Jump to content

Поуке-ако може неко да ми појасни

Препоручена порука

Једном неваљалом или неугодном мишљу може се изгубити стогодишњи труд спасења. (Прота Аврам Некрасов)-преузето са насловне стране www.pouke.org

Како то да се једном неугодном мишљу може изгубити стогодишњи труд спасења?

Једна неваљала мисао наспрам 100 година труда. takeoff :)-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='29dz8zk' />?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 36
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Једном неваљалом или неугодном мишљу може се изгубити стогодишњи труд спасења. (Прота Аврам Некрасов)-преузето са насловне стране www.pouke.org

Једна неваљала мисао наспрам 100 година труда. :) 0409_feel-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused' />?

Pa mozda ta jedna misao pokrene lavinu drugih... pa odu kola nizbrdo...

Подели на овим сајтовима

Једна неваљала мисао наспрам 100 година труда. :) 0409_feel-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='confused' />?

Мисао је старија од греха. Све креће од мисли. Мисао се појави у срцу, ми је прихватимо, па онда поклекнемо и учинимо грех, и тако можемо уништимо све оно што смо да тад стекли у духовном смислу.

Неваљала и неугодна мисао се може и не прихватити, може се одмах одбацити у старту, помисао се може аутоматски елиминисати, ко недозволи нечистој мисли да продре,уђе и обухвати срце, тај се сачувао грехопада.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Мисао је старија од греха. Све креће од мисли. Мисао се појави у срцу, ми је прихватимо, па онда поклекнемо и учинимо грех, и тако можемо уништимо све оно што смо да тад стекли у духовном смислу.

Неваљала и неугодна мисао се може и не прихватити, може се одмах одбацити у старту, помисао се може аутоматски елиминисати, ко недозволи нечистој мисли да продре,уђе и обухвати срце, тај се сачувао грехопада.

E to! confused1

Подели на овим сајтовима

Старац Пајсије каже, ако ли се у самртном тренутку огријешимо грешном мишљу, пропада нам сав подвиг којим смо се бавили до тог момента. Хвала Богу па је милостив, иначе нико се не би спасио.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Старац Пајсије каже, ако ли се у самртном тренутку огријешимо грешном мишљу, пропада нам сав подвиг којим смо се бавили до тог момента. Хвала Богу па је милостив, иначе нико се не би спасио.

Да ви нисте то мало преозбиљно схватили ? Нама стално долазе грешне мисли зна се  већ од кога па зар је могуће да се ни једна не примини на нас, и да ли је реално да постоји такав човјек који може да контролише баш све своје помисли ?  89898989898989

У хришћанству нема пречица

Подели на овим сајтовима

Наравно да не постоји, а што је човјеку немогуће, Богу је могуће. Зато сам и рекла слава Богу па је милостив. Сви их имамо, ја у огромном броју, брате проблем ми је то невиђен, али остаје нам да се боримо, надамо и вјерујемо, а онда све је лако.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Оно што је мени нејасно је како једна неваљала или неугодна мисао може да превагне 100 година труда спасења?

Нисам то схватио из досадашњег писања на ову тему. 89898989898989

Подели на овим сајтовима

Оно што је мени нејасно је како једна неваљала или неугодна мисао може да превагне 100 година труда спасења?

Нисам то схватио из досадашњег писања на ову тему. 89898989898989

To mu dodje duhovna biologija, misaoni svet je istancan, nije kao ovaj fizicki... blagodat Duha lako se gubi, ali se po zelji pokajnog lako i vraca...

Tako da ovo sto si postavio kao pitanje moze da se uoblici i drukcije, npr.:

Jednim uzdahom iskrenog pokajanja mogu da se otklone planine grehovnog taloga...

Sto opet znaci, svaka pouka Otaca moze da se pravilno razume samo u kompletu sa svim ostalim Otackim opusom, a ne ovako izdvojena iz njega...

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Не мисли се на "неваљалу" мисао као мисао, већ на прихватање такве мисли.

На пример, светом човеку дође мисао у срце да начини неки страшан грех, блуд на пример, он прво добије мисао у срцу свом, па се та мисао манифестује кроз жељу, и преко свега тога настаје извршење греха.

Тако се губи и руши цео труд стечен до тада, али се и враћа са искреним и пламеним покајањем, па може се и рећи, много више него пре, све зависи од случаја.

• Волим 1

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Знам твоја дела, да ниси ни хладан ни врућ. Камо среће да си хладан или врућ. Овако, зато што си млак и ниси ни врућ ни хладан, избљуваћу те из својих уста.

Шта значе ове ријечи?

Подели на овим сајтовима

Pа исправиће ме оци ако гријешим - то су они људи који за себе кажу, а и тако се понашају, да нити су вјерни нити невјерни - што би рекли ни тамо - ни амо. Хоће да служе два господара, а у ствари не служе ни једног у потпуности. Ваљда је то то.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

МОЛИТВА ЗА РОЂАКЕ КОЈИ ВЈЕРСКИ ПРОПАДАЈУ

Ваша туга због рођака који пропадају и молитва за њих угодни су Богу. Ако се код њих није све угасило и ако постоји нешто за шта се може ухватити ваша молитва и благовољење божије, они ће се освестити и опет ће угледати свјетлост Божију... молите се усрдније... Ваша добронамјерна молитва наћи ће одзив у њиховим душама и пробудиће у њима покајничке мисли. Зато што постоји општење душа.

"Спасење кроз породични живот"

ВИДИК београд

Свети Теофан Затворник

На шта се то мисли?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...