Огњен Написано Јул 27, 2010 Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Јел може неко ово да појасни, мени баш није јасно ово тумачење светог Теофилакта Охридског 0442_feel https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6554.0.html 29. Иначе, шта ће чинити они који се крштавају за мртве, ако мртви уопште не васкрсавају? Зашто се и крштавају за мртве? Кад се јеретицима маркионитима догоди да неко умре без крштења, они онда некога од живих сакрију испод мртвачког одра, прилазе одру и питају умрлога жели ли да се крсти. Онај што се сакрио испод одра одговара оданде да жели и на тај начин њега крштавају уместо умрлога. Када их пак оптуже због тога, онда они у своју одбрану кажу да је апостол тако рекао и наводе, безумници, ову изреку. То, међутим, није тако. Него како? Онај, који жели да се крсти, изговара Символ вере, а у њему су и следеће речи: Верујем у васкрсење мртвих. Он, дакле, каже: шта да раде они који су поверовали будућем васкрсењу мртвих тела и који су се у тој нади крстили, кад су се обманули? Зашто се, најзад, људи и крсте због васкрсења, тј. у очекивању васкрсења, ако мртви не васкрсавају? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Јул 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Дакле, јел зна неко како је изгледао текст тог Символа вере о којем Свети Теофилакт говори? Да ли је уопште било таквог текста? Мени је негде у малом мозгу да сам прочитао нешто тако али нисам сигуран. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Јул 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Па наш "обични" Симбол садржи ту реченицу: "Чекам ("Верујем у..." се подразумјева) васкрсење мртвих и живот будућег века" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Јул 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Oče, а да ли си погледао оне древне Символе вере које доставља вл. Атанасије у књизи "Дела апостолских ученика" ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Јул 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Oče, а да ли си погледао оне древне Символе вере које доставља вл. Атанасије у књизи "Дела апостолских ученика" ? Нисам, немам ту књигу при себи. Тамо пише јел да? Само пар реченица? "Верујем у Бога... и у васкрсење мртвих." ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Јул 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Па наш "обични" Симбол садржи ту реченицу: "Чекам ("Верујем у..." се подразумјева) васкрсење мртвих и живот будућег века" Да, да, то се подразумева. Него овде се ради о значењу формулације "они који се крштавају за мртве" у време св ап Павла а тада данашњег символа није било. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Evgenik Написано Јул 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Ево крштењски Симбол Вјере код св.Иполита Римског: "Верујеш ли у Бога Оца Сведржитеља? - Верујем. Верујеш ли у Христа Исуса, Сина Божијега, Који је рођен од Духа Светога и Марије Дјеве, и био распет под Понтијем Пилатом, и умро и васкрсао у трећи дан жив из мртвих, и узишао на небо, и седи с десне стране Оца; Који ће доћи да суди живима и мртвима? - Верујем. Верујеш ли у Светога Духа, и у Свету Цркву и васкрсење тела? - Верујем. И тако бива крштен." Крштењски Символ Александријске Цркве: "Исоповеда веру (новокрштавани) говорећи: Верујем у Бога Оца, Сведржитеља, и у Јединородног Сина Његовог, Господа нашег Исуса Христа и у Духа Светога, и у васкрсење тела и у Свету Католичанску Цркву." Има их још али су суштински врло слични данашњем (неки краћи неки само разрађенији), а ова два горе наведена су међу најранијима. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Огњен Написано Јул 27, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Хвала брате Евгениче. Значи, тумачење светог Теофилакта је на месту. Али опет ми је ова фраза "крштавају за мртве"... Подсетило ме на неке које врачаре шаљу да се причешћују за друге па сам стекао утисак да се овде ради о нечем сличном. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука