Jump to content

Колико познајемо, чувамо и развијамо српско појање?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Колико видим доста ствари се овде брка.

Када се говори о византијском појању заправо се говори о неовизантијском појању. То вам је заправо грчко или бугарско или румунско византијско појање које је такође доживело реформисање. Да сте прочитали текстове које сам вам поставио лако би сте могли закључити да се у данашњем српском појању, па и том Мокрањчевом запису, ипак очувала основа сваког од гласова па се зато и може поредити са грчким, а није ни тајна да је од истог и настало.

Даље, српско појање није само Мокрањац, јер се веома често (да не кажем да је правило) у пракси не пева - кроји по шаблонима које је Мокрањц записао у свом "Осмогласнику". Доказ за то је и "нови" "Осмогласник" Ченејца. Оно без обзира на разлике у записима различитих аутора јасно се препознаје да је све то једно те исто српско појање.

Туга је то што се нико није озбиљно позабавио самом темом још од Бранка Цвејића који је, колико је мени познато, једини урадио уџбеник за српско појање, а који се на крају није ни штампао. Не постоји ни једна књига која се озбиљно бави овом тематиком.

Подели на овим сајтовима

Al` ste vi zanocili... smej.gif

Ovde je umesno da se kaze i to da osim naseg i vizantijskog pevanja, postoje i razni drugi narodni napevi, od kojih su neki znatno stariji od vizantijskog i naseg pevanja (npr. gruzijsko pevanje)...

Sto se tice molitvenosti pevanja - toga ima kad je pojac molitven... kraj price...

Naslusao sam se puno puta vizantijskih napeva, gde pojci testerisu/urlaju-kao-pomahnitali (iako pevaju sasvim tacno), raznih pevnica koje mjaucu i zavijaju, i horova koji zvuce kao Izvorinka Milosevic...

Drugim recima, od samog coveka iskljucivo zavisi kako ce nesto da zvuci...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 4 years later...

Pozdrav svima!   :)

Pevam u crkvenom horu i žao mi je što se pevanje psalama zanemaruje, što hor ne peva barem ps. 134 (MT:135). Dosta me interesuje i muzikoterapija (kao muzičara), a od svih vrsta i žanrova najlekovitija je duhovna muzika - gde Sveti Oci najviže ističu psalme. Na sebi sam osetila da je pevanje psalama izuzetno moćno i lekovito, i čitanje njihovo je značajno za zdravlje duše i tela - a pogotovo pevanje. Ali neophodno je i razumevanje teksta, jer pevanje ili čitanje nečega što ne razumemo - ne dotiče nam u potpunosti srce i dušu. Crkvenoslovenski jezik je lep i treba da se sačuva (među sveštenicima i monasima), ali ne zna ga ceo narod. Pošto, na žalost, ne postoji u prodaji notni zbornik psalama, počela sam da priređujem notni zbornik psalama. Želja mi je da priredim i vizantijske i srpske narodne napeve, ali na srpskom jeziku. 

Pronalazim psalme u notnim zapisima srpskog pravoslavnog pevanja (za sada u osmoglasniku - Stanković, Mokranjac, Lastavica, Čenejac, Barački), ali me zanima gde bih mogla da nađem vizantijske napeve. Postoji li ipak neka knjiga iz koje npr. koviljski monasi pevaju psalme? 

Svaki savet je dobrodošao  :)

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  On 29. 9. 2014. at 20:01, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Знаш ли да читаш неуме? Јер и да постоји књига или понеки запис Византијског напева, биће написано неумама.

Na žalost, ne znam :(  Ali, bih mogla da zapišem (modernom notacijom) od nekog ko to može da otpeva :)

Mokranjac je zapisao srpsko pravoslavno narodno pojanje. Ja bih volela, uz pravoslavne srpske napeve da dodam i vizantijske napeve u savremenoj notaciji. Na internetu (you-tube) je mali broj psalama. Ne znam da li svih 150 psalama ima svoje vizantijske napeve ili određeni broj.

Подели на овим сајтовима

Контактирај ПопМихајлова из "Мојсијеваца",он има на форуму своју тему,где одговара на питања....

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

On 24. 8. 2014. at 18:07, Vesna Milovic рече
Postoji li ipak neka knjiga iz koje npr. koviljski monasi pevaju psalme?

Постоји. Уз то издање је припремљена и књижица са неумском нотацијом неколико псалама који су отпевани. Колико сам успео да приметим текст је по преводу владике Атанасија а у питању је неколико хвалебних псалама (144, 56, 117, 137, 150...).

Псалми - ново издање Хора манастира Ковиљ

Погледај и ово...

https://www.pouke.org/forum/forum/261-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%98%D0%B0%D1%9A%D0%B5/

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

On 29. 9. 2014. at 21:26, Зосима рече

Контактирај ПопМихајлова из "Мојсијеваца",он има на форуму своју тему,где одговара на питања....

Hoću, hvala na savetu! :)

Подели на овим сајтовима

On 29. 9. 2014. at 21:39, Иван Ивковић рече

Постоји. Уз то издање је припремљена и књижица са неумском нотацијом неколико псалама који су отпевани. Колико сам успео да приметим текст је по преводу владике Атанасија а у питању је неколико хвалебних псалама (144, 56, 117, 137, 150...).

Псалми - ново издање Хора манастира Ковиљ

Погледај и ово...

https://www.pouke.org/forum/forum/261-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D1%98%D0%B0%D1%9A%D0%B5/

Hvala puno! :)

Подели на овим сајтовима

On 29. 9. 2014. at 22:22, Svetlana Pecin-Saraguda рече

Немој да пишеш византијске напеве у савременој нотацији тј. европској, јер је, у ствари, у Грчкој и даље савремена њихова предањска нотација кад пишу византијске мелодије. И то није случајно. Византијском нотацијом могу се записати тачно византијске мелодије, а европском не. Мокрањац је, не познајући неуме већ само европску нотацију, осиромашио наше старе предањске мелодије, јер једноставно није могао да их тачно запише. 

Ти, благо мени, кад си већ музичар, научи да појеш и по византијском начину, биће ти лакше него многим другима. Ево, како те браћа саветују, можеш да се обратиш на горњу школу.

А можеш и одавде да почнеш да учиш:

http://www.scribd.com/doc/122146609/%D0%9C%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B1%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%92%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3-%D0%BF%D0%BE%D1%98%D0%B0%D1%9A%D0%B0

Спусти ту књижицу у компјутер, па ћеш тада имати и глас, а упутства на енглеском.

:)

Hvala za knjižicu! Možda jednom i naučim po originalu :)

Подели на овим сајтовима

On 29. 9. 2014. at 21:45, Милан Ракић рече

Odlična knjiga, hvala puno! :)

Подели на овим сајтовима

On 29. 9. 2014. at 22:35, Vesna Milovic рече

Odlična knjiga, hvala puno! :)

Уз штампано издање књиге иде и диск са звучним записима вежби и примера који су у њој наведени. Заиста драгоцен материјал.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...