Jump to content

Султан укинуo Пећку патријаршију 1766. године

Препоручена порука

1 hour ago, Pontifex Emeritus рече

само запамти да је Мехмед-паша Соколовић био највећи злотвор Српске Цркве. преци нам се преврћу у гробу што данас славимо и величамо једног таквог ниткова. ево шта кажу записи из времена док је он био велики везир:

Spoiler

Педесет година касније, 1562, у цркви светог Николе у селу Овчареву "близ реке Клине", у дому старца Максима и сина му, попа Рајича, пише дијак Симон једно јеванђеље "у та љута и жалосна времена у дане султана Селима, над хришћанима крвника". Исти тај дијак Симон завршава писање једне књиге која сe данас чува у светогорском манастиру Зографу, 31. јануара 1567, у селу Преказе [у храму Успенија Богородичиног], "у дане цара Селима, крвника, блудника, винопије. Te године je по целој земљи својој скупљао јаничаре, па травнину и љуто зло ... И многа друга зла те године у љута и тешка времена, те због тога не могадох добро писати, опростите, амин". Владавина Селима II [1566-1574] остала je на све стране у тешкој успомени. Једно јеванђеље у Дечанима писао je 1571. године дијак Симеон опет "у та љута и тешка времена у дане султана Селима. Ох! ох! зло у та времена од Агарена, јад и беда велика народу у дане ове, ох - немири". Исте године сe јавља и један други сведок са Косова, свештеник Авакум, који пише књигу Синаксар у Новом Брду "у Светог Стефана", 21. септембра 1571: "И у то време беше туга од Турака и глад велика по свој земљи, човек човека да истреби. Од Солуна со превожаху те мењаху за жито, по мери - колико жита толико соли; и не хтедоше примати со за жито". Годину дана касније, 25. новембра 1572, пише једно јеванђеље у тада српском селу Калањевци неки Павле, у кући Петка дијака, "у дане султана Селима Другог, цара турског. Тада би велика туга на светим и божаственим црквама". А каква je била "туга", може сe закључити из записа монаха Агатангела на фресци у манастиру Петра Коришког код Призрена: "Ва лето 1572. бист запустеније обитељи сеј". И године 1575. забележена je "Јака глад и насиље љуто и погибија од Измаилћана, да језик не може исказати такво зло и злостављање" - пише монах Пахомије "у области призренској" на књизи манастира Свете Тројице [Русинице]. За владе султана Мехмеда, 1578, кренуле су велике војске на запад и била су "љута истезанија христијаном и горкоје плате".

Када имаш тако да пренесеш неки текст, веома је важно да ме упознаш са извором. Друго, видим да си пренео туђе речи а не показујеш да цитираш. Ја ценим листу биографија/извор у оквиру писања на мом блогу и волим и овде на форуму наводити извор да вас упути на изворе литературе, ауторско презиме, име, извор, наслов, издавач и годину издања, преводиоца. Ако постоји много верзија можда одустанем, само запишем шта је сврха да би читалац био у стању да пронађе материјал, ако он/она желе прочитати више. Pontifex,  упућена сам у туђа мишљења у вези Мехмед - паше Соколовића и у време док је он био везир, али ето још ништа нисам прихватила по мишљењу других у вези, то јест нисам се изјаснила,  желим да читаоци блога о Пећкој патријаршији сами идентификују своје изворе на ту тему, блог/сајт је у складу са правилима (у овом случају, СПЦ) и није намењен мењању предања, при чему и сама СПЦ често наводи да 'нажалост', писаних трагова о овоме или ономе немам на пример:..

У СОКОЛОВИЋИМА КОД РУДОГ ОСВЕЋЕНО ЗЕМЉИШТЕ ЗА НОВИ ХРАМ
По предању, на овом локалитету је постојао храм који је половином XVI вијека подигао велики везир Мехмед паша Соколовић. Он је ову цркву подигао за своју мајку, која је, за разлику од његовог оца, остала вјерна својој православној вјери. Нажалост, писаних трагова о некадашњом храму нема, али је зато код српског народа овог краја стално било присутно живо предање о њеном постојању, које се преносило до данашњега дана.
Извор

па што не би и ја тако "нажалост", нема писаних трагова?! Друго, ти си можда обезбеђен знањем на ову тему, где сам ја у фази да сакупљам сав материјал који се помене, или појави. Значи да читам књиге и сајтове, али не и директно да све то користим на блогу или на ову тему, желим да проверим какве све информације имам/о. Због тога је веома важно да имам шансу да пратим тему и још много тога, пре него се изјасним коју верзију  за блог држим у руци -  Позив на то да запамтим ко је злотвор а ко није...Имај на уму да се чланци тако не постављају на сајту/блогу као што је Пећка патријаршија...:mahmah:

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

5 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

драга Тања, није ми циљ да се расправљам и надмудрујем с тобом, него да се неке ствари објективно салгледају и отклоне старе романтичарске заблуде.

ево ти извор:

Димитрије Богдановић

knjiga_o_kosovu.jpg

КЊИГА О КОСОВУ

СРПСКА АКАДЕМИЈА НАУКА И УМЕТНОСТИ ПОСЕБНА ИЗДАЊА
Књига DLXVI
ПРЕДСЕДНИШТВО Књига 2
Примљено на VII скупу Одељења језика и књижевности, 25. децембра 1984, на основу приказа самог аутора.
Уредник: академик АНТОНИЈЕ ИСАКОВИЋ
БЕОГРАД, 1986

Не надмудрујем се са тобом, причаш ми оно што знам (само што ја у дијалогу користим другачији тон од тебе, не третирам те као да си у заблуди као што ти мене третираш):

новембар 05, 2013

http://peckapatrijarsija.blogspot.dk/search/label/књиге

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

9 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

ствар је у томе што ти јеси у заблуди. и што је најгоре својим блогом доприносиш да се та стара заблуда и даље одржава као актуелна, иако је савремена наука одбацила.

Сада већ причаш насумице а можда и злонамерно, када на блогу укуцаш Мехмед паша Соколовић, једино се појави следеће:

Хронолошко померање настанка пећких фресака из XVI века y припрати од 1561. y 1565. годину као да на изглед не мења ништа значајно. Ипак, ова исправка je вредна пажње. Обнова српске црквене организације 1557. године збила ce под нејасним околностима. Оскудност писмених извора о овом многоструко значајном догађају из српске историје под Турцима упућивала je на стварање претпоставки. Међу свим нагађањима најомиљеније je оно којим ce овај важан чин тумачи као последица рођачких наклоности тадашњег везира (не великог везира, како ce обично пише) Мехмед-паше Соколовића према Макарију Соколовићу. Нема сумње, ипак, да ова тако далекосежна одлука није била приватна рођачка услуга, јер je Мехмед-паша Соколовић, као искрени муслиман, водио превасходно рачуна о интересима моћне царевине којој ће, убрзо, као извршилац воље султанове, стајати на челу. Одлучујући разлог за обнову Пећке патријаршије била je потреба да Турска има не само мирно залеђе за нова освајања y средњој Европи, већ и што искренију подршку...

http://peckapatrijarsija.blogspot.dk/search?q=мехмед+паша+соколовић

То је све.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

17 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

види мила, кад се отвори тај твој блог Пећка Патријаршија и кликне на одељак Историја, ево шта се ту може прочитати:

''Тада се на султановом двору у Цариграду налазио, већ у врло угледном положају, потурчени Србин Херцеговац Мехмед Соколовић, потоњи велики везир Сулејмана Величанственог. Мехмедовом интервенцијом пошло је за руком његовом рођаку Макарију, ранијем хиландарском калуђеру, да 1557. добије од султана одобрење за обновљење самосталне П. П.''

због тога сам и реаговао.

а ти, кад већ прикупљаш грађу, окачи на свој блог и ово:

Александар Фотић: Конфискација и продаја манастира (цркава) у доба Селима II. (проблем црквених вакуфа)

Бранислав Ђурђев: Продаја цркава и манастира за време владе Селима II

Тачно, тај део/чланак је  Из књиге "Азбучник Српске православне цркве",
по Радославу Грујићу приредио др Слободан Милеуснић,
Музеј СПЦ и БИГЗ, Београд, 1993.  

Значи, пише "Мехмедовом интервенцијом", не пише његовом заслугом. Ти си говорио о заслугама, ја их нигде нисам помињала, ни овде а ни на блогу.

Драга Тања, то су глупости. Мехмед-паша нема никакве заслуге за обнављање Пећке Патријаршије.

Интервенција значи једно а заслуга друго. Немој се наљутити, али ми не трпај у уста што нисам помињала. А за блог има огромна грађа, можда поставим и предложено.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

11 minutes ago, Pontifex Emeritus рече

још једна велика заблуда. Мехмед-паша Соколовић не само да није подизао и помагао цркве у свом завичају, него је био главни покретач исламизације целог Подриња. просто не могу да верујем какве глупости објављују наши црквени сајтови.

Чија заблуда? Ја сам  овде само пренела текст, човече Божји, извор навела.:)

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

2 hours ago, Pontifex Emeritus рече

драга Тања, твој труд и љубав коју показујеш према свом завичају су за сваку похвалу.

Драги Pontifex, ово су туђе речи, добро сам их запамтила:

Поштено говорећи, мој труд - то је само мој покушај да пренесем оно што су ми оставили у наслеђе. Све је то Христово и од Отаца, мој труд и заслуге су само у мојим гресима.

Јачи од смрти и лажи

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...