Јосиф II Написано Јун 5, 2010 Пријави Подели Написано Јун 5, 2010 Заправо интересујеме тумачење појединих служби из истог. Да ли постоји тумачење служби венчања, крштења, парастоса и опела? hvala ~ = + = ~ ПЕВНИЦА НА ВКОНТАКТЕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Миленко Написано Јул 27, 2010 Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 Заправо интересујеме тумачење појединих служби из истог. Да ли постоји тумачење служби венчања, крштења, парастоса и опела? hvala Постоји,у уџбеницима Литургике за Православне Богословије. Али само са литургичке тачке гледишта,односно,објашњење самих Светих тајни и молитвословља. Опело и чин о панихиди,тј. парастос нису Свете тајне,већ молитвословља. www.pobedonosac.com презентација Храма Св.Георгија у Бору Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Јул 27, 2010 Пријави Подели Написано Јул 27, 2010 pomaze Bog imala sam neke molitve sa jednog foruma se zvale trebenicke molitve dal ih ima stvarno ili neko mozda tako nazvao postavljeno u forumu Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Август 3, 2010 Пријави Подели Написано Август 3, 2010 Заправо интересујеме тумачење појединих служби из истог. Да ли постоји тумачење служби венчања, крштења, парастоса и опела? hvala Постоји,у уџбеницима Литургике за Православне Богословије. Али само са литургичке тачке гледишта,односно,објашњење самих Светих тајни и молитвословља. Опело и чин о панихиди,тј. парастос нису Свете тајне,већ молитвословља. Унапред опростите оче, али мислим да сте погрешили. Иако је тачно да старији православни уџбеници литургике праве разлику између Светих Тајни и молитвословља, под утицајем (схоластичке) сакраментологије Тридентског концила по којој постоји само седам светих тајни, древно и предањско схватање и исуство Цркве је другачије (за то постоји гомила писаних сведочанстава од Писма, преко Отаца до неких савремених богослова ... спреман сам да пружим увид у изворе ако треба...) ... за Цркву је СВЕ СВЕТА ТАЈНА ... сваки "обред", свака "служба", свака "молитва", итд, итд. ... дакле, по том схватању и доживљају Панихида и Парастос ( као и монашење- видети само код светог Дионисија Аеропагита спис о томе- ), сечење колача, освећење воде ... то су све свете тајне ... Наравно, нисам хтео да отварам неку безвезну полемику, али мислим да је ваша подела недовољна и не изражава баш понајбоље суштину ствари. (иначе, нисам неко ко жели да о овој теми прича у празно ... тренутно радим магистарски из Светотајинског богословља на ПБФ-у ... ). Поздрав 8086.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Август 3, 2010 Гости Пријави Подели Написано Август 3, 2010 Можеш ли да документујеш ово? Мислим да ће многима бити изузетно интересантно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука