Jump to content

Ko ima pravo na nebo?

Оцени ову тему

Јаков.

Препоручена порука

Šta sve bogatuni i dokon svet neće da radi?

Pročitam danas u novinama da se već 5 godina, između medijskog cartsva Ruperta Merdoka - stanice Skaj (Nebo) i internet mesidžera Skajp, vodi sudski postupak.

Merdok ima ćagu (papire) da je on na engleskom govornom području jedini koji ima pravo da koristi reč Skaj (Nebo) i da mu Skajp krši to pravo jer je na reč Skaj dodao samo slovo P (Skype). Neke države su to usvojile, a skoro je i Evropski Sud priznao pravo Merdoku na reč Skaj (Nebo). Skajp je najavio žalbu.

Ne bi mi to toliko privuklo pažnju da se ne radi o reči koja po svom značenju i nije tako bezazlena. Posmatram tu reč (SKAJ-NEBO) više u teološkom smislu i pitam se da li je baš tako slučajno da jedna TV imperija uzme taj naziv. Naravno da je potpuno glupo smatrati da samo oni imaju pravo da koriste medijski tu reč. Kako bi hiljade sveštenika koji propovedaju na engleskom trebali da drže slovo..."I pogledajte čeda moja samo na nebesa (sveštenik tu zastane i objašnjava da se ne radi o TV stanici nego o literarnom značenju reči i nastavlja dalje propoved)"

Da bih bio pošten, reći ću da reč Skaj se odnosi pre svega na vazdušni omotač Zemlje, ali isto tako se odnosi i na Nebesa. Reč nasznak (hevn) je preciznija za nebesa, ali se i reč SKAJ može koristiti.

U internacionalnom prevodu Biblije reč Skaj se koristi u Svetom pismu 75 puta, a reč Hevn 606 puta. http://www.biblegateway.com

Kvalitativna razlika postoji, dok kod nas je nebo - nebo. To se odmah vidi u 1.Mojs. 1.1 i 1.8. Ne stičemo sa našim prevodom utisak da se radi o različitim nebesima. Dok se na engleskom kaže u prvom slučaju smej.gif a u drugom Sky. 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

да, ал он није купио реч, него да нико не може да користи ту реч да назове своју фирму ... а скајп прави себи рекламу, немају они те паре да му се супротставе ...

магнатске игре, не ложи се ...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...