брине држава.  :229229229:

и  параду  пијанства... pivo

Guča ima dugu tradiciju i nije uvijek bila parada pijanstva i kiča. Pričali su mi ljudi da je ranije bilo mnogo bolje. Sada je postalo komercijalizovano. Novac je dobar sluga ali loš gospodar i toga se treba čuvati. Čitala sam neke forume na kojima npr. nijemci oduševljeno pišu o Guči. Zašto bi to gasili, zašto da se ljudi ne vesele kod nas i o tome pričaju drugima. To i jeste jedno od naših obilježja. Šta rade Nijemci na Oktobar festu- jedu i piju,  :(, čitav svijet zna za Oktobar fest i dođu iz Kine, Amerike i odasvuda. Narodu treba i zabave a i novac koji dolazi od posjetilaca. Što se mene tiče,neka Guče, samo ne treba da se održava u vrijeme posta, jedino bi to zaista rado promjenila. Što se tiče kuture deficitarna je u cijelom svijetu ali nećemo ništa popraviti ako ukinemo Guču. Lično sam imala  želju da odem ali ne u vrijeme posta. ( kako vrijeme promiče sve maje podnosim gužvu i galamu pa i želja polako minula, ufatile godine :huh:) 319.gif

Не знам како си из овога што сам написала закључила да Гучу треба укунути. Уопште то нисам рекла. Само сматрам да је лоше што се Гуча пропагира као српска традиција, а, као шти рекох, на уштрб изворног српског фолклора. Што се тиче старости Гуче, наш народ постоји много, много душе од тих шездесетак година колико постоји Гуча. Што култура нестаје у целом свету баш ме и не теши. Нека Гуче, али држава мора да поради на очувању културног блага које су нам преци оставили.  

Samo sam se nadovezala na tvoj tekst i nije mi bila namjera da ga negiram.Naravno da je srpski narod stariji od Guce, ali to ne znaci da Guca nemoze postati dio nase tradicije. U mojo porodici postoji duga tradicija igranja u folklornim drustvima dada i sama sam bila clan jednoga. To sto Gucu cini interesantnom je pored muzike i velike kolicine jela i pica i to sto se desava jednom godisnje.

Skoro svaka vaznija manifestacija ili proslava ili drustveni dogadjaj pocinje sa nastupom nekog kulturno umjetnickog drustva.Nasa folklorna drustva cesto imaju turneje po stranim zemljam gdje nastupaju i predstavljaju nas narod i tradicije. Troskove putovanja a cesto i smjestaja se namiruju iz drzavnih kasa a takodje i nosnja koja nije tako jeftina. Prema tome ne smatram da se Guca organizuje na ustrb folklora. Ima mjesta i za jedne i druge. Neko voli plavo neko crveno.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Samo sam se nadovezala na tvoj tekst i nije mi bila namjera da ga negiram.Naravno da je srpski narod stariji od Guce, ali to ne znaci da Guca nemoze postati dio nase tradicije. U mojo porodici postoji duga tradicija igranja u folklornim drustvima kolce i sama sam bila clan jednoga. To sto Gucu cini interesantnom je pored muzike i velike kolicine jela i pica i to sto se desava jednom godisnje.

Skoro svaka vaznija manifestacija ili proslava ili drustveni dogadjaj pocinje sa nastupom nekog kulturno umjetnickog drustva.Nasa folklorna drustva cesto imaju turneje po stranim zemljam gdje nastupaju i predstavljaju nas narod i tradicije. Troskove putovanja a cesto i smjestaja se namiruju iz drzavnih kasa a takodje i nosnja koja nije tako jeftina. Prema tome ne smatram da se Guca organizuje na ustrb folklora. Ima mjesta i za jedne i druge. Neko voli plavo neko crveno.

Слажем се с тобом да има места и за једне и за друге, хтела сам само да појасним да нисам предлагала укидање Гуче. Гуча је забава за народ па ко воли нек изволи. Кажем само да наше културно наслеђе не сме пасти у други план већ да се њиме више морају бавити људи који су за то едуковани, а да им у томе држава мора више помоћи. Није довољно платити пут и ношње. Ту је потребан озбиљан научни приступ са тачно одређеним циљевима и задацима.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Samo sam se nadovezala na tvoj tekst i nije mi bila namjera da ga negiram.Naravno da je srpski narod stariji od Guce, ali to ne znaci da Guca nemoze postati dio nase tradicije. U mojo porodici postoji duga tradicija igranja u folklornim drustvima kolce i sama sam bila clan jednoga. To sto Gucu cini interesantnom je pored muzike i velike kolicine jela i pica i to sto se desava jednom godisnje.

Слажем се с тобом да има места и за једне и за друге, хтела сам само да појасним да нисам предлагала укидање Гуче. Гуча је забава за народ па ко воли нек изволи. Кажем само да наше културно наслеђе не сме пасти у други план већ да се њиме више морају бавити људи који су за то едуковани, а да им у томе држава мора више помоћи. Није довољно платити пут и ношње. Ту је потребан озбиљан научни приступ са тачно одређеним циљевима и задацима.

Bilo je i tih koji su predlagali ukidanje Guče. Sreća da se to neće desiti nikada.

Ja to vama ne mogu opisati kada kreneš busom iz Čačka u Guču i autobus prepun ljudi napravi veliku žurku i svi pevaju i zezaju se. Strava.

Ovako samo sedite iza svojih monitora i govorite sa nekih naučnih, kulturnih i religioznih aspekata a ništa od toga zapravo niste ni doživeli. Ima i dovoljno autentično srpskih stvari. Dođite!

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Има ли свештеника на форуму ?  crvenilo

што?
Да изнесу став о теревенкама које се организују у време поста.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

што?

И шта би требали да речу ?

Подели на овим сајтовима

Цитат

Ја сам питао пре неког времена, пред  Часни пост, овде на овим страницама, да ли, с обзиром да је Србија декларативно Православна земља, за време поста драстично пада продаја меса, месних прерађевина, млека и млечних прерађевина, те јаја а, рецимо,  благо расте продаја поврћа и донкле рибе и мекушаца, и одговор је био да се такве промене не виде у статистици, осим на нивоу статистичке грешке.

Па ако је тако, ако заиста једна Православна земља, какву Србија себе воли да види, не бележи никакву промену у трговини живежним намирницама за у време Часног поста, чему сад дизати фрку што је Гуча у време Госпојинског поста?

Мислим, крените редом. Прво се дубоко саблазните због Часног поста а онда можете само констатовати да је слично и за друге постове па тек у том контексту споменути Гучу.

http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?p=172855#p172855

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат

што?

Да треба да се скаче и рове уз трубаче и купус са сланином из земљаног лонца обавезно да се једе и наравно печење... Нека кажу шта буду рекли, ако хоће да кажу.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Ја сам питао пре неког времена, пред  Часни пост, овде на овим страницама, да ли, с обзиром да је Србија декларативно Православна земља, за време поста драстично пада продаја меса, месних прерађевина, млека и млечних прерађевина, те јаја а, рецимо,  благо расте продаја поврћа и донкле рибе и мекушаца, и одговор је био да се такве промене не виде у статистици, осим на нивоу статистичке грешке.

Па ако је тако, ако заиста једна Православна земља, какву Србија себе воли да види, не бележи никакву промену у трговини живежним намирницама за у време Часног поста, чему сад дизати фрку што је Гуча у време Госпојинског поста?

Мислим, крените редом. Прво се дубоко саблазните због Часног поста а онда можете само констатовати да је слично и за друге постове па тек у том контексту споменути Гучу.

Ма... чланови форума који су у цркви хвале сабор у Гучи.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат
  Цитат

што?

Да треба да се скаче и рове уз трубаче и купус са сланином из земљаног лонца обавезно да се једе и наравно печење... Нека кажу шта буду рекли, ако хоће да кажу.

Брате просто је то .

Треба кренути мисионарити.

Рацимо кренеш тако од своје куће па научиш све редом да треба да посте.

Па онда по комшилуку мало зађеш , па по селу( граду) и миц по миц , после неког времена гарант да ће се број оних који мрсе у посте смањити .

То што ће неки поп овде на форуму написати како то није добро , или неваља се , или тако нешто тешко да ће ишта променити у глобалу.

Прво зато што овде који су форумаши или већ јесу православни или нису уопште нити то мисле бити.

Дакле ни једнима ни другима то нема потребе објашњавати.

Значи шта ?

Остаје да ти нешто сам мораш предузети.

На крају ако си крштен човек и верујући и ти си Црква, самим тим делај, немој да чекаш да неки поп то одради.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат
  Цитат

Ма... чланови форума који су у цркви хвале сабор у Гучи.

А што би га кудили ?

Мислиш да није пао у пост да би сви ти са сабора ревносно постили ?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...