Jump to content

Обожење: живети Царство Небеско у свету...Живети егзистенцијални модел литургијског "Иже Херувими..."

да ли вам се допада тема  

9 члановâ је гласало

1. 1. да ли вам се допада тема

• да
      7
    • не
      2

Препоручена порука

ako neko nece zajednicu s NJim...

a ako ga izabere Otac  od utrobe matere njegove ?

ako neko nece zajednicu s NJim dobije slepilo kao sto smo videli na primeru Pavla.  kriminalac

...ako ga izbere iz utrobe znaci da je taj neko,jos tada,prihvatio zajednicu s NJim...Bog sve zna,u cemu je problem...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Не.Бог благодаћу чини да личност постоји и оживотворава је.

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

a ako ga izabere Otac  od utrobe matere njegove ?

ako neko nece zajednicu s NJim dobije slepilo kao sto smo videli na primeru Pavla.  ;)

...ako ga izbere iz utrobe znaci da je taj neko,jos tada,prihvatio zajednicu s NJim...Bog sve zna,u cemu je problem...

pa problem je sto se u ovoj temi spominje primer Pavla kao

iskustvo apostola  jer je navodno njegov preobrazaj ipak bio prinudan samim

tim sto je izabran od utrobe a pride je jos i oslepeo zbog toga. 

Malte ne je zbog toga i ova tema nastala  kriminalac

...nije bio prinudan,da je na njegovom mjestu bio neko drugi,ne znaci da bi bilo tako...Bog je prvo 'poznao' Pavla,pa onda izlio blagodat...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

a ako ga izabere Otac  od utrobe matere njegove ?

ako neko nece zajednicu s NJim dobije slepilo kao sto smo videli na primeru Pavla.  ;)

pa problem je sto se u ovoj temi spominje primer Pavla kao

iskustvo apostola  jer je navodno njegov preobrazaj ipak bio prinudan samim

tim sto je izabran od utrobe a pride je jos i oslepeo zbog toga.  

Malte ne je zbog toga i ova tema nastala  kriminalac

Не видим чему неразумевање?Апостол је ослепео због своје природе не зато што је Бог хтео да га мучи.Благодат посећује човека стално али је он не осећа стално и не мора да буде увек тако неке ствари остају у Божијем Промислу. 4chsmu1

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Христос јавља Савлу (касније Павлу) на путу за Дамаск јер апостол Га је видео и примио слепило од благодати мимо своје воље.

"Ali kada se svide onome koji me je izabrao od utrobe matere moje i koji me je pozvao svojom blagodaću, da otkrije svoga Sina u meni"

da otkrije Sina u njemu  .mislise.

izabrao ga je znaci Otac  ?

mimo njegove(Pavlove) volje ? 

od istog sv. Pavla saznajemo i ovo

"Ne zivim vise ja nego zivi Hristos u meni"!

ako je tako gde je tu Pavlova licnost - ko nju poseduje u tom istom trenutku ?

da li je on van sebe ili je u sebi kad to vidi sa strane?  :291291291:

da li Hristos poseduje nekog kad zivi u njemu ?

pitanja...pitanja..... 0203_cool

бркаш мисионарски аспект апостола Павла са његовим преображајем - ово прво је уследило касније.

Ako Otac Svedrzitelj odabira i postoje odabrani/izbrani od utorbe,

(da je neko kao embrion izbran da bude sasud Boziji)

da li je odabranost isto sto i  posedovanje ?

Нема одабраности, јер онда нема ни слободе човечије.

Врати се на мој коментар везан за св. Јована Крститеља.

Држите се теме, иначе ћу због заједљивости и спамовања да бришем коментаре без опомене

Подели на овим сајтовима

vidim da je poseduje pod navodnicima u naslovu teme... u tom smislu naravno da Bog može da -poseduje- nekog jer nas Bog voli do krajnjih granica kao što i ja posedujem punoću božanstva Njegovog kada se pričestim i ne samo to već i hoću da ga posedujem... ovde se valjda ispoljava zdrava želja za posedovanjem- želja da posedujemo nekog samo ako i on to hoće...

ranije su žene govorile(poneka i sad kaže) za muževe-moj čovek- da li je to značilo da je taj njihov čovek vlasništvo.... ne...naprotiv.to je značilo da su jedno...

inače mislim da inicijativa i nije neki bitan faktor jer Bog se svima otkriva i nudi na trilion različitih načina-posebno jer vidimo da u mnogo navrata u starom zavetu pogotovo,Bog se otvoreno javlja i objavljuje Jevrejima recimo pa onda oni ponovo dodju do zlatnog teleta...

ono što je bitno je naša reakcija na Božiju inicijativu tj. njegovu blagodat-i apostol Pavle je nakon Božije objave mogao da iskulira

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

ako je pitanje da li Bog moze da robovski zagospodari, dakle u tom smislu ¨poseduje¨, licnost, onda naravno ne.

ako je pitanje da li Bog moze da sapostoji svojom Blagodacu u necijoj Licnostim, dakle u tom smislu da je ¨poseduje¨ (zaposedne, useli), naravno da da. s tim sto On nju ¨ne zaposeda¨ (kao ¨useljava¨), jer tu ustvari i ne postoje dve razlicite strane, nego je to sve jedna strana, Jedno, simultano, ...jer Duh (blagodat) i Licnost su ustvari Jedno, a sve je to Volja Oceva i iz Volje Oceve.

ili ukratko nema tu namigivanja Boga coveku ili coveka Bogu, vec jednostavno covek uzrasta u To, za To smo jednostavno stvoreni, za Licnost...ali na zalost od Toga i otpali.

veliki veliki  :drugarstvo:

Ali kako onda objasniti npr. iskustvo apostola Pavla jer je njegov preobrazaj ipak bio prinudan za razliku od apostola koji su slobodno krenuli za Hristom?

Dakle, ne mislim na kasniji misionarski polozaj apostola Pavla nego bas na njegov trenutni susret sa Hristom na putu za Damask.

da li je preobrazaj u Licnosti Pavla bio prinudan? da li je Bog ucinio nesto protiv volje a pre bih rekao protiv Licnosti i karaktera Apostola Pavla?

mislim da ne bi trebalo smetnuti sa uma, cini mi se, znacajnu stvar, Pavle je bio vrlo vrlo, predan Bogu. cak je svojom revnoscu gonio ljude ¨misleci da Bogu cini sluzbu¨. ako tako posmatramo stvari da li je Bog nepozvan usao u zivot Pavla i krotko ga pitao Pavle zasto me gonis? dakle Pavle je istinski trazio Boga, doduse na pogresan nacin.

medjutim i dalje mislim da tu nema ¨inicijative¨ bilo koje strane. naime, ovo izabiranje ¨od utrobe matere moje¨, koje i ako govori Pavle, cini mi se moze biti pogresno shvaceno kao neki njegov exkluzivitet. mislim da ovo izabiranje ¨od utrobe matere moje¨ vazi za svakog coveka koji je ikada hodao zemljom. stvar je ¨samo¨ u tome sto toga postaje svestan samo onaj koga obasja ¨svetlost¨ Bozija ili kako se tamo kaze ¨и дође близу Дамаска, изненада обасја га свјетлост са неба¨. dakle opet se vracam na prethodno, nacin postojanja Boga kao Oca Sina i Svetoga Duha, ujedno i jeste Volja za Njegovu Tvorevinu. nema inicijative, oni simultano Jesu Jedno Isto, tako i mi i bilo ko drugi, kao Licnosti koje su po liku i podobiju ¨njihovom¨, od vecnosti (sto ce reci ugradjeno je u samo nase sazdanje), imamo tu izabranost (od utroba matera nasih) ali je (izabranost) vidimo tek u svetlosti Lica (licnosti) Bozijeg. to mu dodje kao neka vrsta duboke samopoznanja nas samih a kroz to i samoga Boga (pa posledicno i njegove Volje o nama samima kao Njegovima od Njega /aluzija na Tvoje od Tvojih/)

ukratko nema neke Bozije ¨dodatne¨ inicijative, sve je vec osnovano onim ¨i bi dobro¨

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Ima kod Hrista kad kaze: ne izabraste vi Mene nego Ja vas.

Medjutim, Crkva osudjuje bilo kakvo defektno poimanje (pred)izabranja jer se ovaj izbor treba tumaciti kao upitanost slobode covecije. U suprotnom, ovakvim potenciranjem izabranosti ti upravo zagovaras tvrdnju da Bog krsi slobodu coveciju.

Подели на овим сајтовима

ti upravo zagovaras tvrdnju da Bog krsi slobodu coveciju.

ne  0203_cool

nisam teolog da bi mogao nesto da tvrdim.

ja trazim tumacenje pisma a ne moje trdnje i mog misljenja  0203_cool

ono sto mi se rastumaci da razumem to cu i da tvrdim  dada

Svako ko se deklarise kao hriscanin ima odgovornost da sebe, po daru Duha, ucini i teologom. razdvajati veru na dve stvarnosti ravno je shizofreniji. Inac si dobrio odgovor pa ti sad vidi da li ces slusati Crkvu i njeno tumacenje ili neces.

Svrati malo na 

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10144.0.html

Подели на овим сајтовима

Dobro, samo malo poradi i na humoru...

a ja ti sigurno necu izigravati dadilju u tumacenju...

pisalo se ovde dosta, od strane mene i drugih autora, pa istrazuj...dao ti Bog oci i um pa nisi nesposoban...

valjda 0203_cool

Подели на овим сајтовима

За Микориста: 0203_cool За Твина: 0203_coolШто му не протумачиш?Ипак си дипломирани теолог.

Подели на овим сајтовима

Zato sto pisem sa posla.

a sad idem na cas.

moje vreme je dragoceno.

i meni niko nista nije tumacio nego sam sam istrazivao kroz knjige a ne kroz forum.

Које књиге?То ме интересује.  0203_cool

Подели на овим сајтовима

neki sveti otac je rekao da je naša evharistija tj liturgija u skladu sa našom teologijom i obrnuto-u tom svetlu, tebe-ako si član evharistijske zajednice-možemo zaista posmatrazi kao teologa tj. onoga ko je prizvan da Boga slavi i da pričao Bogu... kao i sve nas koji smo deo tela Hristovog...

teolog je onajk koji slavi Boga na razne načine  a dotični načini inspiraciju i izvor nalaze u svetoj liturgiji.... da li se slažeš...

zanemarimo za trenutak knjige i ostala češkanja-to je nešto što se podrazumeva ali naše teologisanje je ono što ostane kada knjige prodju kroz nas... a mi kroz liturgiju-uslovno kroz-jer smo stalno u njoj

nadam se da nisam bio jasan  prstgore

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...