Jump to content

Pečurke, gljive

Препоручена порука

Ја берем печурке. То је супер ствар. И све су јестиве, додуше неке су само једном.

nasznak  isus-sinai

''...Бура живота не плаши онога у чијем срцу сија светлост Твога Божанственога Огња...''

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Danas je stradalo u ljutom boju, neverovatan broj pečurki bukovača.

Постављена слика

U svetu bukovaču zovu šumska ostriga, a može se uzgajati i u domaćim uslovima.

Ima samo 4 % masti, a sve ostalo su brdo vitamina B, vitamin P, proteine ko iz mesa, ugljene hidrate...

Mnogo je dobra za snižavanje kolesterola. Istraživanje slovaka je pokazalo da ako u roku od 2 meseca se bukovača unosi samo kao 4 % dnevne ishrane, kolesterol se snižava i do 80 %.

Ma za brdo stvari je korisna...leči tumore, opušta mišiće, jača imunitet, itd...

Tako da znate šta vam je činiti.

I zbog bukovače idem sada ovako smiren na duel sa srpskom Seviljom, to jest Jagodinom...Idemo...Zvezda, Zvezda.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Волим печурке ммммммм...,колико волим чиними се да бих могао сваког дана да их једем  али неусуђујем се да берем по шумама  8086.gif

И немој, слушала сам једну причу о тровању печурком, жена је преживела,али

остале су последице. 70zfof0qsamomolitva

Подели на овим сајтовима

• Гости

Волим печурке ммммммм...,колико волим чиними се да бих могао сваког дана да их једем  али неусуђујем се да берем по шумама  dada

И немој, слушала сам једну причу о тровању печурком, жена је преживела,али

остале су последице. 70zfof0qsamomolitva

dobar decko ма није све једно  :cheesy:
Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Прошле недеље сам пробао и веома занимљиву гљиву која је својом ценом негде у вишој средњој класи. Око 500-600 дин/кг. По укусу то свакако заслужује, али мислим да није за свакога. Па макар и волео гљиве.

Р У Ј Н И Ц А

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

А сад краљица свих гљива, која је по мени намењена пре свега онима који нису "гљивароши".

Ш У М С К О  П И Л Е

Одакле да почнем...од изгледа, од укуса, од начина припреме...?

Изглед је попут већине гљива које расту на кори дрвета. Грана се лепезасто и доста је чврсте структуре.

Највећа згодација је то што уопште при припреми не губи од свог волумена попут осталих гљива. Онолика колика је била када сте је ставили пре рецимо пржења, толика ће бити и после. Пошто је гљива прилично велика, може се пржити и попут пљескавице, чак може бити толика да прекрива целу површину таве од 30 цм. Наравно може се и иситнити.

Укус подсећа на пилетину, и нешто је најлепше од гљива што сам икада пробао.

Цена од око 700-800 дин/кг. свакако је ставља у високу класу печурака, који нико не би смео да пропусти да проба бар једном у животу.

Неки је зову и жути хлеб.

Ш У М С К О      П И Л Е

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

Obi wan,kako to čuvate vrganje (za zimnicu)?

Mi sušimo ili svježe zamrzavamo,ali me zanima i taj način.

Ja sam tek sad video ovo pitanje... :) pa, bolje ikad nego nikad... dada

Cuvamo ih najcesce ukiseljene, ima za to recept (prekucacu za eventualno zainteresovane), one sacuvaju svoju prirodnu boju (ne tamne nimalo) i pri jelu lice npr. na kiselu papriku, samo su meni mnogo lepse... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ja sam tek sad video ovo pitanje... crvenilo pa, bolje ikad nego nikad... :)

Cuvamo ih najcesce ukiseljene, ima za to recept (prekucacu za eventualno zainteresovane), one sacuvaju svoju prirodnu boju (ne tamne nimalo) i pri jelu lice npr. na kiselu papriku, samo su meni mnogo lepse... :)

ha,ja sve pojedo' čekajući odg...

ma  :) eno ih osušeni malo,malo u zamrzivač...

daj recept za sledeću sezonu,kod nas su već prošli ovi jesenski najbolji...  1000000001010

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

sad se setih pecurki, uh bas su dobre a ima ih raznih kakvoca winter,

ko je pocetnik ni u ludilu da ne bere osim ako nije 100% siguran, 99,99999999 se ne vazi to ni ne gledaj ako nisi siguran i profi, a ako je jedna gljiva jestiva recimo u Rusiji kod nas moze da bude i otrovna, kao sto se desilo za vreme ne znam kog svetskog rata kad su rusi kod nas bili jednoj planini uh ne znam kako se zove, i uglavnom oni su navikli u rusiji da njopaju neke halucinogene gljive i da tripuju, a ista ta gljiva raste i kod nas na toj planini samo sto je kod nas otrovna, i ladno je ceo bataljon sam sebe desetkovao winter

za seminarski sam pisao o trovanju gljivama tj micetizmima, simptomi su ko u zombi filmovima, tako da sa time se ne igra!

e a mi imamo najhalucinogeniju gljivu na svetu, samo kod nas raste, zove se Psilocybe serbica, pa sad mi recite da nismo nebeski narod leteti smej.gif

uh taj smrcak izgleda bruka, a tartufe sam samo miriso i to na frku dao mi cika na sajmu da pomirisem iz tegle- pa to je opijat winter

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ja sam tek sad video ovo pitanje... leteti pa, bolje ikad nego nikad... winter

ha,ja sve pojedo' čekajući odg...

ma  :) eno ih osušeni malo,malo u zamrzivač...

daj recept za sledeću sezonu,kod nas su već prošli ovi jesenski najbolji...  winter

Kasnim sa kucanjem pola godine... smej.gif

Ajd, necu valjda da zaboravim za sledeci put, ako Bog da... winter

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...