Jump to content

Лапот

Оцени ову тему

Препоручена порука

Лапот је стари обичај предхришћански и нимало Хришћански који је постојао код прастановника Балкана.

Обичај је везан за ритуал и највероватније потиче из паганске религије старих балканаца.

Међутим обичај има и социјалну црту.

Оно што данас зову еутаназија то је некад био Лапот.

Lapot

Vlasi su svojevremeno prinosili žrtve svojim bogovima a taj ritual nazivao se lapot. On predstavlja obavezu Vlaha da osobi koja je iznemogla i ne može se više starati o sebi, omogući prelaz iz ovog sveta u večni život. Iznemoglu osobu bi određeni dan član plemena, nakon obrednog rituala, odveo u šumu na određeno mesto za to, tu bi na glavi ta osoba držala pogaču, a posvećenik bi je jednim udarcem preko pogače usmrtio.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2002/04/29/srpski/R02042801.shtml

у сиромашним породицама после примања Хришћанства Лапот се задржао у облику не насилне еутаназије, наиме старији члан породице који је био на терету(пре свега економском) породици једноставно би био одведен у шуму , на брдо и остављен (да умре ).

Подели на овим сајтовима

Да , али ово је религијски обичај или обичај изашао из паганског култа.

Вероватно је био општи код паганских народа, нисам гледао тај филм.

Претпоставља се да је то било некакво жртвоприношење људи паганским божанствима(демонима) .

На жалост обичај је на балкану још увек жив.

У последње време је на пример учестала појава Лапота на Косову због сиромаштва.

Подели на овим сајтовима

ma shvatila sam Željko samo sam se šalial za temu dal da ti je opet na prevaru preotimamo :cmizdrenje:

šalu na stranu potegla sma temu Eutanazije jer ej po meni isto surova kao i taj običaj i azato štp me interesuju stavovi i vernika i nevernika po tom pitanju, sa svih aspekata života

a film odgledaj svakako, izuzetan je, ali traje više od 2,5h, mada i da je trajao 5 ja bih ga sa istom pažnjom odgledala

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Мене заправо интересује колико су се стари(пагански) култови задржали под видом обичајности код нас на балкану без обзира на религију којој тренутно припадамо.

Јер ето овај обичај је једнако присутан и код Хришћана и код муслимана.

Подели на овим сајтовима

mislim da ih imamo i previše koji su se odoma?ili u životuzar i zadušni brav nije ostao kao obi?aj iz paganskih vremena?

??? ?? ?? ???? ?? ?????? ???????? , ????? ?? ? ???? ?????????? ????? ?????? ?? ????? ???? , ??? ?? ???????? ????????? ???????? ????? ?? ?? ????????? ????????? ? ??? ??????????? ?? ?? ??? ????? ?????? ??????? ???? ??????????????.
Подели на овим сајтовима

• Гости

??? ?? ?? ???? ?? ?????? ???????? , ????? ?? ? ???? ?????????? ????? ?????? ?? ????? ???? , ??? ?? ???????? ????????? ???????? ????? ?? ?? ????????? ????????? ? ??? ??????????? ?? ?? ??? ????? ?????? ??????? ???? ??????????????.

?????? ?? ???????? ? ???? 3 ???? ????????? `???? ? ??????` ??????? ????????????? ?? ?? ?? ???????? ? ????? ?????? ?? ????????. ?????, ??????? ???? ??????????? ?????????? ??????? ????? ?? ?? `????????? ???????` ? ???? ?? ??????? ? ???????? ????????? ?? ????????? ?? ?? ?? ????????. ????? ? ?? ????? ????? ??????? ??????? ??????????? ?????? ?? ????????? ????????.
Подели на овим сајтовима

mislim da ih imamo i previše koji su se odoma?ili u životuzar i zadušni brav nije ostao kao obi?aj iz paganskih vremena?

nisam mislila na samo okupljanje ili gozbu, nego na samo klanje tj. prinošenje ovna, mislim da to nije u skladu sa pravoslavnom verom danas :D

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

???? ?????? ?????????? ??????? ??????

?????? ?? ?????, ?????? ?? ???? ???? ????? `?????`, ?? ???? ???? ????????? ???????. ?????, ??????? ?? ????? ??????? ???????? ????? ???????.

da ne radi se bas o pijetetu imali su stroge zakone koji su bili izazvani nicim drugim no strahom od sirenja zaraze

radost zivljenja je svesnost obitavanja u liturgijskoj zajednici

Подели на овим сајтовима

• 4 years later...

прочитах негде на форуму да је лапот, као ''обичај ритуалног убијања остарелих и онемоћалих сродника'', био широко распрострањен међу Србима и да се у неким забитим деловима источне Србије, западне Босне и Црне Горе задржао све до 19. века.

да ли постоји и једно једино записано сведочанство о таквом догађају?

Ima.

To koje si procitao na forumu ....

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

прочитах негде на форуму да је лапот, као ''обичај ритуалног убијања остарелих и онемоћалих сродника'', био широко распрострањен међу Србима и да се у неким забитим деловима источне Србије, западне Босне и Црне Горе задржао све до 19. века.

да ли постоји и једно једино записано сведочанство о таквом догађају?

Покојни Живојин Павловић је написао роман који се тако зове... И ту се описује то...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...