Jump to content

Артемијеве присталице траже поштено суђење

Оцени ову тему

Препоручена порука

Артемијеве присталице траже поштено суђење

Зо­ран Чво­ро­вић, прав­ни исто­ри­чар на Прав­ном фа­кул­те­ту у Кра­гу­јев­цу, ина­че члан не­дав­но осно­ва­ног Ини­ци­ја­тив­ног од­бо­ра за за­шти­ту прав­ног по­рет­ка СПЦ, ко­ји још чи­ни не­ко­ли­ко уни­вер­зи­тет­ских про­фе­со­ра и по­зна­тих адво­ка­та, на­шао се ме­ђу по­се­ти­о­ци­ма ма­на­сти­ра Цр­на Ре­ка на дан од­ла­ска мо­на­ха. Он је за ,,По­ли­ти­ку” украт­ко об­ја­снио:

– Овај од­ла­зак мо­на­ха без ка­нон­ског от­пу­ста је­сте цр­кве­но-прав­ни пре­ступ. Њи­ме ће се, ме­ђу­тим, отво­ри­ти пи­та­ње пр­вог, знат­но те­жег пре­сту­па ко­ји је ини­ци­јал­но на­ру­шио цр­кве­но-прав­ни по­ре­дак. Реч је о про­тив­у­став­ној од­лу­ци о укла­ња­њу епи­ско­па Ар­те­ми­ја са тро­на епар­хи­је ко­ја је из­вр­ше­на про­тив­но чла­ну 111 Уста­ва СПЦ. Тај члан пред­ви­ђа да, са­мо као из­у­зе­так од ина­че до­жи­вот­не ар­хи­је­реј­ске слу­жбе и ко­ји се при­ме­њу­је ри­го­ро­зно, она мо­же пре­ста­ти и то у слу­ча­ју ка­нон­ске осу­де, до­ка­за­не фи­зич­ке не­мо­ћи, оправ­да­не мол­бе за пен­зи­ју и пре­стан­ку јед­ног од основ­них усло­ва за ар­хи­је­ре­ја. Ни­је­дан од по­ме­ну­тих раз­ло­га ни­је по­сто­јао, а у од­лу­ка­ма Си­но­да и Са­бо­ра би­ло је и низ про­це­ду­рал­них гре­ша­ка. Та­ко да, по­што ни­је реч о суд­ској од­лу­ци, већ о са­бор­ској, до­не­тој гла­со­ви­ма ве­ћи­не, ра­ди се о управ­ном ак­ту ко­ји је мо­гу­ће по­ни­шти­ти. Та­ко да се са­мо по­ни­ште­њем пр­вог ини­ци­јал­ног пре­сту­па мо­же ус­по­ста­ви­ти прав­ни по­ре­дак у пу­ној сна­зи и хи­је­рар­хи­ји. То би зна­чи­ло да се вла­ди­ка Ар­те­ми­је вра­ти и да му се омо­гу­ћи по­ште­но и пра­вед­но су­ђе­ње и од­бра­на.

Чво­ро­вић, та­ко­ђе, на­во­ди и низ дру­гих слу­ча­је­ва бе­за­ко­ња по­пут од­лу­ке Си­но­да да се Ар­те­ми­ју за­бра­ни по­вра­так у епар­хи­ју као ду­хов­ни­ка, јер он ни­је осу­ђен као је­ре­тик.

– Ина­че од­ла­ску мо­на­ха прет­хо­дио је и ла­нац кр­ше­ња ка­нон­ских пра­ви­ла по­пут јед­но­о­бра­зно­сти бо­го­слу­жбе­ног по­рет­ка у цр­кви, од­но­сно од­лу­ци Са­бо­ра да се ли­тур­гиј­ска слу­жба у цр­ква­ма и ма­на­сти­ри­ма вр­ши јед­но­о­бра­зно и она­ко ка­ко се слу­жи­ла и ра­ни­је. То по­је­ди­ни епи­ско­пи ни­су по­што­ва­ли и уво­ди­ли су но­ви­не ми­мо од­лу­ка Са­бо­ра, нај­ви­шег ор­га­на у СПЦ. Да­кле, реч је о ни­зу на­ру­ша­ва­ња прав­них ака­та у СПЦ. Та­ко­ђе, би­ло је и по­вре­де не­про­мен­љи­вих дог­мат­ских ка­но­на, по­пут слу­же­ња са ино­слав­ни­ма и реч је о не­по­што­ва­њу нај­ви­ших ака­та цр­кве – ис­ти­че Чво­ро­вић.

Извор

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Та ко ђе, би ло је и по вре де не про мен љи вих дог мат ских ка но на, по пут слу же ња са ино слав ни ма и реч је о не по што ва њу нај­ви ших ака та цр кве – ис ти че Чво ро вић.

Овај израз "непроменљиви догматски канони" говори да дотични господина апсолутно не разуме шта су канони а шта догмати Цркве, шта је трајно а шта променљиво. "Догматски канон" је непознат израз у канонском и догматском предању Цркве.

Подели на овим сајтовима

Та ко ђе, би ло је и по вре де не про мен љи вих дог мат ских ка но на, по пут слу же ња са ино слав ни ма и реч је о не по што ва њу нај­ви ших ака та цр кве – ис ти че Чво ро вић.

Овај израз "непроменљиви догматски канони" говори да дотични господина апсолутно не разуме шта су канони а шта догмати Цркве, шта је трајно а шта променљиво. "Догматски канон" је непознат израз у канонском и догматском предању Цркве.

Sto bi rekli nasi, lupa k`o otvoren prozor...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...