Jump to content

Симболика ношења прстења

Оцени ову тему

Препоручена порука

Све чешће видим да неки млађи мушкарци, носе прстен на кажипрсту десне руке.

Има ли у томе неке симболике, или сам ја умислио, да се ради о оној, недај Боже девијантности.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Све чешће видим да неки млађи мушкарци, носе прстен на кажипрсту десне руке.

Има ли у томе неке симболике, или сам ја умислио, да се ради о оној, недај Боже девијантности.

Јеси начуо нешто о томе?  :drugarstvo: Мислим,први пут чујем за тако нешто,тј. за то тумачење...искрено.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Аха сад ми је јасније...пошто се ради,како рече Сербон,о "оној девијантности",па направисмо корак даље уз помоћ Маха,није ни чудо што су "Фродо и Сем" заједно јурили прстен. :drugarstvo:

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Mislim da su to predrasude vezane za prsten i palac. Kao, negde ga nose samo slobodne osobe, negde pederi, ali teško da ćete naći i jednog jedinog pedera koji nosi prsten na palcu. Lično, imam dva srebrna prstena koja tako nosim. Oba su obeležena. Na prvom je ugraviran krst, dok sam drugi dobio na 319.gif sa Ostroga. Taj drugi je prelep srebrni na kojem je ugravirano: "SVETI VASILIJE OSTROŠKI MOLI BOGA ZA NAS" Dakle, oba sa pravoslavnim motivima. Ne podnosim ništa da mi stoji oko vrata, pa je pravoslavni savet koji sam dobio - brojanica i "palac ruke kojom se krstiš" (jedan od tri prsta kojim se krstiš)

Inače, prsten za palac su prvobitno nosili strelci, kako bi zaštitili taj prst od žice luka. Tokom tog peroda pravljen je od kože, ali je postepeno bio zamenjivan različitim metalima. U 15. veku, prsten za palac bio je rezervisan za doktore, a oko 1960. godine postao je simbol ekstremnog liberalizma u ljubavi. U prošlosti su prsten na palcu nosili isključivo muškarci i njime je na neki način bio određen njihov status u društvu, ali i u sopstvenoj kući. Kasnije, kada su počele da ga nose i pripadnice nežnijeg pola, bile su to žene vojnika koje su nosile prsten kao uspomenu na svoje muževe, a razlog zašto su ga baš nosile na palcu je taj što je palac najveći od svih prstiju. Danas je jednostavno stvar ukusa.

Подели на овим сајтовима

Дакле исто важи и за кажипрст?

Ипак је мој укус по том питању ретроградан, не вреди, мени је то ...

један од сијасет начина како показати своју различитост, за почетак

ношењем прстена на прсту, где искрено говорећи највише смета при било којем

раду, и при писању, а да не говорим где је потребно мало више моторике,..

Подели на овим сајтовима

Mimo samog prvog posta, moram reći nešto...

Ja sam u prodavnici "Blagodarnik" (ako ne lupih ime sad) u Beogradskoj ulici video neko prstenje s ugraviranim "Bogorice moli Boga za nas" ili "Hriste Bože spasi me" ili tako neke molitve... i veoma me vuče da kupim sebi jedan - zato što želim da svakom u svakom trenutku mogu da dam do znanja da sam ja Hristov (osim što nosim krst oko vrata, koji se i ne vidi uvek).

Подели на овим сајтовима

Bravo Miljane brate  :)

Serbon, da sam dobio jedan prsten više sa Ostroga, sa ugraviranim "SVETI VASILIJE OSTROŠKI MOLI BOGA ZA NAS", poslao bih ti pa bi se uverio nakon par dana da ga je ubedljivo najlakše nositi na palcu (a, pomaže i pri lupanju spejsa  :))

Na kažiprstu kažeš, hm, pa šta znam, čini mi se da još uvek nikoga nisam video da tu nosi...a, na srednjem...ne bih da komentarišem  319.gif

Подели на овим сајтовима

Цитат

To, to!  0110_hahaha

Ovi u Blagodarniku ne znam da li imaju srebra u sebi ili da li su skroz srebrni, ali koštaju ili 1000 ili 2000 din.

evo brate, uvek možeš da nazoveš (i zapreti im ako deru po ušima 0110_hahaha) http://www.011info.com/view_details.php?fid=15031&sid=445

Подели на овим сајтовима

Цитат

један од сијасет начина како показати своју различитост, за почетак

ношењем прстена на прсту, где искрено говорећи највише смета при било којем

раду, и при писању, а да не говорим где је потребно мало више моторике,..

па шта радимо крстом или бројаницом?

а кад смета, скини па одложи, као и са крстом и бројаницом ...

искрено, не видим неку посебну разлику између напрсног крста, медаљона или таквог прстена, с обзиром да ниједно није некаква амајлија већ потврда припадности, различитости, поноса и љубави.

ако је за кићење, онда је промашено носити тако нешто.

Цитат

Mimo samog prvog posta, moram reći nešto...

Ja sam u prodavnici "Blagodarnik" (ako ne lupih ime sad) u Beogradskoj ulici video neko prstenje s ugraviranim "Bogorice moli Boga za nas" ili "Hriste Bože spasi me" ili tako neke molitve... i veoma me vuče da kupim sebi jedan - zato što želim da svakom u svakom trenutku mogu da dam do znanja da sam ja Hristov (osim što nosim krst oko vrata, koji se i ne vidi uvek).

имаш такво прстење и у цркви светог Саве 0205_whistling
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...