Jump to content

Обожење: живети Царство Небеско у свету...Живети егзистенцијални модел литургијског "Иже Херувими..."

да ли вам се допада тема  

9 члановâ је гласало

1. 1. да ли вам се допада тема

• да
      7
    • не
      2

Препоручена порука

link=topic=10481.msg433457#msg433457 date=1304771810]

neki sveti otac je rekao da je naša evharistija tj liturgija u skladu sa našom teologijom i obrnuto-u tom svetlu, tebe-ako si član evharistijske zajednice-možemo zaista posmatrazi kao teologa tj. onoga ko je prizvan da Boga slavi i da pričao Bogu... kao i sve nas koji smo deo tela Hristovog...

teolog je onajk koji slavi Boga na razne načine  a dotični načini inspiraciju i izvor nalaze u svetoj liturgiji.... da li se slažeš...

zanemarimo za trenutak knjige i ostala češkanja-to je nešto što se podrazumeva ali naše teologisanje je ono što ostane kada knjige prodju kroz nas... a mi kroz liturgiju-uslovno kroz-jer smo stalno u njoj

nadam se da nisam bio jasan  prstgore

Ја не.Из једног разлога.

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Posedovanje bi nam onemogucilo slobodu da budemo jedinstvene

i neponovljive licnosti.

ali postoji i Blagodatni BogoCovecanski nacin ¨posedovanja¨ (od strane Boga) licnosti, gde je To ne sliveno i ne razdelno, dakle definitivno ¨posedovanje¨ ali ne i gubljenje nasih Licnosti

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

i neponovljive licnosti.

ali postoji i Blagodatni BogoCovecanski nacin ¨posedovanja¨ (od strane Boga) licnosti, gde je To ne sliveno i ne razdelno, dakle definitivno ¨posedovanje¨ ali ne i gubljenje nasih Licnosti

Bozanstvo ima sve samo iz Sebe i nema udela ¨posedovanja¨  ni u cemu

drugom da bi se moglo smatrati slozenim.

Vrati se na moje tri postavke problema sa Pavlom, Saulom i Jovanom.

Postoje izuzeci koje pokusavas generalizovati.

Подели на овим сајтовима

i neponovljive licnosti.

Bozanstvo ima sve samo iz Sebe i nema udela ¨posedovanja¨  ni u cemu

ma cekaj  :drugarstvo:  t4431

hoces da kazes da postoje izuzeci da se coveku oduzme slobodna volja i licnost

blagodacu (Silom Bozijom) - a onda kada ce covek opameti -  onda mu se vrati ponovo sloboda

i licnost - posle intervencije ? facenew22222222

ne.

postoji izuzetak kada Bog dodirne coveka kao apostola Pavla a on sam svojom slobodom  odluci da li ce da ostane u zajednici sa Bogom.

Подели на овим сајтовима

i neponovljive licnosti.

Bozanstvo ima sve samo iz Sebe i nema udela ¨posedovanja¨  ni u cemu

ma cekaj  :drugarstvo:  facenew22222222

blagodacu (Silom Bozijom) - a onda kada ce covek opameti -  onda mu se vrati ponovo sloboda

i licnost - posle intervencije ? :)

ne.

postoji izuzetak kada Bog dodirne coveka kao apostola Pavla a on sam svojom slobodom  odluci da li ce da ostane u zajednici sa Bogom.

odustajem  bendoff

nemam pojma sta hoces da kazes  t4431

bliss jeeee smej.gif Који си ти цар микорист. smej.gif smej.gif

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

mislim da ne bi trebalo smetnuti sa uma, cini mi se, znacajnu stvar, Pavle je bio vrlo vrlo, predan Bogu. cak je svojom revnoscu gonio ljude ¨misleci da Bogu cini sluzbu¨. ako tako posmatramo stvari da li je Bog nepozvan usao u zivot Pavla i krotko ga pitao Pavle zasto me gonis? dakle Pavle je istinski trazio Boga, doduse na pogresan nacin.

0110_hahaha

Мислим да се овим запажањем може ставити тачка на питање о апостолу Павлу.

Дакле ради се о усмеравању на прави пут, ако се тако може рећи.

Подели на овим сајтовима

mislim da ne bi trebalo smetnuti sa uma, cini mi se, znacajnu stvar, Pavle je bio vrlo vrlo, predan Bogu. cak je svojom revnoscu gonio ljude ¨misleci da Bogu cini sluzbu¨. ako tako posmatramo stvari da li je Bog nepozvan usao u zivot Pavla i krotko ga pitao Pavle zasto me gonis? dakle Pavle je istinski trazio Boga, doduse na pogresan nacin.

d13qw7qišaimaba

Мислим да се овим запажањем може ставити тачка на питање о апостолу Павлу.

Дакле ради се о усмеравању на прави пут, ако се тако може рећи.

Slazem se ali ovde nije samo rec o apostolu.

Pitanje je hipoteticko i mozemo ga prebaciti i u 21 vek na svakog od nas.

Подели на овим сајтовима

blagodacu (Silom Bozijom) - a onda kada ce covek opameti -  onda mu se vrati ponovo sloboda

i licnost - posle intervencije ? d13qw7qišaimaba

zasto mislite da se Blagodacu (Silom Bozijom) oduzima Licnost. ja bas mislim obrnuto, bez Blagodati (Sile Bozije) nema ni Licnosti. cak sta vise Blagodat = Licnost, To je Jedno, To je prototip jedine Licnosti, te stvari sapostoje, a na nama je da ih verom okusimo i vidimo kako Je Blag.

¨Tjelo Hristovo primite, istočnika besmertnago vkusite, vkusite i vidite jako blag Gospod. Alilija, aliluija, aliluija.¨

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

i licnost - posle intervencije ? d13qw7qišaimaba

zasto mislite da se Blagodacu (Silom Bozijom) oduzima Licnost. ja bas mislim obrnuto, bez Blagodati (Sile Bozije) nema ni Licnosti. cak sta vise Blagodat = Licnost, To je Jedno, To je prototip jedine Licnosti, te stvari sapostoje, a na nama je da ih verom okusimo i vidimo kako Je Blag.

¨Tjelo Hristovo primite, istočnika besmertnago vkusite, vkusite i vidite jako blag Gospod. Alilija, aliluija, aliluija.¨

:cmizdrenje:

Подели на овим сајтовима

@nikola

pitanje dali si nesto ostavio. jer ako si "stigo" znaci da nisi nista "ostavio neuredno" u smislu da to ima veze sa sadasnjim tobom, tobom u konacnoj istini. cak i ako jesi nesto pogresno uradio ili ostavio neku granu o koju ce se neko saplesti, sada kada si stigao, to postaje irelevantno, jer iako si to ucinio to nije vise deo tebe.

i ja razmisljam o tom odnosu licne vere/spasenja i moje obavez da sklonim prepreku koja ce mozda nekom drugom smetati (ako takva obaveza postoji) i dolazim do zakljucka da jedino sta mogu da uradim jeste kroz licni primer, licno uspravljanje od greha, licns zrtva...

ono budite svetlo svetu...

Да ли је ирелеватно? У том случају, узалуд што сам завршио смену свог посла ако ништа нисам радио на послу а мој посао је дочекао другу смену.

Подели на овим сајтовима

Ovo je teško pitanje,jer čovek nikad ni sebe dovoljno ne poznaje,niti svoju prirodu,a ni svoja iskustva,često  ne prepoznaje u smislu da uči iz njih i da ih koristi na dobro.Kako bi onda znali da li naša iskustva postaju deo Božijeg iskustva.Bar ja ne znam. bliss jeeee

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Ovo je teško pitanje,jer čovek nikad ni sebe dovoljno ne poznaje,niti svoju prirodu,a ni svoja iskustva,često  ne prepoznaje u smislu da uči iz njih i da ih koristi na dobro.Kako bi onda znali da li naša iskustva postaju deo Božijeg iskustva.Bar ja ne znam. :drugarstvo:

Слажем се.

Можда бисмо могли наћи неку асоцијацију у мислима неких аутора који говоре да Христос још увек страда за свет иако је Он Сам Вазнет и Покрај Оца. Са таквом перспективом, зашто не бисмо могли рећи да и оно што нам се лепо дешава исто тако може бити производ саосећања Божијег и део Његовог искуства?

Дакле, намерно не мислим на разликовање унутрашњег света какво смо имали овде:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4408.0.html

Подели на овим сајтовима

Ovo je teško pitanje,jer čovek nikad ni sebe dovoljno ne poznaje,niti svoju prirodu,a ni svoja iskustva,često  ne prepoznaje u smislu da uči iz njih i da ih koristi na dobro.Kako bi onda znali da li naša iskustva postaju deo Božijeg iskustva.Bar ja ne znam. :drugarstvo:

Слажем се.

Можда бисмо могли наћи неку асоцијацију у мислима неких аутора који говоре да Христос још увек страда за свет иако је Он Сам Вазнет и Покрај Оца. Са таквом перспективом, зашто не бисмо могли рећи да и оно што нам се лепо дешава исто тако може бити производ саосећања Божијег и део Његовог искуства?

Дакле, намерно не мислим на разликовање унутрашњег света какво смо имали овде:

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4408.0.html

Sa ovim se slažem,jer ono lepo što nam se dešava jeste proizvod Božijeg saosećanja i deo Božijeg iskustva.I da Hristos još uvek strada za nas iako je Vaznet,strada svaki put kada se udaljimo od Njega,svaki put kada Ga rečima ili delom odgurnemo od sebe,naravno to Njega niti još više uzvisuje,niti  Ga umanjuje,jer prebiva svagda u svojoj slavi.Ako ovako posmatramo i razmišljamo onda je veoma moguće da naša iskustva postaju deo Božijeg iskustva,jer Bog je Život,Živi Bog  i naš odnos sa Njim se vazda nadograđuje u zavisnosti od našeg duhovnog uzrasta,našeg truda,samim tim i iskustva koja time stičemo.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...