Владо_982 Написано Август 15, 2016 Пријави Подели Написано Август 15, 2016 Помаже Бог! Унапред се извињавам ако тема за оваква питања већ постоји, али ја нисам успео да нађем. Моје питање се тиче односа цркве према световној уметности. Да будем конкретнији, ради се о једном меморијалном споменкику палим борцима чије сам идејно решење видео недавно. Укратко: Споменик се састоји од више камених блокова у чијем врху се формира нематеријални крст са оцилима као израз духовне тежње за слободом тих бораца. Крст је формиран контурама камена као круна тог споменика. Аутор идејног решења понудио је адекватну урбанистичку, архитектонску и симболичку аргументацију. То је с једне стране јавни, градски, световни артефакт а са друге ипак не може да игнорише ни ту верску компененту. Занима ме, шта ви мислите: Како црква гледа на покушаје који не прате стриктно правила црквене градње? (Пошто предпостављам да ће споменик једног дана бити освештан па се и на тај начин тиче цркве.) Где је граница између уметничке слободе и оних основних правила које налаже Православна црква? Унапред хвала! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука