Jump to content

Фаталисти...

Оцени ову тему

Препоручена порука

Неки дан сам названа фаталистом од стране једне мени драге особе. Ријеч је о томе да ја не бих била вјерник да нисам фаталиста. Дакле, речено је да све радим пуним срцем и да све ствари видим црно-бијелим. Даља расправа довела је до тога да вјерници постају људи који су на неки начин дотакли дно (при томе мислим на губитак физичког или психичког здравља, губитак драге особе, алкохолизам, таблетоманија, наркоманија, итд. да не набрајам даље), а да они који не осцилирају у сопственом понашању, а нису баш склони вјери (у смислу иду у Цркву, али ријетко, посте, али прву и задњу седмицу итд.) НИКАДА не могу доживљавати вјеру тако озбиљно, као што то ФАТАЛИСТИ раде. Такође каже се да би овакви људи уколико се разочарају у Цркву могли послије да је и сруше. Ја сам се запањила.

Мени је била нада све чудна ова теорија, из простог разлога што човјек и може да се разочара у другог човјека, али да ли може и смије да се разочара у Бога, ако је заиста прави вјерник и ако зна основне законе на којима стоји Православље?! По мом мишљењу и свему ономе што нас учи Јеванђеље трпљење је неопходно, праведни Јов би требао да нам буде узор, смирење је од Бога, а не од људи. Заслијепљеност наша за вјеру мора се прекинути, али некад су потребни дубоки и оштри резови да би прогледали. Али, да ли то важи за све људе?!

Да ли себе сматрате фаталистом и шта уопште мислите о свему овоме?

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Ono sto je ovde po sredi je da upravo ovakvi ljudi, kao tvoj sagovornik(-ca), jesu oni koji sve posmatraju crno-belo...

To se vidi upravo iz toga sto ne mogu da svare misao da ima nekog "normalnijeg" od njihove "normalnosti", tj. da ima ljudi koji se na nesto bacaju sa svih 100% svog bica...

Na njih se odnosi ona rec Hristova iz Otkrivenja - "eto, kamo srece da si hladan ili vruc, ovako kad si mlak izbljuvacu te iz svojih usta i odbacicu te od sebe..."

Oni su dakle, prosto receno - mediokriteti, polutani - najgori soj ljudi, koji su zarad svoje osrednjosti spremni da sruse sve ono sto je vislje i drukcije od njih... mirnoca koju inace glume samo je gorki privid, a to se sve mnogo puta vec pokazalo u istoriji i ima hiljade tragicnih svedocanstava...

Ne zaboravi - svi veliki umovi, umetnici i naucnici, svi potpuno predani necemu, svi su oni van njihovog uskog kalupa, tj. i oni su "fatalisti"...

Zaboravljaju ovakvi sivi kritizanti da eto bas oni zive u civilizaciji koja postoji zahvaljuci "fatalistima", a koji su svoj zivot predanim trudom i strpljenjem 100% ugradili u zdanje covecanstva...

Upravo, mi hriscani to znamo najbolje, i tome se (trebalo bi) redovno ucimo, a to je da biti covek znaci upravo sresti se sa samim sobom i iz sebe izvuci najbolji maximum uvek i u svemu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Na njih se odnosi ona rec Hristova iz Otkrivenja - "eto, kamo srece da si hladan ili vruc, ovako kad si mlak izbljuvacu te iz svojih usta i odbacicu te od sebe..."

Баш ми је то прошло кроз главу тада, баш та реченица. Расправа је отишла даље када сам рекла да ја монахиње разумијем и подржавам њихов начин живота, ауууууууууууу каква је тада фрка настала. Као да постоји мир у манастирима, па зар ти мислиш да и тамо не постоје спелтке, замисли толико жена на једном мјесту, оне гарант ваде очи једна другој, итд. и наљути се жена на мене, јер је мени то нормално, а њој није, а ја само рекла свој став. И би ми жао, и тешко, јер је то неко кога баш волим, и ко неће да види ни оно што јој је пред очима.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Баш ми је то прошло кроз главу тада, баш та реченица. Расправа је отишла даље када сам рекла да ја монахиње разумијем и подржавам њихов начин живота, ауууууууууууу каква је тада фрка настала. Као да постоји мир у манастирима, па зар ти мислиш да и тамо не постоје спелтке, замисли толико жена на једном мјесту, оне гарант ваде очи једна другој, итд. и наљути се жена на мене, јер је мени то нормално, а њој није, а ја само рекла свој став. И би ми жао, и тешко, јер је то неко кога баш волим, и ко неће да види ни оно што јој је пред очима.

Da, to je to... kad oces nekog da proveris koliko je iskren po pitanjima vere, samo ga pitas sta misli o monastvu... Постављена слика

U stvari kad bolje pogledas, takvi ljudi ne samo da su mediokriteti, nego su i totalitaristi, spremni su da smrve svako misljenje koje ugrozava njihovu uzanost...

Naravno, ljubav prema ljudima neizmenjiva je prema bilo kome, pa i prema takvima...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Da, to je to... kad oces nekog da proveris koliko je iskren po pitanjima vere, samo ga pitas sta misli o monastvu... Постављена слика

Naravno, ljubav prema ljudima neizmenjiva je prema bilo kome, pa i prema takvima...

slavabogu https://www.pouke.org/forum/public/style_emoticons/default/dada.gif joooj Баш тако.  0110_hahaha

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Фатализам је слепо веровање у фатум, у предестинацију , у судбину.

Фаталисти су они људи који неће прстом мрднути да промене нешто у свом животу јер верују да све што им се дешава било добро или лоше је тако предодређено од неке више силе и немогуће је ишта изменити.

Са православног становишта фатализам је прелест.

Фатализму подлежу како религиозни људи ( ово је нарочито заступљено у исламу и источњачким религијама , мада није страно ни протестантизму) , тако и полурелигиозни  тј. сујеверни и нерелигиозни људи.

Често је фатализам скопчан са неким психичким поремећајем.

Фатализам нема упоришта у Хришћанству а у православљу ни најмање.

Особа која  те је оквалификовала као фаталисту је највероватније полуобразована а термин је погрешно употребила.

Што се тиче њеног погледа на свет , људе и веру , то је одраз једне интелектуалне и верске ограничености и немогућности да се сагледа други и другачији, оби ван је лепо одговорио , немам заиста шта да додам на његов коментар.

Подели на овим сајтовима

Хвала Жељко на одговору, лијепо си објаснио појам фатализма. Уби нас незнање, али шта да се ради?! 0110_hahaha

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...