Jump to content

Релациона онтологија

Оцени ову тему

Препоручена порука

Треба ми објашњење овог термина у теологији , које се приприсује митр. Јовану Зизјуласу, и који помињу и остали теолози. Тренутачно не могу да га у глави сложим да не буде компликовано појашњење, а да тражим по књигама немам времена.

Да ли би био неко љубазан да ми напише објашњење овог појма?

Подели на овим сајтовима

Ličnost kao odnos,relacija.Koliko znam kod Zizijulasa ličnot koja voli i koja je voljena.Biti znači kretati se ka drugome.Tako nešto.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

Ок. А импликације на природу? Јер држим да Зизјулас мало маши кад само потенцира онтологичност личности а природу ставља у "запећак".

Јер колико је природа уипостазирана, толико је и личност "усуштаствљена". Итд, да сад не разглабам.

Подели на овим сајтовима

Ок. А импликације на природу? Јер држим да Зизјулас мало маши кад само потенцира онтологичност личности а природу ставља у "запећак".

Јер колико је природа уипостазирана, толико је и личност "усуштаствљена". Итд, да сад не разглабам.

Koliko sam ja shvatio za Zizijulasa priroda je nužnost a ličnost sloboda i mislim da je upravo zato stavlja u zapećak.Mada je meni lično to kontradiktorno totalno s obzirom da je ličnost nosilac prirode.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

За тај став према природи га данас и критикују богослови. Сматрају да је сувише под утицајем трансцеденталног идеализма (швапског, Фихте чини ми се уводи тај појам) и персонализма 20. века.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...