Jump to content

Da li je Pravoslavnoj Crkvi potrebna liturgijska reforma? Anastasios Kalis

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мислим да је ипак већи ту свети Василије Велики(ето само име каже  :smiley: ) јер је преправио Литургију која још потиче од светих Апостола....не дао ти Бог да су тада имали ове ревномане као што их ми данас имамо...имали би поред онога свети и мученичку титулу  :smiley:

Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 36
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

Нешто ми паде на памет што би се десило да су Светом Василију Великом ставили катанас на цркву као бунт против увођења иконостаса  takeoff

Подели на овим сајтовима

Ма да...или у сред Литургије као:"Попе окрени се истоку" heaven Можда да је један то и урадио у то време,остали би га почаствовали излетањем са литургије у стилу ласте  takeoff

Није толико битно како смо постали,много битније од тога јесте куда идемо.

Подели на овим сајтовима

Дражо, како видим, у потпуно погрешном контексту схваташ шта се подразумева под литургијском обновом ( а не реформом, реформацијом како Ти непрестано потенцираш...

Ако може појашњење у ком то, по Вама, погрешном контексту. У чему ја то грешим. Како се спасаваше генерације Срба без Ваших "реформи" (јер то и јесу реформе а не обнове како их неки желе представити) и добро им би. И то генерације Срба које су Богу биле ближе и од Вас и од мене, толико близу да ми, данашњи "модерни" људи, то не можемо ни замислити. А били су и пуно храбрији а данас имамо туце њихових предака који ће их подругљиво исмевати или чак кукавицама називати. Размажени лицемери.

...не заборављајући да поткачиш и уреднике форума као и оне који не мисле као Ти).

Ти исти уредници ово стално раде.

Ово што си написао је текст збрда-здола, без јасне идеје.

Жао ми је, трудио сам се да будем што јасанији.  

Но, опет, то је Твој пут и нека Ти је Господ у помоћи.

А Ваш пут је такође само Ваш и немојте га здушно наметати другима. И нека је и Вама добри Господ увек на помоћи.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Данас не можемо имати туце предака него потомака јер су први давно ријешили стамбено питање.

Даље,питаш како су се спашавали:исто су се спашавали као кад је било и кад није било иконостаса.Реци ти мени:Је ли Црква постала јеретичка кад је уведена молитва другог антифона:Јединородни Сине и Слове БОЖЈИ....

То је уведено у 6. вијеку.Што су Оци вршили реформу?

Подели на овим сајтовима

Да ме до краја погрешно не схватите. Нисам ја против свих промена или, ако хоћете, обнова.

Али су ми прихватљиве само онда ако неће саблазнити никога од оних малих и ако га неће одвести у раскол и ако неће стварати мржњу и нетрпељивост међу браћом и ако... Ако само нешто од овога не испуњавају јалове су такве обнове и реформе. Ја у њих не верујем нити и х подржавам. А данас се оне пошто-пото желе спровести. То је оно што иритира верни народ. Да је то ишло једино исправним саборским путем онда у реду. Али појединци се већ дуго времена стављају изнад Сабора и раде како они мисле да је исправно а не онако како је то Духом Светим благословено. И нико ме не може убедити да ово што се сада ради није баш оваквог карактера. Одоговараће они који сада реформе и обнове врше за сваку душу коју саблазне, да ли им је то јасно? Мисле ли они понекада о томе?

Подели на овим сајтовима

Кад је један студент теологије питао нашег патријарха Павла:Како се не саблазнити о свештеника који пуши?Патријарх му је одговорио:Ја сам прочитао нешто тих Црквених књига али нигдје не нађох царство саблажњених.Тако браћо немојмо да се саблажњујемо него да се молимо за такве.

Апропо тих што се саблажњавају промјениом Литургије:Знају ли уопште зашто се саблажњавају?Ајде да изнесу разлог али они лупетају глупости типа да нам је Свети Сава оставио Литургију и да ми не смијемо да је мијењамо.

Подели на овим сајтовима

Није крив онај ко "саблажњава",већ онај ко се саблажњава.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Онда по тој логици ниси у Цркви јер ако припадаш Цркви онда си прихватио све промјене које су се издешавале током вјекова  isus-sinai

Подели на овим сајтовима

Ма шта рече братац...

Размисли мало боље па поново напиши шта си хтео рећи јер ово нема везе ни са чим.

Подели на овим сајтовима

Ма шта рече братац...

Размисли мало боље па поново напиши шта си хтео рећи јер ово нема везе ни са чим.

Ђаво нас подстиче на грех,саблажњава нас,прелешћује,обмањује и вара,али он опет НИЈЕ крив за наш грех. Јер ми у грех падамо споственом и слободном вољом и избором.

Онај ко саблажњава (условно речено) није крив ако се неко саблазни на саблазан коју је тај који саблажњава изазвао.

Саблажнитељ ће свакако одговорати пред Богом за саблазни које изазива,али ће одговарати и онај који се саблазнио.

У контексту ове теме је баш оно што сам горе написао. Није крив онај који (под наводницима) "саблажњава",већ онај ко се због нечега саблазни. Тај који се саблазнио на нешто што није саблазан (осим што то њему представља саблазан) треба да лечи свој духовни проблем.

"Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти

"Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III

"Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан

Подели на овим сајтовима

Саблажнитељ ће свакако одговорати пред Богом за саблазни које изазива,али ће одговарати и онај који се саблазнио.

јер му је судио тиме.
Подели на овим сајтовима

ja sam protiv svih promjena unutar crkvce, samo da se zna amin-nas 4chsmu1 0442_feel navijanje

ћути ти ''муслиман''  sFun_bat isus-sinai

до јуче си тврдио да је неправилан синодални превод Новог Завета на арапском само зато што се помиње реч ''Алах'' за Бога, што и значи у преводу.

тим истом логиком, очекујем да ће да те прођу и ове бубе које су те напале navijanje

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...