Jump to content

voice recognition to text

Оцени ову тему

Guest Светлана

Препоручена порука

• Гости
Guest Светлана

voice recognition to text

Ако сам добро схватила, ово су програми направљени за особе са инвалидетом. Програм, наиме, изговорене речи преноси у текст, као диктат. Зна ли неко да ли такав програм постоји за српски језик?

Подели на овим сајтовима

Prepoznavanje govora kod racunara i prepoznavanje pokreta preko web kamere su dve od texnologija koje trenutno pokusavaju da olaksaju korisnicima racunara upotrebu bez suvisnih zica i uredjaja, kao i laksi i brzi pristup PC_ju. Kako korisnicima sa specijalnim potrebama tako i regularnim korisnicima.

Nazalost nisam cuo zasad da postoji za srpski jezik.

Dosyupan je u novim operativnim sistemima Kao sto je vista, window7 jedino sto sam cuo za xp a dolazi od majkrosofta je Ofice 2007 koji ima podrsku za prepoznavanje glasa. Po defaultu na visti i sedmici prepoznavanje glasa nije ukljuceno ali lako se ukljucuje u kontrolnoj tabli i konfigurise uz dobar tutorijal.

Ko tecno govori engleski software prilicno dobro radi pa nece biti problema. Program podrzava i uvezbavanje racunara na vas glas i izgovor. sto duze vezbate sa racunarom prepoznavanje vaseg glasa se neverovatno povecava. Samo vezbanje sa racunarom poboljsava komandovanje racunaru ali :) teksta je vec problem jer skoro svaku recenicu morate da spelujete. Sve u svemu moze prilicno da pomogne korisnicima racunara sa posebnim potrebama. Ako nemate preku potrebu da koristite ovaj softver moj predlog drzite se tastature i misa mnogo je brze i jednostavnije bar dok se ne pojavi neka varijanta na srposkom jeziku.

Sto se tice Ofisa nisam nikad probao softver tako da neznam kakva interakcija sa samim racunarom. Takodje mi je i nepoznanica koliko dobro radi sa diktiranjem komandi u ofisu i diktiranje teksta.

Kao sto sam napomenuo postoji i softver za prepoznavanje pokreta koji moze da bude prilicno koristan i zabavan jedino sto vam treba je kamera koja ima dobru kontrolu osvetlja i fremrate od 30fps. losije kamere ne zavrsavaju posao sa softwerom ovog tipa.

Probajte program koji se zove CamSpace prvensteno je dizjniran za igranje igrica mada moze da se koristi za kontrolu celog racunara menajuci mis tastaturu ili jojstic.

program moze da se skine na ovoj adresi http://www.camspace.com

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...