Jump to content

Виђење славе Божије (Откривење 4. и 5. глава)

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

• Гости
Guest свештеник Иван

Постављена слика

Откривење, глава 14

1 И видјех, и гле Јагње које стајаше на гори Сиону и са Њиме сто четрдесет и четири хиљаде, који имаху Име његово и Име Оца његовог написано на челима својим. 2 И чух глас са неба као глас вода многих, и као глас грома јаког; и глас који чух бјеше као гуслање гуслара у гусле своје. 3 И пјеваху пјесму нову пред пријестолом и пред четири жива бића и пред старјешинама; и нико не могаше научити ову пјесму осим оних сто четрдесет и четири хиљаде који су откупљени са земље. 4 Ово су они који се не оскврнише са женама, јер су дјевственици: ово су они који иду за Јагњетом куда год пође; ови су откупљени између људи као првина Богу и Јагњету; 5 И у њиховим устима не нађе се лаж, јер су без мане. 6 И видјех другога анђела који лети посред неба, који имаше вјечно Јеванђеље да благовијести онима који живе на земљи и свакоме племену и роду и језику и народу. 7 И говораше снажним гласом: Бојте се Бога, и подајте му славу, јер дође час суда његова; и поклоните се Ономе који створи небо и земљу и море и изворе водене. 8 И други анђео следоваше говорећи: Паде, паде Вавилон велики, који је жестоким вином блуда својега напојио све народе. 9 И трећи анђео следоваше за њима говорећи гласом громким: Ко год се поклони звијери и лику њезином, и прими жиг на чело своје или на руку своју, 10 И он ће пити од вина гњева Божијег, које је непомијешано наточено у чашу гњева његовог, и биће мучен у огњу и сумпору пред анђелима светима и пред Јагњетом. 11 И дим мучења његовог уздизаће се у вијекове вијекова; и неће имати одмора дан и ноћ они који се клањају звијери и лику њезином, и ко год прима жиг имена њезина. 12 Овдје је трпљење светих, који држе заповијести Божије и вјеру Исусову. 13 И чух глас са неба који ми говори: Напиши: Блажени мртви који од сада умиру у Господу! Да, говори Дух, нека почину од трудова својих, а дјела њихова ће слиједити за њима. 14 И видјех, и гле облак бијели, и на облаку сјеђаше Неко сличан Сину човјечијему, који је имао на глави својој вијенац златан, а у руци својој срп оштар. 15 И други анђео изиђе из храма вичући снажним гласом Ономе што сједи на облаку: Замахни српом својим и жањи, јер дође вријеме да се жање, јер се жетва на земљи осуши. 16 И Онај што сјеђаше на облаку баци срп свој на земљу, и пожњевена би земља. 17 И други анђео изиђе из храма што је на небу, и он је имао срп оштар. 18 И други анђео изиђе из олтара, који је имао власт над огњем, и повика јаким гласом ономе који имаше срп оштри: Замахни српом својим оштрим, и одрежи грожђе винограда земаљског; јер сазреше гроздови његови. 19 И баци анђео срп свој на земљу, и обра виноград земаљски, и метну у велику кацу гњева Божијега. 20 И изгази се каца изван града, и изиђе крв из каце све до узда коњима у ширину од хиљаду и шест стотина стадија.

Откривење, глава 15

1 И видјех други знак на небу, велики и чудесни: седам анђела који имаху седам посљедњих зала, јер се у њима сврши гњев Божији. 2 И видјех као стаклено море смијешано са огњем, и оне који побјеђују звијер и лик њезин и број имена њезина, гдје стоје на мору стакленоме имајући гусле Божије. 3 И пјеваху пјесму Мојсеја, слуге Божијега, и пјесму Јагњета, говорећи: Велика су и чудесна дјела твоја, Господе Боже Сведржитељу; праведни су и истинити путеви твоји, Царе народа! 4 Ко се неће побојати, Господе, и прославити Име твоје? Јер ти си једини Свет: јер ће сви народи доћи и поклонити се пред тобом; јер се судови твоји показаше. 5 И послије овога видјех, отвори се храм скиније свједочанства на небу. 6 И изиђоше седам анђела из храма, који имаху седам зала, који бјеху обучени у чисто и свијетло платно и опасани преко прсију појасима златним; 7 И једно од четири жива бића даде седморици анђела седам чаша златних напуњених гњевом Бога који живи у вијекове вијекова. 8 И напуни се храм дима од славе Божије и од силе његове; и нико не могаше ући у храм док се не заврше седам зала седморице анђела.

Овде се наставља небеско виђење, прекинуто седморма посланицама малоазијским црквама. Ово виђење не треба тумачити као виђење небеског света који постоји паралелно са овим, већ као виђење будућих, есхатолошких догађаја (1, 19). Визија је подељена на два дела – у четвртој глави прославља се Бог као Творац, а у петој Јагње (Исус) као Спаситељ.

4, 1-11:

Виђење Бога описује се трима драгим каменовима, који су у антици били најцењенији. Платон их спомиње као представнике драгог камења; такође, стављани су на првосвештеников набедреник (Изл 28, 17). Дуга подсећа на савез са Нојем (Пост 9, 16-17). Читава слика преузета је из Јзк 1, 26-28. Двадесет четири старешине различито се тумаче – као 12 пророка и 12 апостола као представника читаве старозаветне и новозаветне Цркве, као 24 Аронове породице (1 Днев 24, 5), затим насупрот 24 вавилонска астрална божанства. Јован Зизјулас их литургијски тумачи као презвитере око епископа, али у том случају остаје проблем четири жива бића, који у визији стоје између Бога и двадесетчетворице (стих 6). Бог се у Старом завету често јавља као у петом стиху – уз бурне природне појаве. Седам духова Божијих указуеј на Иса 11, 2, а с обзиром да у посланицама малоазијским црквама представљају управо те цркве, а да је седам број пуноће, то ових седам духова могу представљати читаву Цркву. Небеско море подсећа на јеврејску представу о небеским водама, као и на Пс 103, 3. Четири жива бића у стиховима 6-8 комбинација су херувимā из Јзк 1 и серафимā из Иса 6, 2-3. Није дато ни једно задовољавајуће тумачење ова четири бића. Слика падања пред Богом преузета је из политичких церемонија, где се падало пред владарем. Једанаести стих побија свако дуалистичко тумачење Откровења. „Достојан“ је био поздрав римском владару приликом победничке поворке уласка у град, а „Господе и Боже“ јесте усклик који је увео Домицијан. Порука је да је за хришћане хула да се таква част одаје било коме осим самоме Богу.

5, 1-14:

Књига исписана изнутра и споља слика је из Јзк 2, 10. Исту слику имамо и у Пс 138, 16, као и у апокалиптици. Ова књига представља записану (од Бога предодређену) судбину света. Седмица значи потпуну запечаћеност, што је мотив из Дан 8, 26. Трећи стих нема интенцију да изнесе једну космолошку слику, већ да каже да је проглас свеобухватан. Онај који гледа виђење плаче, јер од отпечаћивања књиге зависи судбина света. ТВар је неспособна да сама утиче на своју судбину. Дакле, неопходан је Божији захват. У стиху 5 имамо два месијанска назива. Лав је слика из Пост 49, 9-10, где Јаков благосиља своје синове, а младица из Иса 11, 1, где се очекује савршени цар Израиља. На Јагњету (трећа слика Христа) виде се трагови заклања. Седам рогова означавају свемоћ, а седам очију свезнање, а како се повезују са седам духова, дакле са Црквом, то говори о њеној непобедивости („ни врата пакла неће је надвладати“). Центар је победа кроз жртву. То што је у Јагњетовој руци судбина света даје Цркви сигурност и утеху, што и јесте циљ Откривења. Слика јагњета је из Иса 53, 7. Поклоњење Јагањцу који је поред Оца јасно изражава њихову равночасност. Гусле су, заправо, китара, инструмент уз који су често певани псалми. Јевреји и грци су кадили, а слика подсећа на Пс 140, 1. Идеја посредничких молитава потиче из позног јудејства, као плод наглашавања Божије трансцендентности. Треба приметити да је и Јагањац „аксиос“ (стих 12) као и Бог (4, 11). Достојност Јагањца проистиче из његове жртве. Царско свештенство у стиху 10 је испуњење обећања из Изл 19, 6. Црква ће имати есхатолошки удео у Христовој власти. Позадина есхатолошког мноштва је Дан 7, 10. Видимо поступност у поклањању Јагањцу: прво двадесетчетворица и четири бића, Затим небројени анђели, и коначно сва створења. Слику завршавају четири жива бића, која су је и започела.
Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest srna u izgubljenom raju

da li su odavde uzeli jehovini svjedoci one 144 hiljade jehovinih svjedoka koji ce se spasiti na kraju? mogu li se cetiri ziva bica tumaciti kao cetiri zivotinje koje predtavljaju jevandjeliste, iako je ta simvolika vjerovatno iz kasnijih vremena?

Подели на овим сајтовима

Онај који гледа виђење плаче, јер од отпечаћивања књиге зависи судбина света. ТВар је неспособна да сама утиче на своју судбину. Дакле, неопходан је Божији захват.

Искрено, не разумем све ово!  https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/icon_blushing.gif Када читам писма, саблазним се! Ма ко ће се спасити? Контам да је интернет једна од глава, мрзи ме да цитирам, верујем да знаш, она икона што говори или ти мас медији! И имам велики проблем...И плачем, а не знам зашто? Божији захват? Зашто ја не волим привилеговане? Зашто сам бунтовник? Зашто не љубим власти и почасти ни на земљи, а камо ли да се борим за вечност? Зашто не могу да се покорим?

Божија воља? Зар и Јуда није био Божија воља? Чини ми се да је и он вршио његову вољу, боље него ко год... Лако је чекати славу, тешко је чекати проклетство...

Неки немају снаге... није им дата... Увек неко мора да се прослави! Па нека се прослави свако ко жеђа за славом...

Ја верујем да је Господин стрпљив и да је припремио бројне станове! А што ће бити са онима који никад нису чули за Христа, или за оне којима није дато да разумеју? Није им дато да би се опет неко прославио? 4chsmu1

Опрости те... Верујем да ће и онима у последњи сат дати исту плату, а проблем смо ми који уђосмо у посао раније па нам је криво klapklap и тражимо утехе... Не знамо ни дана ни часа, ни зашто, нити требамо знати осим да смо зрно у песку пустињском које је ту Бог ставио по својој вољи...

apel.png

Подели на овим сајтовима

• Гости

svima bi nama bilo drago da si ti upravu i da u "stanovima mnogim "bude mjesta za sve, bili bi radosni jer nam tako nalaze ljubav, ali zar mislis da mi vise volimo "zalutale ovce","jarad","sinove pogibelji" nego Otac Nebeski koji ih je stvorio i koji je radi svih" poslao Sina svoga Jedinorodnog na zemlju ,da svaki koji vjeruje ne pogine ,nego ima zivot vijecni" Ocu bi bilo mnogo draze da se svak spasi ,nego nama jer je njegova ljubav neuporedivo veca od nase, ali spasenje zavisi od nas, od naseg licnog izbora i kad bi Bog spasio nekoga na silu bez njegove volje izrazene kroz trud i ljubav to bi bilo nasilje, a On nam je dao slobodu... Najlakse je reci "nisam ja ,nego zena koju mi Ti dade" ,odnosno svaljivati krivicu na Boga, ili se sa druge strane nadati bezumno u Njegovu beskrajnu milost "ma dobar je Bog", "dace Bog"," Bog je milost".... Otac je svakome dao dovoljno blagodati za spasenje, a volja i trud je na nama...

Подели на овим сајтовима

mislis da mi vise volimo "zalutale ovce","jarad","sinove pogibelji" nego Otac Nebeski koji ih je stvorio i koji je radi svih" poslao Sina svoga Jedinorodnog na zemlju ,da svaki koji vjeruje ne pogine ,nego ima zivot vijecni"

confused Osećam se kao Jona!!!

Otac je svakome dao dovoljno blagodati za spasenje,

catfight  confused1

apel.png

Подели на овим сајтовима

• Гости

onda cekaj da kit te izbaci iz utrobe, pa ces sama ugledati svijetlo confused1

mislim da je ovo rimokatolicko tumacenje gotovo identicno kao i nase pravoslavno, sto je i prirodno ,jer smo i jedni i drugi zadrzali sv. predanje gdje spadaju i istocni i zapadni oci

samo bi dodao da Hristova bijela kosa moze da oznacava Sina Bozijeg koji je stariji od dana (vethidenmi), odnosno vremena

Подели на овим сајтовима

Ево овдје мало подробнијег објашњења Откривења од протојереја Колесникова

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,1280.msg18542.html#msg18542

Super!!! Pročitala do Antihrista, ovo mi ulazi u moju tupavu glavu!!!

hvala Odo da se zanimam catfight

Hvala još jednom!  confused1

confused

apel.png

Подели на овим сајтовима

onda cekaj da kit te izbaci iz utrobe, pa ces sama ugledati svijetlo 0104cheesy

Истина је да нећу да вршим Божију вољу, али као Јона се осећам јер су се Ниневијани обратили, па се моје пророштво о њиховој пропасти није испунило!!!  ;)

apel.png

Подели на овим сајтовима

• Гости

tim bolje greengrin sto manj propasti ,nama je draze klapklap

a sto se tice vrsenja Bozje volje, i Izrailj se hrvao sa Bogom https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/catfight.gif, bitno je samo da nisi mlaka slavabogu , a poto si srcana naci ce On vec put do tebe klapklap

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...