Баба Написано Јун 29, 2009 Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 Лапот је стари обичај предхришћански и нимало Хришћански који је постојао код прастановника Балкана. Обичај је везан за ритуал и највероватније потиче из паганске религије старих балканаца. Међутим обичај има и социјалну црту. Оно што данас зову еутаназија то је некад био Лапот. Lapot Vlasi su svojevremeno prinosili žrtve svojim bogovima a taj ritual nazivao se lapot. On predstavlja obavezu Vlaha da osobi koja je iznemogla i ne može se više starati o sebi, omogući prelaz iz ovog sveta u večni život. Iznemoglu osobu bi određeni dan član plemena, nakon obrednog rituala, odveo u šumu na određeno mesto za to, tu bi na glavi ta osoba držala pogaču, a posvećenik bi je jednim udarcem preko pogače usmrtio. http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2002/04/29/srpski/R02042801.shtmlу сиромашним породицама после примања Хришћанства Лапот се задржао у облику не насилне еутаназије, наиме старији члан породице који је био на терету(пре свега економском) породици једноставно би био одведен у шуму , на брдо и остављен (да умре ). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 29, 2009 Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 Balada o Narajami ; si gledao film? Običaj u japanu isto kako ga ti opisuješ, nisam znala da je postojao i kod nas a usputno imamo temu o eutanaziji Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 Да , али ово је религијски обичај или обичај изашао из паганског култа. Вероватно је био општи код паганских народа, нисам гледао тај филм. Претпоставља се да је то било некакво жртвоприношење људи паганским божанствима(демонима) . На жалост обичај је на балкану још увек жив. У последње време је на пример учестала појава Лапота на Косову због сиромаштва. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 29, 2009 Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 ma shvatila sam Željko samo sam se šalial za temu dal da ti je opet na prevaru preotimamo šalu na stranu potegla sma temu Eutanazije jer ej po meni isto surova kao i taj običaj i azato štp me interesuju stavovi i vernika i nevernika po tom pitanju, sa svih aspekata života a film odgledaj svakako, izuzetan je, ali traje više od 2,5h, mada i da je trajao 5 ja bih ga sa istom pažnjom odgledala Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 Мене заправо интересује колико су се стари(пагански) култови задржали под видом обичајности код нас на балкану без обзира на религију којој тренутно припадамо. Јер ето овај обичај је једнако присутан и код Хришћана и код муслимана. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 29, 2009 Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 mislim da ih imamo i previše koji su se odomaćili u životu zar i zadušni brav nije ostao kao običaj iz paganskih vremena? Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 mislim da ih imamo i previše koji su se odoma?ili u životuzar i zadušni brav nije ostao kao obi?aj iz paganskih vremena???? ?? ?? ???? ?? ?????? ???????? , ????? ?? ? ???? ?????????? ????? ?????? ?? ????? ???? , ??? ?? ???????? ????????? ???????? ????? ?? ?? ????????? ????????? ? ??? ??????????? ?? ?? ??? ????? ?????? ??????? ???? ??????????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Јун 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 ??? ?? ?? ???? ?? ?????? ???????? , ????? ?? ? ???? ?????????? ????? ?????? ?? ????? ???? , ??? ?? ???????? ????????? ???????? ????? ?? ?? ????????? ????????? ? ??? ??????????? ?? ?? ??? ????? ?????? ??????? ???? ??????????????.?????? ?? ???????? ? ???? 3 ???? ????????? `???? ? ??????` ??????? ????????????? ?? ?? ?? ???????? ? ????? ?????? ?? ????????. ?????, ??????? ???? ??????????? ?????????? ??????? ????? ?? ?? `????????? ???????` ? ???? ?? ??????? ? ???????? ????????? ?? ????????? ?? ?? ?? ????????. ????? ? ?? ????? ????? ??????? ??????? ??????????? ?????? ?? ????????? ????????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 29, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 Како мислиш скрнављење гробних места? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јун 29, 2009 Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 mislim da ih imamo i previše koji su se odoma?ili u životuzar i zadušni brav nije ostao kao obi?aj iz paganskih vremena???? ?? ?? ???? ?? ?????? ???????? , ????? ?? ? ???? ?????????? ????? ?????? ?? ????? ???? , ??? ?? ???????? ????????? ???????? ????? ?? ?? ????????? ????????? ? ??? ??????????? ?? ?? ??? ????? ?????? ??????? ???? ??????????????.nisam mislila na samo okupljanje ili gozbu, nego na samo klanje tj. prinošenje ovna, mislim da to nije u skladu sa pravoslavnom verom danas Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Alefshin Написано Јун 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 29, 2009 ???? ?????? ?????????? ??????? ???????????? ?? ?????, ?????? ?? ???? ???? ????? `?????`, ?? ???? ???? ????????? ???????. ?????, ??????? ?? ????? ??????? ???????? ????? ???????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sasluzitelj Написано Август 27, 2009 Пријави Подели Написано Август 27, 2009 ???? ?????? ?????????? ??????? ?????? ?????? ?? ?????, ?????? ?? ???? ???? ????? `?????`, ?? ???? ???? ????????? ???????. ?????, ??????? ?? ????? ??????? ???????? ????? ???????. da ne radi se bas o pijetetu imali su stroge zakone koji su bili izazvani nicim drugim no strahom od sirenja zaraze radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 да ли постоји и једно једино записано сведочанство о таквом догађају? Ne Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 прочитах негде на форуму да је лапот, као ''обичај ритуалног убијања остарелих и онемоћалих сродника'', био широко распрострањен међу Србима и да се у неким забитим деловима источне Србије, западне Босне и Црне Горе задржао све до 19. века. да ли постоји и једно једино записано сведочанство о таквом догађају? Ima. To koje si procitao na forumu .... Pontifex Emeritus је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Новембар 14, 2013 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2013 прочитах негде на форуму да је лапот, као ''обичај ритуалног убијања остарелих и онемоћалих сродника'', био широко распрострањен међу Србима и да се у неким забитим деловима источне Србије, западне Босне и Црне Горе задржао све до 19. века. да ли постоји и једно једино записано сведочанство о таквом догађају? Покојни Живојин Павловић је написао роман који се тако зове... И ту се описује то... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука