Jump to content

Опус деи

Оцени ову тему

Препоручена порука

Опус деи -Стециште емиграната

ПИШЕ: ДР СМИЉА АВРАМОВ

Као дан оснивања организације Опус Деи у званичним актима наводи се 2. октобар 1928. Међутим, поједини католички писци сматрају да се Опус Деи појавио тек 1940. Има основа за овај став - у периоду од 1928-1941. Опус Деи је прошао пут од пројекта без званичне потврде до признања од стране цркве. Идеја о стварању једне нове католичке организације јавила се код Ескриве када је припремао докторат на Универзитету у Мадриду. Окупљао је мању групу свештених лица који су се састајали у једном приватном стану, далеко од јавности.

Група се постепено повећавала укључењем и световних лица. Абдикацијом шпанског краља Алфонса XИИИ, и проглашавањем Републике 15. априла 1931, разорен је савез "круне и цркве" и осујећени су планови Ескриве. Републиканска влада конфисковала је црквену имовину, отказала Конкордат који је регулисао положај католичке цркве у Шпанији, настава у школама је секуларизована. И поред законских ограничења наметнутих цркви и свештенству, Ескрива излази у јавност с духовним беседама под геслом "Диос y Аудациа" (Бог и храброст).

Само шест месеци пошто је републиканска влада забранила религиозне школе, Ескрива децембра 1933. оснива академију под називом "ДYА". Почетна слова свог гесла узео је као званични назив академије, али је за власт дато јој друго значење: "Академиа Дерецхо y Арљитецтура" (Академија за право и архитектуру). Илегалну политичку делатност и часове из религије требало је прикрити. Академија је функционисала као културни и општеобразовни центар, чије је усмеравање било у целости у рукама Ескриве и његових најближих сарадника. Живот у тој установи организован је по моделу породице, а Ескрива је стекао назив Отац, који ће доживотно носити. Приступ у академији био је резервисан само за мушкарце, али је 1936. оформљена и женска секција. Опус Деи у то време није имао оформљену структуру. Биле су то илегалне групе.

"Опус Деи" се не може сврстати ни у једну категорију претходно поменутих организација. Његова природа је особена, и одиграла је различиту улогу у појединим периодима његове историје. Организација је мењала и свој правни статус, стратегију и тактику, проширивала је подручје делатности. Не може се поставити ни у оквир традиционалног мисионарства у коме је квантитет, тј. број преведених у римокатоличанство био примарни критеријум вредновања. Овде је реч о једном новом квалитету, споју политике и религије, о организацији са строго селективним чланством.

Пре отпочињања Другог светског рата, чланови организације Опус Деи заузели су истакнуте положаје у државном апарату, а неколико њих ушло је у владу генерала Франка. Активности организације далеко су превазилазиле религиозни оквир. Опус Деи је стекао значајну имовину и располагао је позамашним фондовима у разним банкама. Ескрива је сматрао да је сазрело време да и формалноправно реши положај организације. Обратио се 14. фебруара 1941. мадридском бискупу (Леополдо Еио Y Гараy) с молбом да одобри "Унију побожних лаика и свештених лица преданих Богу - Пиос Унион". Својим писмом од 19. марта 1941, на основу канона 708 "Цодеџ Иурис Цаноници", бискуп је изашао у сусрет захтеву Ескриве, чиме је Опус Деи стекао канонски признат статус.

Преломну тачку у историји организације Опус Деи представља 1946. година, тада је од националне организације прерасла у интернационалну. Пун значај трансформације ове организације доћи ће до изражаја тек избором краковског бискупа Војтиле за папу. Дотадашња званична квалификација Опус Деи као националне "Опус Деи уницум хабет домицилиум натионале" - напуштена је; уместо тога Ескрива излази с дефиницијом по којој је Опус Деи "израстао из универзалне димензије Римокатоличке цркве". "Ел Цамино" постаје нови "свети" текст, преведена је на 35 језика и растурен по свету у више од четири милиона примерака. Католичка штампа отпочела је с величањем Ескриве, упоређујући га с Лојолом, св. Августином и са св. Томом Аквинским.

У годинама после Другог светског рата, Ватикан је био стециште политичке емиграције из источноевропских земаља и из земаља сила Осовине. Дошло је и до пролиферације разних католичких организација, што је Римској курији, с компликованом бирократском структуром, стварало велике проблеме. Опус Деи се без тешкоћа укључио у рад с емиграцијом. Ескрива је своје духовне беседе отпочињао борбеним поклицима наглашавајући: "Ми смо у ситуацији да водимо борбу без обзира на то колико је то тешко, опасно и колико је то грандиозан подухват". Опус Деи је, по њему, био инструмент за савладавање кризе која је већ раније захватила Римокатоличку цркву, али у првом реду, и изнад свега, организацију која ће артикулисати политичке токове у свету. Тој замисли дао је теолошки оквир. У билтену намењеном искључиво унутрашњој употреби записао је: "Господ не жели да његово дело (Опус Деи) има један посебан карактер, он захтева од нас да му обезбедимо бесмртан карактер".

Масовна емиграција, највећим делом у очајничком положају, идеално је послужила Ескриви за његову делатност међу емиграцијом, зато је систематски проширивао рад ван Италије. Још током Другог светског рата основао је центар у Португалу, а 1946. у Великој Британији, 1947. у Француској и Ирској. За ту делатност Опус Деи није имао канонско покриће. Одлуком мадридског бискупа од 14. фебруара 1941, као што је већ раније речено, Опус Деи је био национална организација, под јурисдикцијом локалног бискупа. С обзиром на активност која му је поверена у Риму, претендовао је на посебан статус. Папа Пије Хúú пружио му је у том погледу пуну подршку.

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

krajnje zanimljivo, sa krajnje zanimljivom piscem. da ne kazem kontraverznim ...

nemam razloga da sumnjam u tekst posto se poprilicno podudara sa svim sto sam do sad procitao o njima.

verovatno cu da se potrudim da pronadjem ovu knjigu, da se bolje upoznam.

samo nisam ukopcao kakve veze ima pocivsi papa jovan pavle drugi sa njima ?

Подели на овим сајтовима

krajnje zanimljivo, sa krajnje zanimljivom piscem. da ne kazem kontraverznim ...nemam razloga da sumnjam u tekst posto se poprilicno podudara sa svim sto sam do sad procitao o njima.verovatno cu da se potrudim da pronadjem ovu knjigu, da se bolje upoznam.samo nisam ukopcao kakve veze ima pocivsi papa jovan pavle drugi sa njima ?

tekst je medo skinut sa nekih od pravoslavnih sajtova, više ne znam sa kog a napravih grešku pa en stavih link, što mi se ?esto dešava ;)na sveštenim licima je da nam još malo pojasne, stru?niji su u tome od mene, ali ono što sam ja saznala o Opus Dei, daleko im lepa ku?a...

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

jako mi je zanimljivo da je tom henks, rodjen kao katolik, preko mormona i nazarena, dosao do grskog Pravoslavlja, preko supruge ;)

i onda snimi film o opus dei ...

nisam jos pogledao film zato sto volim da splasne prasina, histerija i marketing, pa tek onda na miru pogledam i da mogu da formiram sopstveno misljenje, a ne da mi svako sipa u glavu sta hoce.

Подели на овим сајтовима

Овај текст наводи само неке чињенице, чини ми се,

како су настали, кој еукључен итд.

Али не говори о чему се конкретно ради.

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

???? ????? ?????? ???? ???? ????????, ???? ?? ??,???? ?? ???????, ??? ???????? ???.??? ?? ?????? ? ???? ?? ????????? ????.

Milice ja sam pro?itala knjigu Opus Dei, nisam sigurna da su navodi ta?ni, ali veruj mi kosa mi se digla na glavi, kao da sam se vratila u doba inkvizicije.Zamoli?u nekoga od sveštenih lica ili o.Ugrina da nam nešto više i stru?nije napiše o njimaja ne bih da špekulišem

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Код нас постоје 2 књиге о опус деи-у. Једну је написала Смиља Аврамов, а другу је написао Роберт Хачисон под насловом "Опус Деи-Њихово време долази", а издала ју је "Народна књига"

ЗЕМАЉСКО ЈЕ ЗА МАЛЕНА ЦАРСТВО, А НЕБЕСКО УВЕК И ДОВЕКА!

1sms1.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...