Милан Ракић Написано Септембар 11, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2015 У касарни „Бошко Палковљевић Пинки“ данас је освећен богослужбени простор за припаднике православне вероисповести јединица Прве бригаде Копнене војске које су размештене у гарнизону Сремска Митровица. Светој Архијерејској литургији присуствовали су припадници Прве бригаде Копнене војске на челу са командантом бригаде, бригадним генералом Жељком Петровићем и многобројни гости који су помогли опремању простора. Освећење богослужбеног простора посвећеног Светом Александру Невском, Свету Архијерејску литургију и Благосиљање славског колача и кољива, обавили су Епископ шумадијски и војни Јован и Епископ сремски Василије, који је уручио Грамату команданту Прве бригаде. Владика Василије је пред присутнима одржао и пригодну беседу у којој је нагласио да су војска и црква увек били уз народ као најбољи ослонац, те да је највећа част бити српски војник. Епископ шумадијски и војни Јован исказао је задовољство јер му је ово први богослужбени простор у чијем је отварању учествовао од како је постао Епископ војни. — Овај град је мученички, натопљен сузама народа који у њему живе, крвљу његових бранитеља и знојем његових градитеља, зато је част отворити још један храм управо у таквом граду. Желим Вам да сви живимо достојно наших предака и вере и да се угледамо на Светог Александра Невског као бранитеља вере и православља – нагласио је епископ Јован. МОРС Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! lab_man је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Септембар 11, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2015 Bogoslužbeni prostori pri Vojsci Srbije pod čijom su ingerencijom: Episkopa vojnog Jovana ili nadležnog Episkopa na čijoj teritoriji se paraklis nalazi? Ili postoji dvojna "komandna odgovornost?"... :.mislise. Što se tiče paraklisa koji postoje pri našim velikim KBC-ovima i KC Srbije za njih znam: oni su pod ingerencijom nadležnog Episkopa. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Септембар 12, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 12, 2015 Bogoslužbeni prostori pri Vojsci Srbije pod čijom su ingerencijom: Episkopa vojnog Jovana ili nadležnog Episkopa na čijoj teritoriji se paraklis nalazi? Ili postoji dvojna "komandna odgovornost?"... :.mislise. Što se tiče paraklisa koji postoje pri našim velikim KBC-ovima i KC Srbije za njih znam: oni su pod ingerencijom nadležnog Episkopa. Према члану 11. Споразума између МОРС и СПЦ, САС СПЦ је дужан да одреди архијререја (који поред постојећег, добија и "звање" Епископа војног) и који је са аспекта канонског права и аутономиних права СПЦ надлежан за све војне свештенике. Када је "прича почела", још тамо двехиљадитих, био сам на неки начин укључен у све то и знам да се, приликом припремних радњи за израду законских и подзаконских аката гледе ове материје, "лутало", па је било колико се сећам разматрана и могућност да сваки војни поп буде у надлежности дијецезног епископа спрам гарнизона односно јединице у којој службује, а било је и оваквих размишљања, као што сам у горњем пасусу и навео и који је став очито превагнуо. Дакле Епископ војни је надлежан за све војне попове у Војсци Србије, без обзира на гарнизон у којем ови служе. lab_man је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Септембар 12, 2015 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2015 Према члану 11. Споразума између МОРС и СПЦ, САС СПЦ је дужан да одреди архијререја (који поред постојећег, добија и "звање" Епископа војног) и који је са аспекта канонског права и аутономиних права СПЦ надлежан за све војне свештенике. Када је "прича почела", још тамо двехиљадитих, био сам на неки начин укључен у све то и знам да се, приликом припремних радњи за израду законских и подзаконских аката гледе ове материје, "лутало", па је било колико се сећам разматрана и могућност да сваки војни поп буде у надлежности дијецезног епископа спрам гарнизона односно јединице у којој службује, а било је и оваквих размишљања, као што сам у горњем пасусу и навео и који је став очито превагнуо. Дакле Епископ војни је надлежан за све војне попове у Војсци Србије, без обзира на гарнизон у којем ови служе. Tako sam i ja pomislio, ali sam pratio otvaranje Bogoslužbenih prostora u kasarnama do sada na forumima i to je uvek cinio nadležni područni Episkop, a ovo je prvi put da je to pored +Vasilija )podrucnog) uradio i + Jovan (sumadijsko-vojni). Inace, na VMA znam da na Liturgijama pominju samo Patrijarha.. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука