Jump to content

Да ли је коцка и кладионица грех?

Препоручена порука

Mislim da jeste ako je zavisnost. Znači svake nedelje davati po (za naše uslove) otprilike 500 - 1000 din. Da ne pričam već, ko daje više.

Nije greh ako se  odigra ponekad.

Možda...

gde je granica...

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Стандардна прича је да ако добије на кладионици, даће пола Цркви  sHa_sarcasticlol

Све што човека страсно везује јесте грех.

Тамо где је срце ваше, тамо је и благо ваше.

Подели на овим сајтовима

Naravno da je greh ali mnogi to ne priznaju isto kao i pusenje.

Postoje i oni koji su ,,verujuci ,,a često se kockaju ili klade.

Zašto dobitak na lutriji nije ugodan Bogu? Mnogi ljude tvrde da igraju na lutriji ili da se kockaju da bi mogli da daju novac crkvi ili za neko drugo dobro delo. Dok je ovo možda dobar motiv, samo nekolicina koristi dobitak od kocke za pobožne svrhe. Istraživanja pokazuju da većina pobednika na lutriji su čak u goroj finansijskoj situaciji nego što su bili pre nego što su osvojili džek pot. Nekolicina, ako i jedan, zaista daju novac za dobrotvorne svrhe. I drugo, Bogu nije potreban naš novac da bi finansirao svoju misiju u svetu. Priče Solomonove 13:11 kažu, “Blago koje se taštinom teče, umaljava se, a ko sabira rukom, umnožava.” Bog je suveren i on će obezbediti za potrebe crkve kroz poštena sredstva. Da li bi se Bog proslavio ako mu podarimo novac dobijen od droge ili ukraden u nekoj pljački? Niti je Bogu potrebano niti želi novac koji je "ukarden" od siromašnih koji su bili u iskušenju da se brzo obogate.

Prva Timoteju 6:10 nam kaže, "Jer srebroljublje je koren svih zala. Neki su odavši mu se, odlutali od vere i sami sebi pričinili mnogo muke." Jevreji 13:5 objavljuju, "Ne budite srebroljupci, nego budite zadovoljni onim što imate. Jer Bog je rekao, "Nikada te neću napustiti, niti ću te ostaviti." Matej 6:24 izjavljuje, "Niko ne može da služi dvojici gospodara. Jer, ili će jednoga mrzeti, a drugog voleti; ili će jednom biti privržen, a drugoga prezirati. Ne možete služiti i Bogu i bogatstvu."(www.gotquestions)

Подели на овим сајтовима

Стандардна прича је да ако добије на кладионици, даће пола Цркви  sHa_sarcasticlol

Све што човека страсно везује јесте грех.

Тамо где је срце ваше, тамо је и благо ваше.

:group111:

Подели на овим сајтовима

Наравно даје грех. Важи за дисциплински преступ како клирика тако и лаика.

какав дисциплински поступак и због чега се примењује?
Подели на овим сајтовима

Ja mislim da jeste grijeh. Nije to kao hrana pa ako je konzumiraš u normalnoj količini ok, a ako pretjeraš grijeh je. Bez toga se može živjeti kako tijelo tako i duša... Moje mišljenje.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Ко  није  до  сада,  нека  прочита  приповетку  Лазе  Лазаревића  '' Први  пут  

са  оцем на  јутрење.''

У приповеци се описује зависност од коцке угледног трговца Митра, дотле богатог и поштованог. Кључни моменат у причи је вече док се коцкао са друштвом у својој кући, наизменично губећи и добијајући, не слушајући молбе супруге Марице да прекине, да би до јутра изгубио сав свој иметак. Након што је друштво отишло, Митар покушава да дигне руку на себе, али га у томе спречава његова супруга, говорећи му да је он хранитељ породице, да је још млад и способан да поврати све што је изгубио. На Митра дјелују ријечи љубави и утехе његове супруге, и он скупа са малим сином одлази у цик зоре да се помоли и започне живот испочетка. ‘’Први пут с оцем на јутрење Лазе Лазаревић’’

Док отац расипа, мајка је несрећна, њена патња је тиха, нечујна и одвија се у присуству деце... Она се непрекидно моли пред иконом светог Ђорђа, и тако проналази неопходни мир и спасење.

У тренутку моралног пада услед порочности, Митрова највећа подршка, ослонац и разлог за даљи живот и рад јесте Марица, заправо породица у целости. Под кровом амбара, кад Митар у очајању подиже пиштољ на себе, долази до катарзе и до једног од уметнички најефектнијих дијалога у српској прози 19. века. То је тренутак спознаје божанске светлости, излаз из тамног коцкарског лавиринта у који се уплео мислећи да га, наизглед одлучан и оштар, може контролисати. Дакле, до пропасти кућног огњишта и отуђења породице због Митровог порока, не долази. Тешкоће се превазилазе захваљујући духу старе заједнице утемељене на љубави, солидарности, међусобном помагању, разумевању, праштању... ОНАЈ КО ПОГРЕШИ НЕ СМЕ БИТИ ОДБАЧЕН.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9F%D1%80%D0%B2%D0%B8_%D0%BF%D1%83%D1%82_%D1%81_%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BC_%D0%BD%D0%B0_%D1%98%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%9A%D0%B5

Подели на овим сајтовима

Наравно даје грех. Важи за дисциплински преступ како клирика тако и лаика.

какав дисциплински поступак и због чега се примењује?

По Црквеном праву. Коцкење је сврстано у категорију понашања недоличног клирика и лаика у Цркви. Епископ има право да против лаика и клирика предузме одређене мере.

Подели на овим сајтовима

Ajde da na nekoj od tema iznabrajamo sve grehove, pa ko se najmanje bude pronasao u svima njima da mu damo neki orden ili nesto. Da bi bar imalo neku poentu nabrajanje tudjih grehova...

поента ове теме је да је актуелно у нашем народу овако нешто и ово је један од начина да се покаже став Цркве о томе и да се покаже да је то озбиљан преступ, колико и јерес ...

уопште се не ради о бројању туђих греха ...

да је тако, боље да не отварамо ни једну тему онда, па ни о блуду, ни о пушењу, нити ио било чему другом  algabacaju

Подели на овим сајтовима

Ajde da na nekoj od tema iznabrajamo sve grehove, pa ko se najmanje bude pronasao u svima njima da mu damo neki orden ili nesto. Da bi bar imalo neku poentu nabrajanje tudjih grehova...

bolje ne otvarajte - ima da vas sve pobedim ! 319.gif

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

kladjenje je greh .... ako gubiš ! 319.gif

ja sam se još u početku (1999-2000) zabavljao time !

ali , bio sam u onoj manjini koja dobija stalno , a po malo (10-12% od uplate)

isključivo singlovi !!!

onda sam počeo da se glupiram ... i prestao sam (pošto sam im vratio svu zaradu  joooj)

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...