Jump to content

Црква св. Ћирила и Методија - Љубљана

Оцени ову тему

Препоручена порука

http://spc-ljubljana.si/index.php/sr/

SRBCrkva.JPG

Sv_%C4%86irilo_i_Metodije_u_Ljubljani.JP

Саграђена за време краља Александра, чини ми се, освештана тек пре коју деценију од стране почившег партијарха Павла. Кум цркве је познати словеначки НБА кошаркаш Радослав Нестеровић. Црква је једна ретких православних светиња у архитектурном смислу у Словенији, јер су неке које су постојале биле срушене од стране нациста у 2. св. рату. Данас у другим крајевима наша црква најчешће изнајмљује (или добива на кориштење, не знам већ како то иде) римокатоличке цркве, па стога многи православни о већим празницима радије крену пут Љубљане. Остале православне грађевине, које ми падају на памет, су српска црква коју су подигли Ускоци у пограничној покрајини Бела Крајина, и руска капела на планинском прелазу Вршич, где су погинули многи заробљени руски војници у 1. св. рату.

Да не буде све позитивно, сам не препоручујем одлазак у цркву о великим празницима, јер наши турбофолк дизелаши направе ратну зону разним експлозивним справама, и све је, само не безбедно. Такође је количина мортус пијаних агресивних србенди већа од уобичајене и може се лако десити нека непријатност. Словеначки медији наравно једва чекају да дођу и сниме све то, па онда кукамо откуд негативна слика о нама, а достојанства ич.

Цркву можете лако обићи, јер се налази на најбољој могућој локацији у граду, одмах уз парк Тиволи, смештена је уз Народну и Модерну галерију и Народну оперу / Балет. Ако посетите икада овај предиван град, свратите, нећете зажалити.

Свако добро.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...