Jump to content

Гуча

Оцени ову тему

Баба

Препоручена порука

Ја сам питао пре неког времена, пред  Часни пост, овде на овим страницама, да ли, с обзиром да је Србија декларативно Православна земља, за време поста драстично пада продаја меса, месних прерађевина, млека и млечних прерађевина, те јаја а, рецимо,  благо расте продаја поврћа и донкле рибе и мекушаца, и одговор је био да се такве промене не виде у статистици, осим на нивоу статистичке грешке.

Па ако је тако, ако заиста једна Православна земља, какву Србија себе воли да види, не бележи никакву промену у трговини живежним намирницама за у време Часног поста, чему сад дизати фрку што је Гуча у време Госпојинског поста?

Мислим, крените редом. Прво се дубоко саблазните због Часног поста а онда можете само констатовати да је слично и за друге постове па тек у том контексту споменути Гучу.

http://forum.vidovdan.org/viewtopic.php?p=172855#p172855

Ма... чланови форума који су у цркви хвале сабор у Гучи.

А што би га кудили ?

Мислиш да није пао у пост да би сви ти са сабора ревносно постили ?

Неби, али је питање зашто се баш у време поста одржава.

ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ !

Подели на овим сајтовима

• Одговори 265
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ја сам питао пре неког времена, пред  Часни пост, овде на овим страницама, да ли, с обзиром да је Србија декларативно Православна земља, за време поста драстично пада продаја меса, месних прерађевина, млека и млечних прерађевина, те јаја а, рецимо,  благо расте продаја поврћа и донкле рибе и мекушаца, и одговор је био да се такве промене не виде у статистици, осим на нивоу статистичке грешке.

Па ако је тако, ако заиста једна Православна земља, какву Србија себе воли да види, не бележи никакву промену у трговини живежним намирницама за у време Часног поста, чему сад дизати фрку што је Гуча у време Госпојинског поста?

Мислим, крените редом. Прво се дубоко саблазните због Часног поста а онда можете само констатовати да је слично и за друге постове па тек у том контексту споменути Гучу.

А што би га кудили ?

Nisam protiv Guče ali ne u vrijeme posta.

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

А што би га кудили ?

Хехехе , па ти мислиш да су организатори то злонамерно и намерно урадили?

Ма каки , немају они појма да је сад пост.

Ево одем ти ја у пекару јуче , иначе у пекари су сви формал-православци , који натуку неке чудновате сендвиче за васкршњи пост под фирмом како су то екстра супер турбо гигамега инџекшн посни сендвичи ( а цена им је исто тако гига-мега) ,    и затражим један од тијех њиовијех сендвича.

А они ми лепо нако са висине одбрусе да таке сендвиче праве само када је пост. Да не објашњавам да је јуче свакако била среда , па и ако не знају за овај пост ваљда су требали да знају да је среда већ кад се праве тако паметни.

Меџутим немају ти они благе везе ни са средом ни са петком ни са постима.

Рекох им ја да сад јесте пост , и то не зато што очекивах да ћу добити сендвич , видим да од тога неима ништа , него чисто мало да их спустим са те њиове висине.

А они ми рекоше нешто у фазону да сам секташ .

Шта више да ти причам брате , ваљда и сам имаш така искуства и видиш колико је народ око тебе упућен или није ...

Дакле катихизис у шаке и у мисију , друге нема!

Подели на овим сајтовима

Сестро, пошто је у време поста, дакле јеси против сабора у Гучи ? Гуча је место, а време поста је као што му само име каже време. Сваки догађај је везан за место и време, време које може да буде твој разлог због кога си против тог догађаја. Такви одговори као твој се једноставно не дају.

Подели на овим сајтовима

.

Сестро, пошто је у време поста, дакле јеси против сабора у Гучи ? Гуча је место, а време поста је као што му само име каже време. Сваки догађај је везан за место и време, време које може да буде твој разлог због кога си против тог догађаја. Такви одговори као твој се једноставно не дају.
Pa ni svadbe se ne održavaju u vrijeme posta, ali to ne znači da ne treba da bude svadbenog veselja u ostale dana, kada nije post.

Lično nisam nikada bila u Guči.

Neka mi Gospod oprosti a vi braćo i sestre  ako rekoh nešto što nije u redu.

"Невоља је било и биваће, људи и нељуди је бивало и биваће. Околности не зависе увијек од нас, али да ли ћемо бити људи или нељуди то од нас зависи."

Подели на овим сајтовима

А што би га кудили ?

Хехехе , па ти мислиш да су организатори то злонамерно и намерно урадили?

Ма каки , немају они појма да је сад пост.

Ево одем ти ја у пекару јуче , иначе у пекари су сви формал-православци , који натуку неке чудновате сендвиче за васкршњи пост под фирмом како су то екстра супер турбо гигамега инџекшн посни сендвичи ( а цена им је исто тако гига-мега) ,    и затражим један од тијех њиовијех сендвича.

А они ми лепо нако са висине одбрусе да таке сендвиче праве само када је пост. Да не објашњавам да је јуче свакако била среда , па и ако не знају за овај пост ваљда су требали да знају да је среда већ кад се праве тако паметни.

Меџутим немају ти они благе везе ни са средом ни са петком ни са постима.

Рекох им ја да сад јесте пост , и то не зато што очекивах да ћу добити сендвич , видим да од тога неима ништа , него чисто мало да их спустим са те њиове висине.

А они ми рекоше нешто у фазону да сам секташ .

Шта више да ти причам брате , ваљда и сам имаш така искуства и видиш колико је народ око тебе упућен или није ...

Дакле катихизис у шаке и у мисију , друге нема!

Знам, али овај сабор би требао да промовише и неку традицију, зар Срби нису традиционално Православан народ. Сабор се одржава од времена комунистичке власти, мислим да је у старту организатор имао такве намере, још је Драгачево било у доброј мери Четничко. Још су временом направили микс свега и свачега и једну превару од свега тога. Ето што се тиче неких перфидних превара у музици ових наших Балканских простора мени је Горан Бреговић који је јуче тамо наступао синоним за такву превару.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

http://javascript:void(0);  Шта би рекла Милка Баковић Радосављевић ?

Ти знаш шта би она рекла , или би ти нешто реко па мислиш да би и она то рекла ?

Питам се. Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Знам, али овај сабор би требао да промовише и неку традицију, зар Срби нису традиционално Православан народ. Сабор се одржава од времена комунистичке власти, мислим да је у старту организатор имао такве намере, још је Драгачево било у доброј мери Четничко. Још су временом направили микс свега и свачега и једну превару од свега тога. Ето што се тиче неких перфидних превара у музици ових наших Балканских простора мени је Горан Бреговић који је јуче тамо наступао синоним за такву превару.

Морам опет да кажем да трубачи нису наша изворна традиција или ето да кажем да су веома фришка традиција, као што кажеш, од времена комуниста. То што та манифестација постоји од времена комуниста може нас довести до закључка да је намерно дата народу (хлеба и игара) са намером да исти одвуче од важнијих ствари као што су државна политика (у то врема Голи Оток) и властита прелепа и пребогата културна баштина. Другим речима, требало је спустити Србе у "приземље" и одвојити их од свега што их веже за српство и православље. Но, да не бисмо били параноици, рећи ћу нек се људи веселе, али држава нек се системски побрине за очување културне баштине.

Подели на овим сајтовима

Samo sam se nadovezala na tvoj tekst i nije mi bila namjera da ga negiram.Naravno da je srpski narod stariji od Guce, ali to ne znaci da Guca nemoze postati dio nase tradicije. U mojo porodici postoji duga tradicija igranja u folklornim drustvima smej.gif i sama sam bila clan jednoga. To sto Gucu cini interesantnom je pored muzike i velike kolicine jela i pica i to sto se desava jednom godisnje.

Skoro svaka vaznija manifestacija ili proslava ili drustveni dogadjaj pocinje sa nastupom nekog kulturno umjetnickog drustva.Nasa folklorna drustva cesto imaju turneje po stranim zemljam gdje nastupaju i predstavljaju nas narod i tradicije. Troskove putovanja a cesto i smjestaja se namiruju iz drzavnih kasa a takodje i nosnja koja nije tako jeftina. Prema tome ne smatram da se Guca organizuje na ustrb folklora. Ima mjesta i za jedne i druge. Neko voli plavo neko crveno.

Слажем се с тобом да има места и за једне и за друге, хтела сам само да појасним да нисам предлагала укидање Гуче. Гуча је забава за народ па ко воли нек изволи. Кажем само да наше културно наслеђе не сме пасти у други план већ да се њиме више морају бавити људи који су за то едуковани, а да им у томе држава мора више помоћи. Није довољно платити пут и ношње. Ту је потребан озбиљан научни приступ са тачно одређеним циљевима и задацима.

Bilo je i tih koji su predlagali ukidanje Guče. Sreća da se to neće desiti nikada.

Ja to vama ne mogu opisati kada kreneš busom iz Čačka u Guču i autobus prepun ljudi napravi veliku žurku i svi pevaju i zezaju se. Strava.

Ovako samo sedite iza svojih monitora i govorite sa nekih naučnih, kulturnih i religioznih aspekata a ništa od toga zapravo niste ni doživeli. Ima i dovoljno autentično srpskih stvari. Dođite!

Како знаш да нико од нас није био у Гучи? Кажеш да си ти био, па мора да си приметио да ниси тамо сам и једини те да има маса других људи.  :) Теби је изгледа мало теже да разумеш о чему се овде говори. Ако, немој да бринеш, само се ти играј лепо.  smej.gif

Подели на овим сајтовима

Чини ми се Нина, да си ти нешто прескочила. не читајући можда поруке редом,

рецимо то да је труба наша фришка традиција,

и да јесте, она је трaдиција,треба је поштовати.

Родила сам се ту, крај Гуче, где сам научена свакој традицији и поштовању, и

немој да солиш, и пошећери мало. smej.gif

Што се тиче упорне приче о посту у време трубе, не посте сви људи који тамо долазе,

неки и посте.

Нека свако мисли о себи,као што ће свако и одговарати за себе.

Не можемо да не поштујемо оне који не посте.

2. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.

Važno je napomenuti da je naš bližnji svaki čovek bez obzira na poreklo, rasu, položaj, obrazovanje, jer su svi ljudi Božja stvorenja, i ako ne volimo ljude koje vidimo kako možemo voleti Boga koga ne vidimo? Ova zapovest odnosi se kako na one koji su dobri prema nama tako i na one koji su nam nešto rđavo učinili, jer reče Isus u svojoj besedi na gori: “ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze, blagosiljajte one koji vas kunu, molite se za one koji vas vređaju” (Luka 6;27,28), “ I ako ljubite one koji vas ljube, kakva vam je hvala? Jer i grešnici ljube one koji ljube njih. I ako činite dobro svojim dobrotvorima, kakva vam je hvala? To čine i grešnici ” (Luka 6; 32,33). Znači treba praštati, i ne svetiti se, i vraćati dobro za zlo, jer kao što kaže Vladika Nikolaj: “Ne sveti se, ne vraćaj zlo za zlo. Dosta je zla od suseda tvoga. Ako mu vratiš zlo za zlo, udvostručićeš zlo u svetu; ako li mu ne vratiš on još može pokajanjem sagoreti svoje zlo i tako ćeš ti trpljenjem smanjiti zlo u svetu.” (O Bogu i o ljudima). Treba pomagati siromašnima i nevoljnima, ali kada činimo milostinju da se ne hvalimo, i o tome pričamo na sve strane da bi nas drugi hvalili. Treba se Bogu moliti i postiti. To treba činiti iz prave pobožnosti, a ne samo radi toga da se pokažemo pred ljudima da smo pobožni.

Подели на овим сајтовима

Свему има време - вели премудри Соломон, „и сваком послу под небом има време. Има време кад се рађа, и време кад се умире... време кад се разваљује, и време кад се гради; време плачу и време смеху; време ридању и време игрању... време кад се грли, и време кад се оставља грљење... време кад се ћути, и време кад се говори...“ (в. Проп. 3,1-8).

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...