ribar Написано Јун 14, 2009 Пријави Подели Написано Јун 14, 2009 SELEN(Levisticum officinale .) Opis biljke: Selen je mirisna, trajna zeljasta biljka, visoka do 2m. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamnozeleni i 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su udruženi u štitaste cvasti svetložute boje. Plodovi su pljosnati, sa oštrim rebrima. Stanište: Gaji se u vrtovima i cesto podivlja, posebno u planinama. Lekoviti su koren i plod.. . Lekoviti deo biljke: U korenu i plodu ima do 1% elarskog ulja, u kome je glavni sastojak terpineol. Ima i smole, gume, tanina, šecera, škroba i raznih kiselina. U lišcu ima do 100 mgÀ/o vitamina C . Lekovito delovanje: . Prijatan, aromatican i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ. Cesto se daje zajedno sa drugim štitaricama za lecenje organa za varenje, mokrenje i disanje. Ima lekovito dejstvo kod bolesnika koji imaju grceve u crevima 1. Caj za održavanje pravilnog rada srca (preventiva protiv infarkta): po jednu supenu kašiku lista maticnjaka, korena i ploda selena i lista imele sa kruške preliti sa 6 dl prokljucale vode. Ostaviti da stoji 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti tri puta dnevno po 1 cašu. 2. Upala mokracnih puteva: po 20 gr korena selena, lista breze i medvedeg grožda, lanenog semena i sitnice. Dve supene kašike ove smeše na 300 gr kljucale vode i posle 2 sata odliti i popiti u 3 obroka u toku dana. . . . Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ribar Написано Јун 14, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 14, 2009 Svemoguć začin Mnogi misle da je selen spasonosni afrodizijak. I zaista, ima neke veze s ljubavnim problemima: srednjovekovne dame su koristile njegov jak miris i ukus da bi neutralisale neugodan zadah iz usta Selen je stara, tipična baštenska kultura koja se retko nalazi u prirodi. Za medicinske potrebe koristi se samo koren, dok je list isključivo začinska kultura. Koren se kopa tokom jeseni (ili u rano proleće), iseče na tanke kriške (ili po dužini) i suši u tankom sloju u hladovini i promajnom mestu, a čuva u tamnim staklenim posudama. U početnoj fazi koren ima sladak i sluzav, a zatim gorak i :cheesy2: ukus. Sadrži eterično ulje, gorke materije, invertni šećer, saharozu, skrob, tanin, gumu, mast, smolu, jabučnu kiselinu. List prvenstveno sadrži eterično ulje i smolu. Koren selena kao čaj pouzdano uklanja teškoće u varenju, naročito ako su problemi vezani za slabosti ili prekomernu sluz u želucu. Istovremeno to je i jak diuretik, pa pomaže protiv vodene bolesti (naročito ako su jako otečene noge), gihta, reume, teškog i bolnog mokrenja (ako je uzročnik višak belančevina u mokraći). Sličan efekat ima i protiv katara mokraćnog mehura, svih bubrežnih oboljenja ( akutnih i hroničnih), a deluje i preventivno sprečavajući stvaranje peska i kamenaca. Pozitivno dejstvo ima i protiv svih vrsta nervnih slabosti, a efikasno leči migrenu nastalu lošom funkcijom bubrega. Narodna medicina ovaj čaj preporučuje kao sastavni deo terapije u lečenju žutice. Priprema se tako što se čajna kašičica sušenog i iseckanog (ili pola kašičice sirovog) korena prelije šoljom ključale vode, ostavi deset minuta da vri (poklopljen) i zatim procedi. Piju se dve šolje dnevno nezaslađenog čaja (u gutljajima). Ne smeju ga koristiti trudnice i osobe sa povišenom temperaturom. Ukoliko teškoće u varenju prati i nadimanje, odlična je mešavina jednakih delova korena selena i kima koji se skuvaju u vinu umesto vode. Sušeni koren u prahu: ima isti efekat na pomenute bolesti. Doza je 2–3 puta dnevno (na vrh noža). Koren se koristi i kao začin, jer deluje kao biber. Naime, on zagreva želudac i aktivira njegov rad. Važno je napomenuti da se ne dodaje tokom termičke obrade namirnica, jer kuvan ili pregrejan ima kontraefekat (isto važi i za biber). Čajna mešavina: sušen koren (na vrh noža) i čajna kašičica semena komorača i lavande pospešuje varenje, čisti bubrege, eliminiše nadimanje i pomaže protiv žutice. Priprema se tako što se mešavina kuva 10 minuta u šolji mleka, zatim procedi i konzumira. Čaj od korena: od davnina se primenjuje kao sredstvo koje neutrališe jak i neugodan znoj i pospešuje menstruaciju. U ovim slučajevima unutrašnja primena se kombinuje sa kupkama, koje se pripremaju tako što se čaj doda vodi za kupanje. Kupke se posebno preporučuju rekonvalescentima i ženama kao izvanredno sredstvo protiv bolova u materici i za jačanje kako nervnog sistema, tako i čitavog organizma. Kako šire pore i intenziviraju znojenje ove kupke odvode nagomilane otrove i tako efikasno čiste kožu (naročito od starih i zagnojenih rana). Još efikasnija je kupka od cele biljke sa korenom i semenom (sirova ili sušena). Koristi se tako što se selen prethodno potopi 12 sati, zatim kuva u poklopljenoj posudi pola sata, procedi i doda vodi za kupanje. Vino od semena: najbolje je prirodno sredstvo za pospešivanje rada jetre i slezine. U tu svrhu sprema se vino, tako što se dve supene kašike zdrobljenog semena preliju litrom kvalitetnog belog vina, ostavi nedelju dana da odstoji i zatim procedi. Pije se čašica (za rakiju) ujutru našte srca. Svež ili osušen list: karakterističnog je i intenzivnog mirisa, sličnog celeru, dok je ukus pomalo gorak. Koristi se u malim količinama. U industriji se upotrebljava kao deo koncentrata i kocki za supe i daje snažan i karakterističan miris. U domaćinstvu pripada osnovoj vezici povrća za supu i obavezan je dodatak svim supama od povrća. Izvanredno se kombinuje sa mažuranom, crvenim i belim lukom, naročito uz prženo meso. Neka uvek bude na dohvat ruke Gaji se na terasi i nije zahtevan, a uvek je svež. Selen je trajna biljka koja se lako uzgaja, a na kvalitetnoj zemlji može da izraste i do metar u visinu. Odlično podnosi zatvoren prostor, tako da se kao jednogodišnja kultura može gajiti i u saksiji. Po potrebi se otkidaju zeleni listovi, a u jesen preostalo lišće pobere i osuši (kao i koren). Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука