Jump to content

Истина је само једна-Монах Артемије

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Да ли сте бановани из фејсбук групе - Истина=+Артемије  

84 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте бановани из фејсбук групе - Истина=+Артемије

• Да
      24
    • Не
      18
    • Још нисам
      6
    • Саблажњава ме шта се тамо ради
      33
    • Потпуно их подржавам
      7

Препоручена порука

Хм...ја мислим да почињеш да видиш оно чега нема,знаш већ.Е сад,да ти објасним:у расколу је сваки онај ко сам себе одијели од Цркве.Ако неки Акакије не признаје причешће код нас онда је у расколу.Црква ту уопште није обавезна да донесе никакав акт.

Пријатељу драги ти си:

- пре пола сата рекао да је Мираш у расколу,

- па си пре два минута рекао да не знаш нити можеш да знаш ко је у расколу,

- па си сада рекао да је Акакије у расколу.

Значи, у року од 30 минуста си промени мишљење укупно 3 пута и то за 180 степени. Како онда да узимам твоје аргументе озбиљно.

Али ево одговорићу ти. Прво се темељно информиши око тога како настаје раскол, ко и на који начин може да поведе раскол, и како настаје расколничка група. Акакије није у расколу, јер раскол може да направи само и искључиво епископ. Он је просто човек који је напустио Цркву.

Верујем Господе, и исповедам да си ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја.

Подели на овим сајтовима

Ти Игоре П.,причешћујеш ли се у СПЦ на чијем челу је патријарх Иринеј и чији је један од епископа +Атанасије?

Наравно да се причешћујем, додуше не баш сваке недеље, и не баш сваке литургије  facenew22222222 али се причешћујем.

Верујем Господе, и исповедам да си ти заиста Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од који сам први ја.

Подели на овим сајтовима

Хм...ја мислим да почињеш да видиш оно чега нема,знаш већ.Е сад,да ти објасним:у расколу је сваки онај ко сам себе одијели од Цркве.Ако неки Акакије не признаје причешће код нас онда је у расколу.Црква ту уопште није обавезна да донесе никакав акт.

Пријатељу драги ти си:

- пре пола сата рекао да је Мираш у расколу,

- па си пре два минута рекао да не знаш нити можеш да знаш ко је у расколу,

- па си сада рекао да је Акакије у расколу.

А пошто сам ја то рекао што си ти наставио да питаш?То сам ја схватио тако што ниси био задовољан одговором.Значи,кад питаш читај што ти се одговара да се не би збуњивао.

Значи, у року од 30 минуста си промени мишљење укупно 3 пута и то за 180 степени. Како онда да узимам твоје аргументе озбиљно.

Једноставно,као што сам казао,проблем ти је да сабереш два и два:ја и даље не знам ко је а ко није у расколу.Знам да су Мираш и Акакије а ко је још поред њих:неам појма.Зато сам и узео одредницу да је у расколу сваки онај који се одрекао крштења и Светог Причешћа.

Али ево одговорићу ти. Прво се темељно информиши око тога како настаје раскол, ко и на који начин може да поведе раскол, и како настаје расколничка група.

Сад ћу да ти објасним:

Акакије није у расколу, јер раскол може да направи само и искључиво епископ. Он је просто човек који је напустио Цркву.

Везе благе немаш.Арије није био епископ него свештеник,тада је био епископ Александрије Александар, па је направио раскол.Знаш,била је један јерес аријанска која је по Арију добила име.

Е сад ти топло препоручујем да узмеш мало да читаш и да престанеш да бацаш фрљоке около јер не можемо да дозволимо да се простор на форуму заузима бесмислицама.

Подели на овим сајтовима

У духовно-расколничком настројењу и расположењу су сви поменути,а у званично потврђеној ће бити сви поменути ако наставе и Црква Божиј донесе ту одлуку.Имају времена (рекох да су на раскрсници,зар не?) да схвате да греше и Црква им и пружа и даје време...као што је увек и давала.

Одлично, значи још увек није нико.

Да ли ти сада као модератор форума можеш да обећаш да ћеш, будући верни син те исте Цркве, да на овом форуму опомињеш све оне који тврде да у СПЦ постоје расколници, да то не чине, док СПЦ не донесе одлуку о томе?

Колико знам никада нисам ни тврдио да су поменути "официјелни расколници",нити сам приметио да их ико таквима сматра,што не значи да се о њима не размишља онако како сами својим поступцима намећу другима...као о потенцијалним расколницима,који се добрано и својски труде,из дана у дан радећи и доносећи све погрешније одлуке,да своје расколничко расположење и актуализују до краја у најскорије време.

Тако да,пошто нисам приметио да их ико ословљава као "званично осуђене" већ их људи овде схватају и доживљавају онако како сами себе представљају у својој расколничкој свести и усмерености,не могу

икога да опоменем због називања ствари правим именом у датом тренутку.Ако се деси да их неко именује као званичне преступнике,а они то још нису,сигурно ћу упозорити,али са друге стране,нећу дозволити да се ствари не назову онако како оне саме захтевају...а то је "задојеност расколништвом" доброг дела монаштва на челу са вл.Артемијем која само што се није спровела и конкретизовала.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Везе благе немаш.Арије није био епископ него свештеник,тада је био епископ Александрије Александар, па је направио раскол.Знаш,била је један јерес аријанска која је по Арију добила име.

Е сад ти топло препоручујем да узмеш мало да читаш и да престанеш да бацаш фрљоке около јер не можемо да дозволимо да се простор на форуму заузима бесмислицама.

О пријатељу мој драги, па јел ти разликујеш раскол од јереси?

У две реченице, једној поред друге, термин раскол замениш термином јерес. И очекујеш да читалац има IQ -18  и да неће то да примети.

Него бре, и ја сам луд што се замајавам овде са тобом и сличнима, неозбиљни сте.

Наставићемо разговор кад се појави неко озбиљнији. Имате ваљда овде на форуму неке богослове који знају разлику између раскола и јереси и који могу да ми одговоре на питање ко је то тренутно у СПЦ у расколу.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Инсајдер

вл Артемије и монаси нису у расколу јер и даље прихватају све казне.  Сада ћете ви рећи а где је тим монасима послушност, што нису остали у Црној Реци?  Због неправде ето зашто.  Ставите прст на чело и питајте се, зар би ти монаси отишли тек онако што им се ћефнуло или их је мука натерала, а проживели су доле на Косову све и свашта па и физичке прогоне и нису отишли, а отишли су сад кад су им одузели духовног оца.  Доказ више да не маре за земаљско већ за Небеско!    Што каже о Угрин, мислите о томе.  И не грешите душу своју поводећи се за већином овде и разноразним причама и не вређајте монахе и епископе, као да мислите да сте ви бољи од њих који живот световни заменише за тежак живот у манастиру, и само ми немојте рећи сад а како ови на Ихтусу могу да пљују неке владике, то вам није оправдање за ову хајку што чините, ал нека свако ради по својој савести.

Подели на овим сајтовима

А ђе су пошли ти монаси?Да раде сезонски на плантаже агрокомбината берући брескве?Што нису остали код свог надлежног епископа?

Монаси нису надлежни да одређују поредак Цркве:као монаси су се обавезали да поштују одлуке Синода и Сабора.То што су трпјели на Космету испаде да их је одвукло у гордост и идолопоклонство јер како рече Арагорн:нису се у Христа обукли него у Артемија.

Подели на овим сајтовима

вл Артемије и монаси нису у расколу јер и даље прихватају све казне.   Сада ћете ви рећи а где је тим монасима послушност, што нису остали у Црној Реци?   Због неправде ето зашто.  Ставите прст на чело и питајте се, зар би ти монаси отишли тек онако што им се ћефнуло или их је мука натерала, а проживели су доле на Косову све и свашта па и физичке прогоне и нису отишли, а отишли су сад кад су им одузели духовног оца.  Доказ више да не маре за земаљско већ за Небеско!    Што каже о Угрин, мислите о томе.   И не грешите душу своју поводећи се за већином овде и разноразним причама и не вређајте монахе и епископе, као да мислите да сте ви бољи од њих који живот световни заменише за тежак живот у манастиру, и само ми немојте рећи сад а како ови на Ихтусу могу да пљују неке владике, то вам није оправдање за ову хајку што чините, ал нека свако ради по својој савести.

Докле год неко не буде схватио да све одлуке саборног карактера које Црква,као тело Христово,изнедри из себе јесу општеобавезне (без обзира да ли је неко од епископа био против...важно је шта се донесе као одлука) и да им се сви верници,монаси,свештеници и епископи требају и морају саобразити,тај неће моћи себе представљати верним чедом Мајке Цркве,јер у том случају сматра да Црква нема благодат Духа Светога у свом бићу,такав безумно селектује и и несхватљиво присваја тј. "приватизује" Црквену спасоносно-руководећу благодат Божију присутну у Њој, "поклањајући" благодат ономе ко се њему свиђа а притом "одузима" исту (благодат) Оном Телу који је заиста и поседује...Цркви Христовој.

Свако ко сматра,сходно свему горе реченом,да Црква нема легитимет нити способност да доноси сопствене одлуке,што јесте одлика расколничког духа који увек своје,појединачно и произвољно ставља изнад Духа Светога као носиоца саборности,и докле год такав буде тврдоврато изналазио оправдања за своје поступке и крио се иза наводног "новотарства СПЦ" ,"издаје догмата","литургијског преустројства" или иза "папистичког утицаја" ,као и иза параноидних идеја о "тоталној издаји Православља" од стране СПЦ,такав неће моћи,као што рекох,бити суштински и органски део "једне,свете,саборне и апостолске Цркве"...најлакше је прилепити својим умишљеним и самопрокламованим идејама као позадину како епитет "сопствене правичности" тако и залепити оној другој "мрској СПЦ-и"  "издају вере и догмата" као срамни жиг,али је то просто неосновано,ни на чему утемељено,несхватљиво за здрав разум,помало неинтелигентно,апсолутно недоказиво у овом случају,и кристално јасно показује расколничку ригидну свест као и посебан психолошки профил појединаца,свест добро познату по погубности у историји Цркве,свест која не схвата да "обоготворава" сопствену издвојеност,сулудо присвајајући за себе целовитост Црквеног бића,свест која није способна да промишља и живи у заједништву са другим и која није способна низашта друго до искључивог "ходања по површини"...нема способности ни за дубину,ни за ширину ни за висину,ни за једну димензију постојања осим за површност мисли као сопственог специфума.

Погледајте само колико у Православном свету постоји "православних" расколничких фракција које су се одвојиле од својих помесних Цркава,од којих свака искључиво за себе присваја тоталитет Црквености,истовремено је одричући свима другима? На десетине,што у Грчкој,Русији,Бугарској,овде код нас итд,итд...а видимо да има назнака да ће се овде код нас можда створити,кажем можда,још једна фракција која ће привремено опстати као издвојена,ако наравно дође до тога,али ће у том случају као минорна и безначајна морати или да се кроз покајање врати у окриље мајке Цркве или ће се прикључити већ постојећим расколницима да би јој преживљавање било загарантовано.Све зависи од њих самих и заиста се надам да до тога неће доћи.

Поједини савремени "православни катари" у свом "величанственом походу чишћења",испрљаше и запрљаше никога другог до своју Мајку Цркву...срамота.

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Оливера

Поучан је, свакако пример расколничког покрета у Украјини, о чему сад не бих јер смо о томе детаљно писали у оквиру теме Украјинско питање. Рашчињени Филарет Денисенко напаравио је раскол много већих размера у Украјини. И шта се догодило? Услед политичке обојености и тога да су расколници кренули за култом личности, а не сходно одлукама Синода РПЦ, временом су се осипали. Сада је, без обзира на све, можемо рећи, РПЦ из свега изашла много јача.

Директну паралелу не можемо свакако направити, али чињеница је да култ личности ни је сигуран и трајан темељ.

Подели на овим сајтовима

Нектарије,мој љубљени брате,немој да ти је језик бржи од памети.Администратор карађорђе  kraljica

Грачанице, кад бар не би била од камена кад би се могла на небеса вазнети

Подели на овим сајтовима

Сад испада да смо ми поставили услов вама да се реформишете па да вас примимо у Цркву. Мораш да признаш да је то ипак једна параноична будалаштина која треба да вређа здрав разум сваког православца.

Чекај, ти у ствари тврдиш да сте ви Црква? Јел хоћеш то да кажеш? Тврдиш да сте Црква упркос томе што сте у симбол вере убацили филиокве и тиме себе подрвгли анатеми Васељенског сабора?

Како неко ко је подрвгнут анатеми Васељенског Сабора може да буде Црква?

Мислио сам да си озбиљан, који то васељенски сабор? Где може без нас да буде васељенски?

Филиокве смо додали симболу и ето нарушили смо договор, али сазнања вреде и за теологију, можда су направили помак?

Сигурно да смо Црква све остало су у односу на нас Црквице.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...