Jump to content

Освештан богослужбени простор у касарни у Сремској Митровици

Препоручена порука

У касарни „Бошко Палковљевић Пинки“ данас је освећен богослужбени простор за припаднике православне вероисповести јединица Прве бригаде Копнене војске које су размештене у гарнизону Сремска Митровица.

8e905724-57bd-11e5-8da1-00163e135009.jpg

Светој Архијерејској литургији присуствовали су припадници Прве бригаде Копнене војске на челу са командантом бригаде, бригадним генералом Жељком Петровићем и многобројни гости који су помогли опремању простора.

Освећење богослужбеног простора посвећеног Светом Александру Невском, Свету Архијерејску литургију и Благосиљање славског колача и кољива, обавили су Епископ шумадијски и војни Јован и Епископ сремски Василије, који је уручио Грамату команданту Прве бригаде.

Владика Василије је пред присутнима одржао и пригодну беседу у којој је нагласио да су војска и црква увек били уз народ као најбољи ослонац, те да је највећа част бити српски војник. 

Епископ шумадијски и војни Јован исказао је задовољство јер му је ово први богослужбени простор у чијем је отварању учествовао од како је постао Епископ војни.

— Овај град је мученички, натопљен сузама народа који у њему живе, крвљу његових бранитеља и знојем његових градитеља, зато је част отворити још један храм управо у таквом граду. Желим Вам да сви живимо достојно наших предака и вере и да се угледамо на Светог Александра Невског као бранитеља вере и православља – нагласио је епископ Јован.  

МОРС

Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте!
  • Волим 1
Подели на овим сајтовима

Bogoslužbeni prostori pri Vojsci Srbije pod čijom su ingerencijom: Episkopa vojnog Jovana ili nadležnog Episkopa na čijoj teritoriji se paraklis nalazi? Ili postoji dvojna "komandna odgovornost?"... :.mislise.

Što se tiče paraklisa koji postoje pri našim velikim KBC-ovima i KC Srbije za njih znam: oni su pod ingerencijom nadležnog Episkopa.

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

Bogoslužbeni prostori pri Vojsci Srbije pod čijom su ingerencijom: Episkopa vojnog Jovana ili nadležnog Episkopa na čijoj teritoriji se paraklis nalazi? Ili postoji dvojna "komandna odgovornost?"... :.mislise.

Što se tiče paraklisa koji postoje pri našim velikim KBC-ovima i KC Srbije za njih znam: oni su pod ingerencijom nadležnog Episkopa.

Према члану 11. Споразума између МОРС и СПЦ, САС СПЦ је дужан да одреди архијререја (који поред постојећег, добија и "звање" Епископа војног) и који је са аспекта канонског права и аутономиних права СПЦ надлежан за све војне свештенике.

Када је "прича почела", још тамо двехиљадитих, био сам на неки начин укључен у све то и знам да се, приликом припремних радњи за израду законских и подзаконских аката гледе ове материје, "лутало", па је било колико се сећам разматрана и могућност да сваки војни поп буде у надлежности дијецезног епископа спрам гарнизона односно јединице у којој службује, а било је и оваквих размишљања, као што сам у горњем пасусу и навео и који је став очито превагнуо.

Дакле Епископ војни је надлежан за све војне попове у Војсци Србије, без обзира на гарнизон у којем ови служе.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Према члану 11. Споразума између МОРС и СПЦ, САС СПЦ је дужан да одреди архијререја (који поред постојећег, добија и "звање" Епископа војног) и који је са аспекта канонског права и аутономиних права СПЦ надлежан за све војне свештенике.

Када је "прича почела", још тамо двехиљадитих, био сам на неки начин укључен у све то и знам да се, приликом припремних радњи за израду законских и подзаконских аката гледе ове материје, "лутало", па је било колико се сећам разматрана и могућност да сваки војни поп буде у надлежности дијецезног епископа спрам гарнизона односно јединице у којој службује, а било је и оваквих размишљања, као што сам у горњем пасусу и навео и који је став очито превагнуо.

Дакле Епископ војни је надлежан за све војне попове у Војсци Србије, без обзира на гарнизон у којем ови служе.

Tako sam i ja pomislio, ali sam pratio otvaranje Bogoslužbenih prostora u kasarnama do sada na forumima i to je uvek cinio nadležni područni Episkop, a ovo je prvi put da je to pored +Vasilija )podrucnog) uradio i + Jovan (sumadijsko-vojni). Inace, na VMA znam da na Liturgijama pominju samo Patrijarha..

Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи.

post-4388-0-42760500-1422739834_zps9d7da834.jpg

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...