Jump to content

Balkanske zemlje planiraju nabavke vojnih helikoptera! Gde je Srbija?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Pojedine države Balkana trenutno aktivno rade na planiranju ali i realizovanju procesa nabavki naoružanja kojim bi narednih godina trebalo da osavremene svoje oružane snage. U ovome svakako za sada prednjači Hrvatska, koja osim kupovine oružja za kopnenu vojsku, planira i nabavku helikoptera.

Colombian_Air_Force_Sikorsky_UH-60L_Arp%

Jedan od kandidata za novi helikopter u Hrvatskoj i Crnoj Gori je američki S-70/UH-60 Black Hawk.

Crna Gora će takođe izdvojiti sredstva za helikoptere a na samo kraju 2015. slične planove je izneo i državni vrh Bosne i Hercegovine. Pre nekoliko dana pojavila se i iznenađujuća informacija da će Mađarska uskoro započeti pregovore o kupoviniruskih transportnih helikoptera.

AW149_-_RIAT_2015_21519991710-640x427.jp

Italijanski AW149 se spominje kao mogući izbor mnogih vojnih vazduhoplovstava na Balkanu.

Tango Six je već pisao o tome da bi Hrvatska ove godine mogla da dobije donaciju od 16 lakih izviđačko-borbenih helikoptera OH-58D ‘’Kiowa Warrior’’ čime će hrvatske oružane snage poboljšati svoje mogućnosti u domenu izviđanja, korekturi atriljerijske vatre i protivoklopnoj borbi iz vazduha.

Šest transportnih helikoptera Mi-8/17 Hrvatska je remontovala u domaćem remontom zavodu uz pomoć partnera iz Ukrajne . Reč je o helikopterima nabavljenim u prvoj polovini 90-tih godina i hravtska ih trenutno ima 14. Hrvatska poseduje i znatno novije helikoptere Mi-171Š koji su kao novi primljeni u upotrebu pre 9 godina i uskoro će doći vreme i za njihov remont koji Hrvatska takođe planira da uradi u Ukrajni. U međuvremenu planirana je i njihova modernizacija komunikacijskom i navigacijskom opremom kao i sistemom za samozaštitu od protivavionskih raketa.

Paralelno sa pričom o američkoj donaciji helikoptera ‘’Kiowa Warrior’’ u hrvatskim medijima pojavljivale su se i informacije da bi Hrvatska mogla dobiti i višenamenske helikoptere UH-60 ‘’Black Hawk’’. To je još uvek neizvesno ali će Hrvatska jednom svakako ruske Mi-8/17 morati zameniti helikopterima zapadne proizvodnje. Navodno je UH-60 favorit do 2020. godine bi se nabavilo do 8-10 helikoptera.

Crna Gora danas ne poseduje vojni transportni helikopter već samo nekoliko operativnih lakih višenamenskih helikoptera Gazela. Helikopteri Mi-8T koji su nasleđeni od SRJ 2006. godine su uglavnom prodati a na aerodromu Golubovci ostao je samo jedan primerak koji nikada nije ni bio operativan od osamostaljenja Crne Gore.

Navodno je već isplanirano izdvajanje novčanih sredstava za nabavku dva transportna helikoptera a u igri su američki UH-60, italijanski AW149 i francuski H215M/225M ‘’Super Puma/Cougar’’. Iz političkih razloga Crna Gora ali i Hrvatska sigurno neće nabavljati helikoptere ruske proizvodnje a navodno jecrnogorski favorit helikopter H215M. Ovaj tip helikoptera veoma je rasprostranjen u svetu a u okruženju ga koriste Bugarska, Albanija i Slovenija.

slovenacki-AS-532AL-640x446.jpg

Familija helikoptera francuske proizvodnje “Super Puma/Cougar“ u užem izboru za novi transportni helikopter u BiH i Crnoj Gori. Na slici slovenački helikopteri AS-532AL.

Veće ministara Bosne i Hercegovine donelo je krajem decembra 2015. odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta ‘’Osiguranje i unapređivanje operativnih sposobnosti helikoptera Oružanih snaga BIH 2016-2025’’ koji podrazumeva između ostalog i izdvajanje oko 153 miliona evra za nabavku helikoptera. Kao optimalno rešenje takođe se spominje francuski transporter iz familije Super Puma/Cougar a bilo bi nabavljeno oko 12 helikoptera. BiH trenutno poseduje samo 5 aktivnih helikoptera UH-1H, dva Mi-8T, jedan Mi-17 i jedan Mi-8MTV-1.

Osim nabavke novih, sredstva bi bila usmerena i ka remontu i održavanju perspektivnih helikoptera koji se nalaze u inventaru OS BiH. Takože odobren je i višegodišnji projekat ‘’Školovanje oficira vojno evidencione specijalnosti avijacija 2016-2014’’ kojim je predviđeno školovanje 39 mladih pilota. Cilj je podmlađivanje letačkog kadra s obzirom da su analize pokazale da je prosečna starost letača 42 godine. Program bi trebalo da košta skoro 4 miliona evra.

Pre nedelju dana ruski Sputnjik preneo je vest da Mađarska pregovara o nabavciruskih transportnih helikoptera Mi-17. Osoba zadužena za odnose sa javnošću ruskog Centra za analizu trgovine oružjem dao je novinarima informaciju da će u februaru ove godine mađarski premijer Viktor Orban prilikom posete Rusiji, razgovarati o ovoj temi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Potencijalni ugovor za 30 Mi-17 mogao bi iznositi čak 490 miliona dolara.Mađarska trenutno koristi samo pet helikoptera Mi-8T od kojih su tri pre par godina kupljeni kao polovni u Rusiji a dva su dobijena kao donacija Finske. Pored njih aktivno je samo još par helikoptera Mi-17 koji su nabavljeni 80-tih godina.

Žika Banković, T6

Подели на овим сајтовима

prednjači Hrvatska, koja osim kupovine oružja za kopnenu vojsku, planira i nabavku helikoptera.

Hrvatska bi ove godine mogla da dobije donaciju od 16 lakih izviđačko-borbenih helikoptera OH-58D ‘’Kiowa Warrior’’ čime će hrvatske oružane snage poboljšati svoje mogućnosti u domenu izviđanja, korekturi atriljerijske vatre i protivoklopnoj borbi iz vazduha.

Crna Gora će takođe izdvojiti sredstva za helikoptere

Veće ministara Bosne i Hercegovine donelo je krajem decembra 2015. odluku 

kojа podrazumeva između ostalog i izdvajanje oko 153 miliona evra za nabavku helikoptera.

Osim nabavke novih, sredstva bi bila usmerena i ka remontu i održavanju perspektivnih helikoptera koji se nalaze u inventaru OS BiH. Takože odobren je i višegodišnji projekat ‘’Školovanje oficira vojno evidencione specijalnosti avijacija 2016-2014’’ kojim je predviđeno školovanje 39 mladih pilota. Cilj je podmlađivanje letačkog kadra s obzirom da su analize pokazale da je prosečna starost letača 42 godine. Program bi trebalo da košta skoro 4 miliona evra.

Pre nedelju dana ruski Sputnjik preneo je vest da Mađarska pregovara o nabavciruskih transportnih helikoptera Mi-17. Osoba zadužena za odnose sa javnošću ruskog Centra za analizu trgovine oružjem dao je novinarima informaciju da će u februaru ove godine mađarski premijer Viktor Orban prilikom posete Rusiji, razgovarati o ovoj temi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.   Potencijalni ugovor za 30 Mi-17 mogao bi iznositi čak 490 miliona dolara.

А где смо ми, тужни ти смо? 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...