karadjordje Написано Јун 22, 2010 Пријави Подели Написано Јун 22, 2010 Да не буде забуне:износио сам само оно што сам затекао код баптиста и што сам читао код појединих протестантских писаца.Наравно да има разлике између традиционалних протестаната и ових модерних. pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 22, 2010 Пријави Подели Написано Јун 22, 2010 Да не буде забуне:износио сам само оно што сам затекао код баптиста и што сам читао код појединих протестантских писаца.Наравно да има разлике између традиционалних протестаната и ових модерних. Еeee, то је друга ствар bighugbighug Један Барт, Бонхефер и Молтман, нпр. тешко да могу да се спроведу под категорије које су овде изнесене! Био сам у Немачкој и активно се спријатељио са једним лутеранским свештеником у Тибингену ... верујте ми да су они ( тамошњи протестанти ) јако, јако велики хришћани, и у богословљу и у живљењу ( нпр. да морам да бирам, увек бих био пре немачки протестант него немачки римокатолик ). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 22, 2010 Пријави Подели Написано Јун 22, 2010 Је ли истина да Карл Барт не признаје аутентичност седам посланица Светог Игњатија? pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 22, 2010 Пријави Подели Написано Јун 22, 2010 Јел постоји неки форум ј.сведока или тако неких код нас?Да видим шта пишу. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 23, 2010 Пријави Подели Написано Јун 23, 2010 Је ли истина да Карл Барт не признаје аутентичност седам посланица Светог Игњатија? Стварно не знам о томе ништа. Где си то нашао? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дарко Написано Јун 25, 2010 Пријави Подели Написано Јун 25, 2010 Јел постоји неки форум ј.сведока или тако неких код нас?Да видим шта пишу. Постоји један, али је затвореног типа... Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. (Јн 1,1) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Јун 25, 2010 Пријави Подели Написано Јун 25, 2010 Јел постоји неки форум ј.сведока или тако неких код нас?Да видим шта пишу. Постоји један, али је затвореног типа... Значи морам да се региструјем код њих.Па добро,чак и да то урадим,не морам да пишем могу само да читам.Јел имаш линк? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дарко Написано Јун 25, 2010 Пријави Подели Написано Јун 25, 2010 Морају да ти одобре регистрацију, а ако ниси ЈС неће ти је сигурно одобрити crvenilo Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος, καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν, καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος. (Јн 1,1) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
J. Milić Написано Децембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2010 Da bi se govorilo o razlikama, mora se prvo definirati Protestantizam. Danas se mnoge zajednice predstavljaju kao protestantske iako mnoge od njih zapravo samo imaju određenu reformacijsku baštinu. Protestantske crkve su Evangeličke (Luteranske), Reformirane (Kalvinističke) i Anglikanske, dok su ostale zajednice novijeg tipa zapravo zajednice reformacijske baštine. Protestanti priznaju dogmu o Svetoj Trojici. Protestanti vjeruju u bezgrešno začeće Isusovo. Protestanti krste djecu... i sl... Također treba definirati pitanje poštovanja i štovanja. Protestanti i te kako poštuju svetitelje, iako ih ne štuju u onom smislu kao pravoslavni hrišćani. Ali pogrešno je govoriti kako protestanti ne poštuju svjetle likove iz Biblijske i crkvene istorije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Децембар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 7, 2010 Da bi se govorilo o razlikama, mora se prvo definirati Protestantizam. Danas se mnoge zajednice predstavljaju kao protestantske iako mnoge od njih zapravo samo imaju određenu reformacijsku baštinu. Protestantske crkve su Evangeličke (Luteranske), Reformirane (Kalvinističke) i Anglikanske, dok su ostale zajednice novijeg tipa zapravo zajednice reformacijske baštine. Protestanti priznaju dogmu o Svetoj Trojici. Protestanti vjeruju u bezgrešno začeće Isusovo. Protestanti krste djecu... i sl... Također treba definirati pitanje poštovanja i štovanja. Protestanti i te kako poštuju svetitelje, iako ih ne štuju u onom smislu kao pravoslavni hrišćani. Ali pogrešno je govoriti kako protestanti ne poštuju svjetle likove iz Biblijske i crkvene istorije. Да, ово сте поштовани Ј. Милићу јако лепо рекли. Заисата постоје традиционални протестанти који су настали у права 2 века после 1517 год. и постоје новеје групе протестаната који су настали у последњих 100-200 година. И разлике су међу њима огромне. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
J. Milić Написано Децембар 7, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 7, 2010 Upravo tako. Ali problem je što neupućeni uzimaju ove novije zajednice kao mjerilo protestantskog učenja, liturgije, prakse (da se razumijemo, ja doista nemam ništa protiv njih, samo želim razgraničiti što je protestantizam u pravom smislu riječi a što nije). Tako sam nedavno slušao na TV-u kako Protestanti nemaju liturgiju i kako krste samo odrasle, što je potpuno netočno. Tradicionalne protestantske crkve su liturgijske crkve i krste djecu, te priznaju sakrament krštenja ako je valjano, u ime Svetoga Trojstva, obavljen i i drugim kršćanskim crkvama. O našoj crkvi više možete vidjeti na www.prkc.hr Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Децембар 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 Upravo tako. Ali problem je što neupućeni uzimaju ove novije zajednice kao mjerilo protestantskog učenja, liturgije, prakse (da se razumijemo, ja doista nemam ništa protiv njih, samo želim razgraničiti što je protestantizam u pravom smislu riječi a što nije). Tako sam nedavno slušao na TV-u kako Protestanti nemaju liturgiju i kako krste samo odrasle, što je potpuno netočno. Tradicionalne protestantske crkve su liturgijske crkve i krste djecu, te priznaju sakrament krštenja ako je valjano, u ime Svetoga Trojstva, obavljen i i drugim kršćanskim crkvama. O našoj crkvi više možete vidjeti na www.prkc.hr Ствар је у томе што наши народи овде на Балкану имају искуство са том (новијом) врстом протестантизма који је на велика врата ушао (мада га је било и пре) после пада комунизма на прозелитистички начин. А како беше, неке од тих традиционалних протест. заједница имају и светитеље или сам нешто побркао ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
J. Milić Написано Децембар 8, 2010 Пријави Подели Написано Децембар 8, 2010 U pravilu, Protestantske crkve nemaju učenje o svetiteljima, na način kako o njima uče pravoslavni i katolici, ali poštuju svjetle likove crkvene povijestiji, nazivajući ih i svetiteljima, naravno. Tako se i crkvama daju imena po nazivima svetaca (posebice luteranske i anglikanske). Luterani i Anglikanci imaju i monaške redove, poput Benediktinskih, Augustinskih, Franjevačkih i sl. Visoka anglikanska crkva (anglokatolička) obraća se svecima i molitveno. Time što se protestanti u pravilu ne mole svecima, ne znači da ih ne poštuju. Uostalom, sam Calvin je i te kako ponirao u svetootačke spise, pišući svoje Institucije kršćanske religije. Zajednička crkvena povijest i svjetli likovi stradalnika za Krista zajednička su nam baština. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука