Jump to content

Kami - neke motivišuće ideje.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pročitao sam danas neki članak o Alberu Kamiju.

Od njega sam pročitao samo knjigu "Stranac" i to kao deo obavezne lektire u srednjoj školi.

Ono što mi se najviše svidelo u ovom članku je Kamijevo shvatanje života. U svojim knjigama je uglavnom bedačio i bio u teškom daun tripu, ali je bez obzira na to sve gledao kao na nešto što je gotiva.

Постављена слика

Evo citat iz članka, koji me je baš motivisao.

"Kamijevo razmišljanje o apsurdu temeljilo se na zapažanju da čovek bez naročitih teškoća prihvata svakodnevne obaveze i život. Ali jednog dana u njemu počinje da se javlja mučno osećanje besciljnosti i on postavlja pitanje ima li življenje uopšte nekog smisla.

Besmislenost takvog života postaje glavna misao koja muči, razara i rađa samoubilačke nagone. Besciljnost življenja, to, po Kamiju, "neshvatljivo osećanje", treba nekako savladati.

Pre Kamija, istim putevima misli o apsurdu kretali su se i njegovi sunarodnici i savremenici Sartr i Malro. Međutim, Kamijeva originalnost je u njegovom shvatanju da apsurdnost sveta nije razlog zbog koga treba očajavati. Po njemu, smrtnost i besmislena patnja, u stvari, samo uvećavaju vrednost života - pozivaju čoveka da svoj vek proživi što punije."

Inače Kami je nobelovac. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1960.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Moram priznati rev. da nisam čuo za dotičnog. Na osnovu vaše preporuke pogledao sam malo po gugletu i vikiju i saznao o tipu.

Potrudiću se da nađem nešto na našem jeziku, ako ima na netu.

Ono što mi je i ovom prilikom upalo u oči, kada se radi o vrsnim misliocima, psihijatrima i filozofima, u kakve spada i dotični, to je dužina njihovog života.

Od starine pa do sada, takve osobe dožive zaista uglavnom duboku starost. Nije ni čudo što se mudraci predstavljaju kao neke čiče od 100 leta. Izgleda da bildovanje sivih ćelija mnogo više donosi zdravlja od onog bildovanja bicepsa, tricepsa i dr.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...