Лазар Написано Април 7, 2010 Пријави Подели Написано Април 7, 2010 Наслов теме и доље наведени текст сам нашао у једној групи на ФБ Prihvatamo dolazak i pape Benedikta i dalaj-lame Patrijarh Irinej je i pre ustoličenja najavljivao mogućnost skorog dolaska pape Benedikta u Srbiju. Kakav je vaš stav o tome, kao i o pomirenju pravoslavlja i katolicizma? - Mene bije glas da sam veliki ekumenista. Bio sam na Zapadu i jedan od mojih zadataka bio je da održavam kontakte s drugim verskim zajednicama. Za to sam da se kao deca Božja što više zbližimo. Bog je osnovao jednu crkvu i mi treba da se trudimo da sve što su ljudi vremenom između sebe postavili kao barijeru uklonimo. Šta koči uklanjanje tih barijera? - Jaz između nas se produbljivao do pre nekih 40 godina, kad se pojavio ekumenski pokret. Napravljen je veliki uspeh. Pre pedeset godina katolici ne bi jeli za trpezom koju je blagoslovio pravoslavni sveštenik i obrnuto. Danas se mi zajednički molimo, razgovaramo i organizujemo zajedničke humanitarne akcije. Jedino što ne možemo zajedno je da se pričešćujemo. Ostala je još samo ta prepreka na putu ujedinjenja. Ali, kod nas ovde postoji jedan problem. Mi i Hrvati, koji su katolici, opterećeni smo mnogim problemima još iz Drugog svetskog rata. Katolička crkva mogla je da ublaži mnoge nesreće koje su naš narod zadesile od njenih vernika. Ona to nije učinila i to naš narod pamti. To je razlog zbog kojeg papa još nije posetio našu zemlju, a obišao je ceo svet. Mislim da im je to veliki minus, ali nisu oni krivi, već ovi ovde, jer su bili najgori plod katoličke vere. Znači, Crkva nema ništa protiv dolaska pape? - Crkva bi drage volje prihvatila da dođe papa. Čak i dalaj-lama da dođe, mi bismo ga prihvatili oberučke. Ali, naš narod, posebno onaj u zapadnim krajevima, koji su ustaše zavile u crno, naljutio bi se na majku crkvu. Ipak, ne možemo mi celog života ići leđima u budućnost. To mora jednom da se završi. Pavle je naš svetitelj - Blaženopočivši patrijarh Pavle je naš svetitelj. On ne umire! On će večito živeti u srcima našim i ja verujem da će ga Srpska pravoslavna crkva uvrstiti u red proslavljenih i on će biti naš svetititelj ubuduće, ako Bog da. http://www.facebook.com/notes/veliki-antipapski-miting-2013/vladika-sabacki-bi-oberucke-prihvatio-i-dalaj-lamu/405414319253 http://www.facebook.com/pages/Veliki-antipapski-miting-2013/304734091538 У хришћанству нема пречица Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Април 8, 2010 Гости Пријави Подели Написано Април 8, 2010 Што се тиче "оберучке" , боље људи да се грле и љубе него ли да се гледају преко нишана.... А ти великопушкачи нека оду код Талибана и тамо нека сведоче ако су хероји своје "ултра-мега-гига-фари-православље" јер Христос рече : "Идите и научите СВЕ народе КРСТЕЋИ их у ИМЕ Оца и Сина и Светога Духа". А не да нам владике овако прозивају.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 8, 2010 Пријави Подели Написано Април 8, 2010 `Nomad je vladiki Artemiju nalepljeno da je slabo govorio, kao neki prosecan pop... Ako smem da primetim, ovaj je za nijansu gori od njega... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука