Jump to content

Свети праведни Авраам (јављања Божија)

Оцени ову тему

Препоручена порука

ПРВО:

И рече Господ Авраму: Пођи ти из земље своје, и из рода свога, и из дома оца свога, у земљу коју ћу ти показати. И учинићу те народом великим, и благословићу те, и узвеличаћу име твоје, и бићеш благословен. И благословићу оне који тебе благосиљају, а оне који тебе проклињу проклећу; и благословиће се тобом сва племена земаљска.

ДРУГО:

И јави се Господ Авраму  и рече: Семену твоме даћу земљу ову.

ТРЕЋЕ:

И Господ рече Авраму (после деобе од Лота): Подигни, сад, очи твоје, и погледај с места где си ти, на север и на југ, и на исток и на запад (море). Јер сву земљу коју ти видиш, теби ћу је дати, и семену твоме довека. И учинићу семе твоје као прах земље, тако да ако човек може избројати прах земље, тако ће и семе твоје бити избројано. Устани, прођи по тој земљи, по дужини њеној и ширини њеној, јер ћу је теби дати.

ЧЕТВРТО:

... би реч Господња Авраму у виђењу: Не бој се, Авраме, Ја сам заштитник твој; награда је твоја веома велика.

... би њему реч Господња: Неће те наследити овај (Елијазар?); него онај који изиђе од бедара твојих, он ће те наследити... и рече: Погледај, сад, на небо и изброј звезде: еда ли их можеш избројати? Тако ће бити потомство твоје.

И рече му Бог: Ја сам Господ (Ани ЈаХВеХ) Који те изведох из Ура Халдејског, да ти дам земљу ову у наслеђе.   ... и рече му: Узми Ми јуницу трогодишњу, и козу трогодишњу, и овна трогодишњег, и грлицу, и голубића.

И рече Бог Авраму: Знај да ће дошљак бити потомство твоје у земљи туђој, и поробиће их, и угњетаваће их четристо година. Па ипак, народу коме ће они служити, судићу Ја; и после тога они ће изаћи са имањем великим. А ти ћеш отићи оцима твојим у миру, бићеш погребен (сахрањен) у старости доброј. И четврти нараштај вратиће се овде, јер до сада није још потпуно безакоње Аморејаца.

У дан онај склопи Господ са Аврамом савез=завет, говорећи: Семену твоме дадох земљу ову, од реке Египатске до реке Еуфрат...

ПЕТО:

... и јави се Господ Авраму, и рече му: Ја сам Бог Свемогући. Ходи пред лицем Мојим и буди непорочан. И поставићу савез=завет Мој између Мене и тебе, и веома, веома умножићу те... Ја, ево, савеза Мога с тобом: Бићеш отац мноштва народа. И неће се више звати име твоје Аврам, него ће бити име твоје АврАхАм (АвраАм), јер те поставих за оца многих народа. И узрашћу те веома много, и даћу те за народе, и цареви ће од тебе произаћи. И поставићу савез Мој између Мене и тебе, и између потомства твога после тебе, у нараштајима њиховим, за савез вечни, да будем Бог теби и потомству твоме после тебе. И даћу теби и потомству твом после тебе земљу боравка твога, сву земљу Хананску, у посед вечни, и бићу им Бог.

... и рече Бог: А ти савез Мој сачувај, ти и потомство твоје после тебе, у нараштајима њиховим. Ово је савез Мој, који ћете чувати између Мене и вас, и између потомства твога после тебе: да буде обрезан сваки мушкарац. И обрезујте себи крај тела вашег: и биће у знак савеза између Мене и вас. И дете од осам дана да буде обрезан у вас сваки мушкарац у нараштајима вашим, рођеним у дому, и купљени за сребро од сваког туђинца, који није из твога семена. Обрезањем обрезаће се рођени у дому твоме, и купљени за сребро твоје; и биће савез Мој на телу вашем за савез вечни. А необрезани мушкарац, који не обреже крај тела свога, те ће се истребити душа она из народа свога – завет мој он је погазио=раскинуо.

... и рече Бог: Сарај, жену твоју, не називај именом Сарај, него је САРАх име њено.И благословићу је, и још ћу ти од ње дати сина; и благословићу је, и биће у народе, цареви народа биће од ње.

а Бог рече: Заиста, Сара, жена твоја, родиће ти сина, и назваћеш му име Исак; и поставићу савез Мој са њим, за савез вечни потомству његовом после њега. А за Исмаела послушах те: Ево, благослових га, и расплодићу га, и умножићу га веома много: дванаест кнезова родиће, и даћу га за народ велики. Но савез Мој поставићу са Исаком, кога ће ти родити Сара, у ово исто време следеће године.

ШЕСТО:

И јави се њему Господ код храста Мамре (Мамвријског)...

И они рекоше: Учини тако како си рекао.

И рекоше му они: Где је Сара, жена твоја?... и рече Господ: Кад се вратим, вратићу се теби у одређено време, и, гле, биће син у Саре, жене твоје!... и рече Господ Аврааму: Зашто се то насмејала Сара, рекавши: „Зар ћу заиста родити ја остарела?“. Има ли речи=ствари немогуће за Господа? У одређено време вратићу се теби у ово доба, и у Саре биће син. ... но Он рече: Не, јер си се смејала.

И рече Господ: Еда ли ћу Ја сакрити од Авраама шта Ја чиним? А Авраам, бивајући биће у народ велики и моћан, и у њему ће се благословити сви народи земаљски. Јер познадох га да ће он заповедити синовима својим, и дому своме после њега, и држаће пут Господњи, чинећи правду и суд; да би Господ извршио на Авраама оно што је рекао њему.

И рече Господ: Вика Содома и Гомора како је велика! И грех њихов како је тежак! Сићи ћу, дакле, и видећу: да ли су чинили сасвим према вици њиховој која дође до Мене, а ако нису – знаћу.

И рече Господ: Ако нађем у Содому педесет праведника унутар града, тада ћу опростити свему месту ради њих... и рече Он: Нећу истребити ако нађем тамо четрдесет пет... и рече Он: Нећу учинити ради четрдесеторице... И Он рече: нећу учинити ако нађем тамо тридесет... И Он рече: Нећу истребити ради двадесет... И Он рече: Нећу истребити ради десет.

СЕДМО:

И рече Бог Аврааму: Да не буде неугодно у очима твојим због детета и због слушкиње твоје; све што ти каже Сара, послушај глас њен, јер ће се у Исаку назвати теби семе. И такође сина слушкиње твоје учинићу га народом, јер је он семе твоје.

ОСМО:

...и Бог искуша Авраама, и рече му: Аврааме! ... и рече Он: Узми, сад, сина твога, јединца твога, којега љубиш, Исака, и пођи ти у земљу Морија(=Јерусалим), и принеси га тамо на жртву свеспаљеницу, на једној од гора, коју ћу ти рећи.

+++ После тога хтеде Бог да искуша Аврама, па му рече: Авраме! А он одговори: Ево ме. И

рече му Бог: Узми сина свога јединца, Исака, па иди у земљу Морију и спали га на жртву на

брду где ћу ти казати. И сутрадан рано уставши Аврам осамари магарца и узе са собом два

момка и Исака сина свога; и нацепавши дрва за жртву подиже се и пође на место које му каза

Бог. Трећи дан подигавши очи Аврам угледа место из далека. И рече Аврам својим момцима:

останите ви овде с магарцем, а ја и дете идемо онамо, па кад се помолимо Богу вратићемо

се. И узевши Аврам дрва за жртву натовари Исаку сину своме, а сам узе огња и нож па

отидоше обојица заједно. Тада рече Исак Авраму оцу своме: оче! А он рече: шта, сине? И рече

Исак: ето огња и дрва, а где је јагње за жртву? А Аврам одговори: Бог ће се, сине, постарати

за јагње себи на жртву. И иђаху обојица заједно. А кад дођоше на место које му Бог каза,

Аврам начини онде жртвеник, метну дрва на њ, и свезавши Исака сина свога метну га на

жртвеник врх дрва. И узмахну Аврам руком својом да закоље сина свога. Али анђео Господњи

викну с неба и рече: Авраме, Авраме! А он рече: ево ме. А анђео рече: не дижи руку своју на

дете и не чини му ништа; јер сада познах да се бојиш Бога, кад ниси пожалио сина свога

јединца мене ради. И Аврам подигавши очи погледа; и гле ован иза њега заплео се у чести

роговима. И отишавши Аврам узе овна и спали га на жртву уместо сина свога +++

Но позва га Анђео Господњи са неба и рече: Аврааме! Аврааме! ... и рече Он: Не дижи руку своју на дете, и не чини му ништа; јер сада познадох да се ти бојиш Бога, и да ниси зажалио сина свога јединца ради Мене.

И позва Анђео Господњи Авраама по други пут с неба и рече: Собом се заклех, реч Господња, да, зато што си учинио ову реч=дело, и ниси зажалио сина свога, јединца твога, да ћу благосиљајући благословити те, и умножавајући умножити потомство твоје, као звезде небеске, и као песак који је на обали мора; и наследиће потомство твоје врата градова непријатеља својих. И благословиће се у семену = потомству твоме сви народи земље, зато што си послушао глас Мој.

авраам.jpg

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...