Jump to content

Журка у режиму!

Оцени ову тему

Препоручена порука

СНП одбацила наводе Kрстића и оптужила га да је НАТО лобиста!

СНП одбацила наводе Kрстића и оптужила га да је НАТО лобиста!

Српска народна партија (СНП) је, уз критике одбацила наводе маркетиншког стручњака Небојше Kрстића који, како кажу, жели да спречи да та партија буде део нове владе Србије само зато што је у стању да на реалним и рационалним основама развија најбољу сарадњу са Русијом.

БЕОГРАД - Српска народна партија (СНП) је, уз критике одбацила наводе маркетиншког стручњака Небојше Kрстића који, како кажу, жели да спречи да та партија буде део нове владе Србије само зато што је у стању да на реалним и рационалним основама развија најбољу сарадњу са Русијом.

У саопштењу СНП-а се оцењује и да Kрстић, иначе, бивши саветник некадашњег председника Србије Бориса Тадића, својим изјавама није напао само ту странку већ и целу коалицију чији је она део.

Kрстић је у јучерашњем јутарњем програму ТВ Пинк рекао да он лидера СНП-а Ненада Поповића никада не би ставио да буде било шта у будућој влади, а камоли потпредседник. Поповић је, сматра Kрстић, шеф странке која апсолутно води “антивладину политику и залаже се за такву политику”.

"Његова странка, ем што је мала и безначајна, она је промотер свега супротног од оног за шта се годинама залаже (Александар) Вучић и његова влада или она претходна Дачићева и та врста баланса у којој један даје гас, а други кочи није потребан Србији", оценио је Kрстић.

Из СНП-а поручују да неће одустати од своје политике која је, како сматрају, у најбољем интересу Србије и њених грађана, те додају да ће, ако се напади на њих буду наставили, узвратити  истом мером.

У саопштењу СНП се тврди да је та партија "постала предмет прљаве кампање коју против ње води НАТО лоби на челу са Небојшом Kрстићем".

Kрстић је, како наводи СНП, у јучерашњем јутарњем програму ТВ Пинк напао ту партију и њену политику очувања војне неутралности и развоја најбољих односа са Русијом, рекавши да, како наводе, за СНП не сме да буде места у новој влади.

"Kрстићеви налогодавци очигледно желе да спрече да се у будућој Влади Републике Србије нађе партија која је у стању да на реалним и рационалним основама развија најбољу сарадњу са Русијом“, стоји у саопштењу СНП.

Оцењује се и да би ти кругови били најзадовољнији када би политку оснажења односа Србије и Русије заступале искључиво екстремне националне партије, јер би тиме и „Русију представили као екстремну опцију која не може да добије поверење грађана Србије“.

"Зато се плаше да у будућој Влади Републике Србије буде партија као што је СНП, која би сарадњу са Русијом уместо на национално-ирационалним, развијала на рационално-институционалним основама, што на првом месту подразумева снажније економско повезивање наше две државе, кроз повећање извоза Србије у Русију и привлачење руских инвестиција у Србију“, сматрају у СНП-у.

"Напад Небојше Kрстића на СНП није само напад на нашу партију, већ је то напад на коалицију наше партије са Српском напредном странком, која је исказала јасно стратешко опредељење за развој што ближих односа са Русијом“, стоји у саопштењу.

СНП сматра да је у време власти Небојше Kрстића „нанета немерљива штета српским националним интересима, када је захваљујући његовом саветовању, тадашњи председник Србије Борис Тадић, дао пристанак да расправа о питању Kосова и Метохије буде изузета из надлежности Савета безбедности УН, где је наша држава имала подршку Русије и Kине, и пребачена у надлежност необјективне и пристрасне Европске уније, у тренутку када су 22 од 27 држава чланица ЕУ признале независност лажне државе Kосово“.

То је, како тврди СНП, била преломна тачка за слабљење српских националних позиција по питању Kосова и Метохије, а иза тог поступка "стајали су Небојша Kрстић и његови НАТО налогодавци".

"Зато Небојша Kрстић нема право да било кога саветује како се штите српски национални интереси, јер све што је радио у време када је био саветник председника државе, радио је директно против кључних државнх и националних интереса Србије", кажу из СНП-а.

Они сматрају да Kрстић данас нема никакав кредибилитет да коментарише политичке процесе у држави.

"Грађанска јавност којој је некада припадао, одбацила га је као прелетача, а национална јавност је увек на њега гледала као експонента запада скромног политичког знања и вештина", поручују из СНП-а и додају да је "Небојша Kрстић постао човек изгубљеног идентитета који само наноси штету онима за које ради".

Танјуг

Подели на овим сајтовима

Станислава Пак тврди да јој је претио аналитичар Драгомир Анђелковић, он негира

Станислава Пак тврди да јој је претио аналитичар Драгомир Анђелковић, он негира

Саветница председника Србије Станислава Пак изјавила је да јој је аналитичар Драгомир Анђелковић претио путем СМС порука. Међутим, Анђелковић је негирао њене наводе.

Пак је у изјави за Н1 рекла да је повод за, како каже вређање, била изјава Анђелковића у којој је рекао "да је председник у нервози кренуо у кампању за председничке изборе."

Пак додаје да је то напад и на Kабинет председника Србије.

- Он је рекао да сам ја ниског интелектуалног нивоа, да сам испразна плавуша коју је прегазило време. Да нећу имати шта да радим након овог председничког мандата, и да се грчевито борим да одржим Николића на власти зато што сам свесна да ћу у будућности радити нешто на пијаци - рекла је Пак.

Она додаје да је било и претњи.

- Да не користим те изразе који су коришћени у тим порукама. Имала сам разговор са господином Анђелковићем поводом његове изјаве где је изнео низ неистина. Желела сам да ми каже у чему је проблем који је настао са тиме, где је рекао да је предсеник у некаквој нервози кренуо у кампању, што није тачно. Он је изнео своју кандидатуру пре једно месец дана, и сасвим нормално обавља свој посао - рекла је Пак.

Н1 је контактирао аналитичара Драгомира Анђелковића, који каже да он није претио саветници председника Станислави Пак, него да је она њега позвала и напала право на његов лични став.

- Никакве претње госпођа Станислава Пак од мене није добијала. Добила је одговор да је непримерено функцији саветника да се меша у ставове аналитичара, новинара и других. То је противно демократским вредностима. Она се мени јавила телефоном и директно вршила притисак на мене због неких мојих изјава које се нису свиделе њој или кабинету председника. Ја се надам да је то њен индивидуалан потез, а не да је добила такав задатак. Јер кад би то било у питању заиста би било погубно за демократску културу Србије - рекао је Анђелковић.

На питање новинарке Н1, да ли је истина оно што тврди Пак, да ју је "назвао испразном плавушом ниском интелектуалног нивоа", он каже да то што су они рекли у приватној комуникацији није од значаја.

- Мислим да је суштинско питање за вас као независну телевизију да ли саветници председника зову људе који су на јавној сцени, да ли врше на њих притисак да иступају на одређени начин, или су љуте што су нешто рекли - навео је Анђелковић.

Блиц

Подели на овим сајтовима

Драгомир Анђелковић: Зауставити насиље над слободом говора или случај Станиславе Пак

Драгомир Анђелковић: Зауставити насиље над слободом говора или случај Станиславе Пак

У демократским системима државни функционери не зову телефоном новинаре или аналитичаре и не врше на њих притисак да нешто кажу или прећуте. Ако су неким ставом незадовољни онда јавно, аргументовано реагују. Но, у Србији се нажалост још снажно осећају последице вишедеценијског тоталитарног раздобља. То се види и по поступку саветнице председника републике Станиславе Пак, која ми се, иако немамо никакав међусобни приватан контакт (што се лако да проверити на основу листе позива у нашим телефонима), са мотивом вршења политичког притиска, први пут јавила у петак у 10:09, да би ме и добила у 11:10. Онда је уследило притисак који је и сама у својој изјави посредно признала иако сада невешто покушава то да замагли.

Јер, шта је друго позив саветнице председника аналитичару са којим нема комуникацију, на приватни телефонски број, са намером да омаловажава његове јавно изречене ставове? Шта је друго порука изречена поводом изјаве за ТВ Прва која јој није била по вољи која гласи: „Срам те било“. После тога је уследила СМС преписка са много тешких речи и обостраних увреда, у коју сам увучен али због које се без обзира на то што нисам први отпочео ту врсту непримерене комуникације, осећам непријатно.

Ако је неко од нас због тога повређен и сматра да за то постоји основ, има могућност да се обрати суду. Али за јавност је ипак превасходно битно нешто друго, а то је да ли неко из власти спутава слободу изражавања у медијима. А баш то је покушала да уради Станислава Пак, а сада када је њен поступак разобличен, проба да манипулише неистинама о угрожености њених женских права.
Није она мене звала у својству жене, већ као државни функционер, који је желео да одради неки посао за свог шефа. Ту је пол неважан. Важно је установити да ли је то урадила по сопственој иницијативи, како би се доказала као верни бранилац лика и дела Томислава Николића или је то учинила по његовом налогу. Ако је друго случај, ради се о озбиљном угрожавању демократског система, а ако је прво случај, онда је у питању „само“ политички скандал, што такође није безначајно!

Искрено се надам да ће – не због мене већ ради демократије – уследити реакција како надлежних тако и стручне јавности. Јуче је госпођа Пак дала себи за право да одређује шта ћу ја говорити и писати, сутра је вероватно да ће  таквом притиску од ње или неког другог бити изложени други новинари и аналитичари. Људима који себи допуштају такво антидемократско понашање није место у институцијама демократских држава, те се надам да ће се председник републике одрећи услуга сараднице, која поступа готово као да живимо у временима када су неподобни због вербалног деликта слати у казамате. У противном, ако изостане реакција председника Николића, стећи ће се утисак да се не ради о индивидуалном испаду, већ систематском застрашивању са циљем да они који износе ставове који у вези са њим немају апологетски карактер, буду ућуткани!

http://www.vidovdan.org/politika/item/72478-dr-g-ir-nd-l-vic-z-us-vi-i-n-silj-n-d-sl-b-d-g-v-r-ili-sluc-s-nisl-v-p

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...