Jump to content

Пренос Литургије на Тв... да или не?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Шта мислите о овоме? Да ли је исправно преносити Св. Литургију преко Тв или не?

Ја сам до скора био велики поборник да ово никако не треба радити. Онда сам чуо како владика Игњатије ради у својој епархији и размислио и мислим да је његова пракса скроз на месту. Наиме, он дозвољава пренос Литургија из храмова у његовој епархији али само до "Двери, двери". После тога, пренос престаје.

Мислим да је ово право решење између тог мисионарења путем савремене технологије и живе речи Цркве.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 63
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости

??. ?? ????? ??? ? ???? ?????????, ???????. ??? ?? ??? ???? ?? ???? ????????, ????? ??????.

???????, ??? ? ??? ????? ???? ??????? ????? `??????` ??? ?????????? ??.????????? ?????? ?? ?? ????? ?? ?? ??? ????? ????? ???????. ?? ?????? ??????? ?? ??????? ??????????? ?? ?? ?????? ?????????( ? ?? ????????? ????????????) ?? ?? ????????? ????? ??????, ???? ??? ?? ??? ? ?????????????? ???????-?????????. ????? ?? ?? ? ??? ???????????? ?? ????????-????? ????? ?? ?? ?? ????????? ????? ? ?? ????? ??? ???????, ?? ?????? ??????? ?? ?????? ???? ??? ?? ?????? ????????? ????????, ????? ?? ?? ??????? ?? ???? ????? ?????????? ??? ?????? ???? ?? ????? ? ???????? ?? ?????? ???????????? ??????????. ? ??? ?? ?? ??( `????????` ??????????? ????????? ?????????)?
Подели на овим сајтовима

Па кад сам чуо то за вл. Игњатија, то ми се много свидело. И мислим да је то прави начин. И да управо тако можемо многе привући по систему забрањено воће. Кад некоме нешто забраните, он ће више да се интересује за то.

Иначе, много виши ми прија "теорија о Литургији" као заједници иза затворених двери.

Подели на овим сајтовима

Проблем са преносима Литургије на Тв-у је у томе што стварају лажни осећај учествовања. Са друге стране, долази и до скрнављена на неки начин, јер како лепо рече ђ.Ненад Илић једном приликом, долази се у ситуацију да неко седи у кафани и једе бурек, док гледа пренос на ТВ-у и сл.

Подели на овим сајтовима

???????? ?? ????????? ?? ?? ?? ??? ?????, ??????? ? ?????? ????? ???? ?? ???? ?? ??????????? ?????????.

?? ????? ?????????, ????????? ?? ?? ???????????, ? ????????? ?? ?????????. ? ??? ?? ?????? ? ?????????? ????, ??? ? ???? ???? ?? ????????? ??????? ?? ???? ????? ???????, ????? ?? ? ?? ????? ???? ?? ?????????, ? ????????? ?? ?????????? ?? ??????? ???? ? ??????? ????????. ?? ??? ?? ???? ??????? ????????? ?? ??-? ???? ?? ???? ?? ?????? ???????, ????????.  :)
Подели на овим сајтовима

Али, Светлана, пробај да сагледаш то у пракси, како би изгледало. Како ћеш преносити нешто директно на тв (у овом случају Литургију) а да то буде само за старе и болесне. Ако ће то да се преноси на тв, одређени канал ће обављати пренос, и КО ГОД укључи тај канал гледаће тај пренос.

Милош је лепо рекао. На литургији се ми молимо за све људе, конкретно. Па ту је и Проскомидија. И наравно Причешће за немоћне (стоји у Дарохранилници).

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest Светлана

У Грчкој се Литургија преноси на ТВ-у управо с објашњењем које сам навела. А цркве су у Грчкој пуне. Могле би и пуније да су сваке недеље, поготово младима, али ипак су пуне. А храмова има на сваком кораку и нигде нису празни.

Подели на овим сајтовима

Moje misljenje je da takvih prenosa treba biti Oni koji redovno idu u crkvu to nece ni gledati jer ce biti na Liturgiji i njih ni televizija niti bilo koji masovni medij ne moze odbiti od toga,ukoliko su cvrsti u veri i osecaju blagodat pri ucescu u njoj.

Medjutim imamo ovih preostalih 90 posto koji ne idu na Liturgiju i kod kojih ce se bar u nekom procentu pojaviti interesovanje za dolazak u crkvu i prisustvu sluzbama koje se odvijaju u crkvi

Neka se kako kaze Milos ,,stvori i lazni osecaj ucestvovanja'',opet ce jedan deo ljudi biti zaintrigiran da dodje i u pocetku makar prisustvuje,a kasnije i ucestvuje

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

Рибар, ја мислим напротив. Знам неке људе који гледају пренос и мисле да је то то. Као што постоје оне емисије пред Божић нпр, о обичајима. Као, седнемо пред тв и гледамо.

Мислим да би већи ефекат и јачи био када би на Двери, двери коментатор рекао зашто се управо прекида пренос. Е тада би неко рекао, хоћу да видим шта има тамо, што они мени ускраћују.

Наравно, велику улога ту "игра" парохијски свештеник који треба да почава верне и да им објашњава шта је Литургија и како се њој приступа. Да то није место успут, пођеш на пијацу па свратиш (код мене је тако, јер је пијаца код цркве).

Подели на овим сајтовима

Neka ti neki misle da je to to,opet ce neki lagano prici,a tu nastupa parohijski svestenik koji ce ih poucavati.

Imas ti i staru crkvu iza skole koliko znam .Tamo sam krsten idi tamo mirnije je.  :o

Постављена слика

Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.

Патријарх Павле

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...