Jump to content

Зашто Христос није одлучио Јуду од причешћа

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат

Да ли сте некад размишљали о овоме, зашто је Христос не само дао причешће Јуди већ га је као и остале апостоле Сам позвао.

ne samo da mu je Gospod dao "šansu"...

nego ga nije ni odvajao od ostalih,

i jednako dajući ljubav nesebičnu,

udostojio sebe, onako kako samo On zna!

Подели на овим сајтовима

Господ је Петра назвао Сотоном, јер Сотона значи противник. (Ђаво значи клеветник)

А Сотона је противник Божјег домостроја спасења.

Због тога је ту реч нагласио, као и када је Богородици, рекао: "Жено!"

Све ради поуке.

Требало би да видимо тумачења светих Отаца, у вези ове теме.

Подели на овим сајтовима

Као што је сигурно и истинито то да је Господ, делећи Својим ученицима хлеб предао тајинство Свог тела, тако треба веровати и да је хлеб, који је Господ дао Свом убици, био дат у тајинству умртвљавања Његовог тела. Он је хлеб умочио (в. Јн. 13; 26) да би на тај начин назначио Јудино учешће у Његовом већ потпуно решеном убиству, у којем је Тело било поквашено Крвљу.

Хлеб је можда умочио и због тога да му заједно са хлебом не би дао и завет.

Најпре је умио хлеб и тада му га дао. Са тог хлеба је био умивен (опран) претходни завет, пошто је он био припремљен новим заветом (савезом). Користољубље је одвојило Јуду од савршених удова Господњих, као што је и Спаситељ кротко поучио да он (Јуда) није од тела Цркве Његове него да је прах који се залепио за ноге ученика Његових.

Због тога је и те ноћи, кад га је одвојио од њих, опрао нечистоћу која се прилепила за њихове ноге да би нас поучио да је Јуда, као последњи од дванаест апостола, који се показао као ноге на телу, био опран водом којом су већ биле опране ноге апостола и која је била као блато, предодредено за огањ.

На тај начин је Господ посредством воде одвојио Јуду од ученика и дао му је хлеб намочен у воду, јер је био недостојан оног хлеба који је заједно са вином поделио апостолима.

Није доликовало да онај, који Га је предао смрти, посредством хлеба у себе прими Онога, Који спасава од смрти.

Свети Јефрем Сиријски

Подели на овим сајтовима

Оци Цркве нису сложни  по питању да ли се Јуда причестио или није. Као и  то што је Меда реко пре  и после Причешћа. Од Керна има онобколико је чаша било на Тајној Вечери. Мислим чак 5.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Оци Цркве нису сложни  по питању да ли се Јуда причестио или није. Као и  то што је Меда реко пре  и после Причешћа. Од Кберна има онобколико је чаша било на Тајној Вечери. Мислим чак 5.

што се мене тиче неважан је број путира, пошто је све једно Тело и Крв.

и само да додам, зар је Господ некоме нешто ускратио?

неко оће мерцедес, па га има, неко оће спасење па га добије, све се ионако по милости добија, а не по делима.

мисим, није као да је неко успео да ЗАДУЖИ Господа  0409_feel

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...