Jump to content

Amatersko skijanje

Оцени ову тему

Sanja Т.

Препоручена порука

Učim sina da skija. Evo već druga godina. Imamo skije, pancerice i skafander. To je sve. 

U kraju imamo zgodno brdo za početnike i divlju planinu u blizini, na kojoj se deca sankaju. 

E sad, pocnem malo da se interesujem za odrzavanje skija I naiđem na neke profi odgovore, a mi smo početnici. 

Da li nama sve to treba-mazanje i peglanje skija sa voskom, oštrenje  ivica, itd.? 

Inače imam mnogo pitanja, pa ako ima onih koji su skijali, molim da se priključe i nauče nas nešto :)

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Сања Т. рече

Da li nama sve to treba-mazanje i peglanje skija sa voskom, oštrenje  ivica, itd.? 

Намажеш кантне сланином сапуњаром и да виш` како "иде" :)))

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Сања Т. рече

Jel ovo šala il ozbiljno? :)))

Toliko nista ne znam, da ću da namažem ozbiljno :smeh1:

Ozbiljno. Slanina/vosak imaju ulogu da ne dozvole molekulima vode da se zalede. Ne treba preterivati, tim pre što je dete u pitanju, pa svakako treba koristiti vosak za daske

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Милан Ракић рече

pa svakako treba koristiti vosak za daske

Dobro, hvala ti. Samo da objasnim zasto sam pomislila da se sališ. Logično bi mi bilo sasvim da su skije drvene, ali dole je neka plastika. Jel to vazi i u tom slučaju? :blush:

15472878410735750960694493902230.thumb.jpg.5d89eb8c3d8c64a02432c4feca596d54.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Сања Т. рече

Šta je ovo? Čemu služi i kako se koristi? 15472872179204295505860760870541.thumb.jpg.2c7547c864d3eedfdb9b7420f88a1db0.jpg

To je neka vrsta dinamometra koja treba da se podesi tako da kada dođe do nekog problema-pada, sudara sa drugim skijašem, drvetom i sl, otkači čizmu, e da ne bi ostala skija na nogama i tako prilikom pada i okretanja skijaša na padini, skija ne ostane na nogama i samim tim poveća ravana obrtanja noge i eventualnu povredu. 

Taj dinamometar se rikta tako što se, najgrublje rečeno, telesna masa korisnika pomoži sa 10. Premda, postoji tabela koja je mnogo preciznija, znam nešto da se telesna masa odizme za 20%, pa podeli valjda sa 11, pa se tome doda još po pola ove vrednosti, ako je skijaš početnik ili malo bolji ili profi.

Uglavnom, treba da bude podešeni da se otkači kad treba. Ni pre ni kasnije.

Al pošto je dete u pitanju, iako ne verujem da je u pitanju neki Karaman ili Prača, nego obično šumadijsko brdo, ipak konsultuje ili neki profi, a videću sad na mreži da li ima štogod

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Сања Т. рече

Dobro, hvala ti. Samo da objasnim zasto sam pomislila da se sališ. Logično bi mi bilo sasvim da su skije drvene, ali dole je neka plastika. Jel to vazi i u tom slučaju? :blush:

15472878410735750960694493902230.thumb.jpg.5d89eb8c3d8c64a02432c4feca596d54.jpg

Upravo ta plastika ima mikroskopski sitne rupice, gde mazanje voskom ne dozvoljava da se molekuli vode iz snega tu ne uvuku i ne zalede. A slanina na kantnama (ovaj metalni rub) opet, no ne za dete svvakako, pomaže skretanje u horizontalnojj ravni, tj., levo-desno. I te kantne trebaju redovno da se oštre

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...