Jump to content

Тумачење Требника

Препоручена порука

Заправо интересујеме тумачење појединих служби из истог.

Да ли постоји тумачење служби венчања, крштења, парастоса и опела?

hvala

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

hvala

Постоји,у уџбеницима Литургике за Православне Богословије.

Али само са литургичке тачке гледишта,односно,објашњење самих Светих тајни и молитвословља.

Опело и чин о панихиди,тј. парастос нису Свете тајне,већ молитвословља.

www.pobedonosac.com

презентација Храма Св.Георгија у Бору

Подели на овим сајтовима

hvala

Постоји,у уџбеницима Литургике за Православне Богословије.

Али само са литургичке тачке гледишта,односно,објашњење самих Светих тајни и молитвословља.

Опело и чин о панихиди,тј. парастос нису Свете тајне,већ молитвословља.

Унапред опростите оче, али мислим да сте погрешили.

Иако је тачно да старији православни уџбеници литургике праве разлику између Светих Тајни и молитвословља, под утицајем (схоластичке) сакраментологије Тридентског концила по којој постоји само седам светих тајни, древно и предањско схватање и исуство Цркве је другачије (за то постоји гомила писаних сведочанстава од Писма, преко Отаца до неких савремених богослова ... спреман сам да пружим увид у изворе ако треба...) ... за Цркву је СВЕ СВЕТА ТАЈНА ... сваки "обред", свака "служба", свака "молитва", итд, итд. ... дакле, по том схватању и доживљају Панихида и Парастос ( као и монашење- видети само код светог Дионисија Аеропагита спис о томе- ), сечење колача, освећење воде ... то су све свете тајне ...

Наравно, нисам хтео да отварам неку безвезну полемику, али мислим да је ваша подела недовољна и не изражава баш понајбоље суштину ствари.

(иначе, нисам неко ко жели да о овој теми прича у празно ... тренутно радим магистарски из Светотајинског богословља на ПБФ-у ... ).

Поздрав 8086.gif

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...