Solomon Kane Написано Јул 25, 2010 Пријави Подели Написано Јул 25, 2010 Како год,Кајо. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 25, 2010 Пријави Подели Написано Јул 25, 2010 колико знам, православно ђаконство није привремена ствар а свештена служба после ђаконства је ствар жеље, избора и благодати Божје ... што се тиче рукополагања жена у православљу, мислим да то никако не може, јер жена не може да представља Господа на Литургији кад је жена, а Он јесте мушкарац. за почетак, а не знам довољно теологију ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zawisza Написано Јул 25, 2010 Пријави Подели Написано Јул 25, 2010 Znamo da su krštavaleОво је нетачно ако се буквално схвати а написано је тако да се итекако може стећи такав,буквални утисак.Ђаконисе су само и искључиво ( у овом делу својих постојећих задужења) верско-педагошки припремале жене за крштење и помагале при истом,али никад ни једна жена није имала светотајинску благодат дату свештенству да може вршити,на пример,Св.Тајну Крштења...то ваљда сви знају и никоме ваљда то не треба објашњавати?Nisam Teolog..mogu samo da kopiram s katolickih stranica...http://www.skac.hr/dopisivanja/kruh_vino_i_zena.htm Da si me o tom pitao prije nego je papa izdao dokument kojim raspravu proglašava završenom, i kaže da nema ređenja žena – rekao bih ti da osobno smatram da za ređenje žena ne postoje neke ozbiljnije teološke prepreke. Radi se tek o tradiciji i zakonima - koji u ostalom nisu bili uvijek ovakvi. Poznato je, naime, da je prva crkva redila žene za đakonise. No, i ovakva papina formulacija (budući da nije dogmatskog karaktera) teolozima ostavlja prostor za daljnje proučavanje. Tema je intrigantna i zbog toga jer nije baš jednostavno ustvrditi koje su to «muške» osobine nosioci svećeništva? Izgled tijela? Heteroseksualna sklonost? Psihička konstitucija? Za sad se do ređenja probijaju oni koji izgledom liče muškarcu – premda je činjenica, što je netko sarkastično primijetio, da među zaređenima, po njihovoj psihičkoj konstituciji imamo: muškarce, žene i djecu. Ah, moje hereze.. Bože prosti. Ciao, p. Luka Врло интересантно, ово је мој текст који је мало прерађен а који постоји и на оном другом православном форуму само не бих умео да га нађем. Значи прилагођен и послат патру Рађи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 25, 2010 Пријави Подели Написано Јул 25, 2010 Ај и теби да кажем исто...како год Завиша. Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука