Jump to content

Православне Фотографије

Оцени ову тему

Guest Настасија

Препоручена порука

• Гости
Guest Настасија

Постављена слика

Руска православна Црква, Александар Невски

Копенхаген,Bredgade 53. 1260 København K

Контакт информације: Tlf: 33 13 60 46

Аутор: Настасија

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

slike sa grckog ostrva Zakintos.

sveti Gerasim Kefalonijski, onaj na ciji praznik se pojavljuju zmije sa krsnim znakom na glavi, jedine takve vrste na svetu, i preplicu se u obliku krsta na sred crkve posvecene njemu na ostrvu Kefaloniiji, i oko praznicne ikone. mi ga slavimo 20. oktobra po novom, 2. novembra po starom kalendaru. prizivao kisu molitvom, isterivao demone recju. inace, te zmije nikad nikog nisu ujele i mogu se drzati golim rukama bez ikakve opasnosti.

Постављена слика

sveti Dionisije Zakintoski, "hodajuci svetac". poneki put ne moze da se otvori kivot, kao da je Bozjom silom zakovan. pretpostavalja se da tad svetac nije u njemu, jer ga posle mogu otvoriti i nadju ga sa izlizanim papucama na nogama. vrlo se cesto menjaju zbog toga :) inace sakrio coveka, koji mu je sopstvenim priznanjem odmah po zlodelu, ubio brata a svoju rodbinu, koja je krvnika jurila, poslao na pogresan put. ukorio ga je u smirenju, sakrivajuci svoju bol, uputio na pokajanje i otpustio. kasnije se taj covek zamonasio u istom manastiru, gde je bio i svetitelj :)

Постављена слика

crkva svetog Nikole (od keja), pretpostavljam da je posvecena svetom Nikoli Cudotvorcu, koga i mi slavimo, zastitniku moreplovaca. jedna od tri gradjevine koja je ostala netaknuta posle zemljotresa 1953. godine od 7.3 stepena rihterove skale. toliko je bio razoran taj zemljotres da nije ostala cigla na cigli, sve su morali ponovo da podignu. dve gradjevine su ova crkve i ona ispod, a treca gradjevina je banka koja je bila oslonjena na ovu crkvu.

Постављена слика

crkva svetog Dionisija Zakintoskog, nesto kao Saborna crkva kod nas u Beogradu. nisam bas razumeo kad su mi objasnjavali malo na grckom, malo na srpskom, malo na engleskom. dodje mu nesto kao glavna crkva na ostrvu.

Постављена слика

spaljivanje mostiju, ne znam koji je svetitelj u pitanju. pretpostavljam da je u pitanju sveti Dionisije Zakinstoski, ali njegove mosti su cele. kad su izlozene mosti, uvek su u uspravnom polozaju, ne znam zasto. prema mozaiku, moze se  zakljuciti da su turci redovno spaljivali mosti po Pravoslavnom svetu. meni je to bilo iznenadjenje, mislio sam da je taj nemio dogadjaj sa svetim Savom bio izuzetak.

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  • Гости
Guest Настасија

Рилски манастир

Постављена слика

Верује се да је манастир основао св. Јован Рилски ( Иван Рилски), чије име манастир носи,

за време владавине бугарског цара Петра I 927 – 968.

Постављена слика

На садашњем месту манастир је подигао велможа Хреља.

Најстарије грађевине манастира датирају из 1334-1335, и мала црква 1343.

14. и средином 15.века манастир су пратила бројна харања и рушења од стране Турака.

Постављена слика

1976. године манастир је проглашен националним историјским спомеником.

Део је УНЕСКОВЕ светске баштине од 1983.године.

Од 1991. године под управом је Синода Бугарске православне цркве.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Настасија

Манастир Манасија, Ресава

Постављена слика

Црква Свете Тројице

Манастирски комплекс састоји се из тврђаве са 11 кула,

цркве Свете Тројице,  и велике трпезарије такозване ''школе''

Манастир Манасију подигао је деспот Стефан Лазаревић ( Велики Стефан) између 1407. и 1418.

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...