ribar Написано Јун 11, 2009 Пријави Подели Написано Јун 11, 2009 Ja to Oce i nisam negirao ni u jednom momentu pitanje je bilo gde ja mislim da je pristup los. Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Светлана Написано Јун 11, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 11, 2009 А што се прича о Литургији на ТВ кад је ионако у Србији не приказују? Мислим, кад се успе да се сложе са уопште давањем термина за емитовање, онда ће се одлучити. Је л ви који сте вероучитељи нам наводите питања која вам деца у школи постављају или је неко ваше мишљење? Ајд ставите неку тему са питањима деце на часу, приближите нам ту атмосферу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pieta Написано Јун 11, 2009 Пријави Подели Написано Јун 11, 2009 @ Milose Uopste nisam govorila o trenutnim subjektivnim psihickim stanjima pri pisanju recenice koju ste citirali. Niti su mi pali na pamet oni koji se "kriju po coskovima, kolutaju ocima" i ostalo. Nemam nista protiv njih, jer svakom od nas je data slobodna volja da se izrazimo i ponasamo kako god zelimo. Misli su bili onima koji jesu fizicki prisutni na Liturgijama, ali samo tako.... a da to nema bas neke veze sa trenutnim raspolozenjem. Moje nije da sudim, niti to radim, samo konstatujem... Ne treba idealizovati neke stvari. I naravno, cilj Liturgije jeste pricesce, ali i dalje cu ja licno biti u grupi onih koji se nece pricestiti svake nedelje, vec samo kada postom to zasluzi, i duhovnim i telesnim, a ici cu na Liturgije i moliti Gospoda da mi oprosti sve grehe...a ima ih i to mnogo... Ja sam ih barem svesna i plasim se Strasnog Suda. Da se ne udaljim mnogo od teme, samo sam htela da pojasnim i kazem da i oni koji ne mogu fizicki da prisustvuju Liturgijama, imaju pravo da ucestvuju u njima pa makar iz svoje fotelje ili bolesnicke postelje. Njihovim starim ili bolesnim dusama to bi mnogo znacilo. A prenosi kao cin misionarenja su takodje vrlo pozitivan vid ulaska Crkve u domove. Вкусите и видите јако благ Господ.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милош Написано Јун 11, 2009 Пријави Подели Написано Јун 11, 2009 Па оно кад тако извучете из контекста, стварно испада да сам недоследан. :cheesy2: Него, да не ситнимо даље. Очигледно се не разумемо. Суштина свега онога што сам писао јесте у следећем (и ту ћу ставити тачку што се мене и ове теме тиче): дакле, хтео сам да кажем да се у погрешном приступу и схватању Литургије налази и одговор о (не)корисности преношења Литургије на ТВ-у. Дакле, у зависности од тога како приступамо Литургији и ономе што се у њој дешава, можемо да изразимо и став који одобрава или не одобрава пренос исте на ТВ-у. А то је било и питање у првом посту, зар не? Свако добро од Господа желим! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Exile Написано Јун 11, 2009 Пријави Подели Написано Јун 11, 2009 Pieta рече: @ MiloseUopste nisam govorila o trenutnim subjektivnim psihickim stanjima pri pisanju recenice koju ste citirali.Niti su mi pali na pamet oni koji se "kriju po coskovima, kolutaju ocima" i ostalo. Nemam nista protiv njih, jer svakom od nas je data slobodna volja da se izrazimo i ponasamo kako god zelimo.Misli su bili onima koji jesu fizicki prisutni na Liturgijama, ali samo tako.... a da to nema bas neke veze sa trenutnim raspolozenjem. Moje nije da sudim, niti to radim, samo konstatujem...Ne treba idealizovati neke stvari. I naravno, cilj Liturgije jeste pricesce, ali i dalje cu ja licno biti u grupi onih koji se nece pricestiti svake nedelje, vec samo kada postom to zasluzi, i duhovnim i telesnim, a ici cu na Liturgije i moliti Gospoda da mi oprosti sve grehe...a ima ih i to mnogo... Ja sam ih barem svesna i plasim se Strasnog Suda.Da se ne udaljim mnogo od teme, samo sam htela da pojasnim i kazem da i oni koji ne mogu fizicki da prisustvuju Liturgijama, imaju pravo da ucestvuju u njima pa makar iz svoje fotelje ili bolesnicke postelje. Njihovim starim ili bolesnim dusama to bi mnogo znacilo. A prenosi kao cin misionarenja su takodje vrlo pozitivan vid ulaska Crkve u domove.Draga sestro, da li istina mislis da se Telo i Krv Gospodnja ikako mogu zaslužiti, pa i postom i molitvom? život je sladak, život je lep, ja hoću hoću, da uđem u pubertet Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pieta Написано Јун 11, 2009 Пријави Подели Написано Јун 11, 2009 Exile рече: Draga sestro, da li istina mislis da se Telo i Krv Gospodnja ikako mogu zaslužiti, pa i postom i molitvom?Nedostojni smo ga svakako... Ali da li je ovo tvoj najjaci argument zasto se ljudi pricescuju svake nedelje?Tipa, nismo ga dostojni, postili, ne postili, pa onda da se posluzimo.....Mislim da ovo takodje spada u neke druge teme a ne u ovu...Pozdrav!!! Вкусите и видите јако благ Господ.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
deda Написано Јун 11, 2009 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2009 Пиета, саветовао бих ти из свег срца да прочиташ шта Св. Јован Златоусти каже на то што су људи (још тада) почели да "правдају" праксу не-причешћивања својом недостојношћу. За мене је то било много поучно, веруј ми. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
PD Написано Јун 12, 2009 Пријави Подели Написано Јун 12, 2009 Pomaze Bog draga braco i sestre u hristu! Evo da i moja malenkost kaze recenicu ili dve na ovu temu. Mozda nisam dostojna da komentarisem posto mislim da ima toliko toga sto ne znam ili ne razumijem u potpunosti. Naime ja sam pocela da dolazim na liturgije u pocetku na pola ili skoro pri kraju pa naravno nisam bila u toku ni razumela sta svestenik poje ni kako se ponasati u svetom hramu. Pocela sam istrazivati i traziti literaturu u vezi ovoga pa svaki put kad odem na sluzbu meni je sve jasnije i jasnije sta se dogadja, sta svestenik poje, i odgovaranja parohijana, onda se u meni javila zelja da i ja odgovaram na sluzbi neki deo koji sam znala, u pocetku stidljivo i samo po nesto, gubeci se povremeno u mislima i ne prateci sve, a sada mi vreme prodje prebrzo i ne osetim i ushiceno slusam i ucestvujem koliko je u mojoj moci. Dolazak na liturgiju i u crkvu je nesto sto ja zeljno iscekujem i predivno se osecam dok sam u hramu bozijem. Takodjer sam uzivala da gledam i prenos liturgije u hramu Sv. Save koje je bilo velicanstveno, ali opet posto je to u kucnom ambijentu ja nisam mogla da se potpuno predam i gledam-slusam samo to. Barem za mene je bolje ici u hram i ucestvovati ili ne al biti prisutan mnogo znaci. Znam da nije moguce za sve da stignu uvek u crkve i zato mozda prenosi liturgija na vece praznike bi bilo dovoljno. Moze da se uradi i istrazivanje i vidi kolika je gledanost tih emisija pa nastaviti shodno tome. Mislim da je ovo ipak pitanje za Sinod SPC da razmotri. My wish for you Be with God-and may God be with you! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Pieta Написано Јун 12, 2009 Пријави Подели Написано Јун 12, 2009 deda рече: ?????, ????????? ??? ?? ?? ???? ???? ?? ???????? ??? ??. ????? ????????? ???? ?? ?? ??? ?? ???? (??? ????) ?????? ?? "????????" ?????? ??-???????????? ?????? ?????????????. ?? ???? ?? ?? ???? ????? ??????, ????? ??.Hvala na savetu, deda. Rado cu to uciniti, jer zaista iskreno trazim odgovor na to pitanje. Ovde na forumu se potegla tema o tome, ali je prerasla u raspravu i na zalost, bez konkretnog odgovora. A upravo je to moje najbitnije pitanje, da znam kako sebe da pokrenem u tom pravcu. Mene su pravoslavlju ucili baka i deka, mirjani, bas kao i ja, ali nisam zatvorena za nove ideje, samo trazim objasnjenja. Treba mi ziva rec i plasticni odgovori, ma koliko je tesko tako odgovoriti na ovo pitanje....Pozdrav!!! Вкусите и видите јако благ Господ.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
vinston Написано Јун 12, 2009 Пријави Подели Написано Јун 12, 2009 Tako je sve jedno da li ce biti na tv-u ili ne. Ko hoce i moze otici ce u crkvu i lichno prisustvovati, ko ne moze ima na tv-u. Shto je sasvim legitimno jer je i crkva u koraku sa vremenom. Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Exile Написано Јун 12, 2009 Пријави Подели Написано Јун 12, 2009 Pieta рече: deda рече: ?????, ????????? ??? ?? ?? ???? ???? ?? ???????? ??? ??. ????? ????????? ???? ?? ?? ??? ?? ???? (??? ????) ?????? ?? "????????" ?????? ??-???????????? ?????? ?????????????. ?? ???? ?? ?? ???? ????? ??????, ????? ??.Hvala na savetu, deda. Rado cu to uciniti, jer zaista iskreno trazim odgovor na to pitanje. Ovde na forumu se potegla tema o tome, ali je prerasla u raspravu i na zalost, bez konkretnog odgovora. A upravo je to moje najbitnije pitanje, da znam kako sebe da pokrenem u tom pravcu. Mene su pravoslavlju ucili baka i deka, mirjani, bas kao i ja, ali nisam zatvorena za nove ideje, samo trazim objasnjenja. Treba mi ziva rec i plasticni odgovori, ma koliko je tesko tako odgovoriti na ovo pitanje....Pozdrav!!!a pro?itaj, ako nai?eš, i Poslanicu sevdo Varnave... pa ?eš još nešto videti... život je sladak, život je lep, ja hoću hoću, da uđem u pubertet Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јун 13, 2009 Пријави Подели Написано Јун 13, 2009 gde naci tog pseudo-varnavu....googlao sam i ne nadjoh Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
чтец Филип Написано Јун 27, 2009 Пријави Подели Написано Јун 27, 2009 ja sam za to da postoji kanal koji je posvecen crkvi poput IHTUS tv-a :cheesy1: Ако желиш да нађеш пут који води у живот, тражи на том путу Који рече ''ЈА САМ ПУТ, ИСТИНА И ЖИВОТ; ЈА САМ ВРАТА'' (Јн.14:6, 10:9), и тамо ћеш наћи, али тражи јако пажљиво јер је ''мало оних који нађоше'' (Мт 7:14) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Цветковић Написано Јун 27, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јун 27, 2009 ???? ????? рече: ja sam za to da postoji kanal koji je posvecen crkvi poput IHTUS tv-a :cheesy1:??????? ??????????? ?????????? ? ??????, ???? ???? ?? ??????????? ???????? ?????? ?. ?????????? ? ???? ?? ????? http://www.logostv.org.rs/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
karadjordje Написано Јун 27, 2009 Пријави Подели Написано Јун 27, 2009 w.a.mozart рече: gde naci tog pseudo-varnavu....googlao sam i ne nadjoh ???? ?? ? ??????? ??????? ????????? ? ????? ``???? ??????????? ???????``.??? ?? ?? ?????: http://verujem.org/sveti_oci/varnava.htm pratis.me a? :P Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука