Jump to content

Пушачи не посте

Оцени ову тему

Препоручена порука

Да ли је пушење гријех или није, не бих о томе, памтнији људи о томе су много штошта рекли. Мени више смета, иако то није тема, однос пушача према непушачу. Елем угрожавање другог, па и по цијену да тај други има алергију сматра се нормалним. У свијету пушач ће због поштовања другог изаћи ван, код нас ће истјерати оног који не пуши. Сматрам да се цигарете као и све друге зависноти могу оставити уз Божију помоћ и ако се то жели, ако се не жели, Е ТО ЈЕ ВЕЋ НЕКА ДРУГА ПРИЧА.Свако гријеши, ја не знам о том гријеху пуно јер сам непушач одувијек, и не могу претпоставити каква је то зависност, па нећу ни да судим, али било би лијепо за промјену мало поштовања оних који то нису. Надам се да нисам никог увриједила овом својом причом.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Да ли је пушење гријех или није, не бих о томе, памтнији људи о томе су много штошта рекли. Мени више смета, иако то није тема, однос пушача према непушачу. Елем угрожавање другог, па и по цијену да тај други има алергију сматра се нормалним. У свијету пушач ће због поштовања другог изаћи ван, код нас ће истјерати оног који не пуши. Сматрам да се цигарете као и све друге зависноти могу оставити уз Божију помоћ и ако се то жели, ако се не жели, Е ТО ЈЕ ВЕЋ НЕКА ДРУГА ПРИЧА.Свако гријеши, ја не знам о том гријеху пуно јер сам непушач одувијек, и не могу претпоставити каква је то зависност, па нећу ни да судим, али било би лијепо за промјену мало поштовања оних који то нису. Надам се да нисам никог увриједила овом својом причом.

Pušačima je oduvek bilo normalno da mogu da zapale bio gde, pa, sada kada im se ograničavaju mesta gde to mogu - osećaju se ugroženi !

to je kao kada bi ih ja svakog dana šutirao nogom u dupe , pa kad mi se to uskrati - ja se žalim kako su netolerantni !

znači , nek' puše kol'ko 'oće , al' ne gde 'oće !!! ... samo gde nikome ne "nameću" smrad i otrov !

kada bi neko u prisustvu pušača imao običaj (t.j. potrebu) da "ispusti gasove" (prdež , s' oproštenjem ...),

da li bi se oni bunili što ih ugrožava (smrad) ???

a , to je , ipak , bezazlenije

mislim , ne mož' da dobiješ rak ... (mada, ko zna ... :drugarstvo:)

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

:drugarstvo: 0442_feel 0442_feel 1405_love ;) 8084.gif 8084.gif leteti

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Пушење јесте страст. И мени као припаднику истих ово заиста представља проблем. Не само у посту већ уопште. Страст јесте, јер док проводим време у манастиру, или недељом, не запалим ниједну цигарету по неколико дана или више од 15-ак сати. То говори да је страст, али слаба...може се елиминисати. То што ни сам до сада нисам успео да је елиминишем јесте питање снаге сопствене воље,коју ћу ако Бог Да, а пре свега сам се потрудим, једном и успети.

С друге стране интересантно ми је различитост посматрања, по овој теми и по теми на пример хомосексуализма....

Конкретно

Pušačima je oduvek bilo normalno da mogu da zapale bio gde, pa, sada kada im se ograničavaju mesta gde to mogu - osećaju se ugroženi !

to je kao kada bi ih ja svakog dana šutirao nogom u dupe , pa kad mi se to uskrati - ja se žalim kako su netolerantni !

znači , nek' puše kol'ko 'oće , al' ne gde 'oće !!! ... samo gde nikome ne "nameću" smrad i otrov !

................

Потпуно се слажем, да се пушачима одреди где ће сами себе тровати, и наравно очекујем да је потпуно на даље за очекивати, да ће исто бити и са хомосексуализмом и сличним, мада по мени само називом а никако последицама, страстима....

као закључак извуако бих оај цитат са којим се потпуно слажем, ако постоји принципијелност  у свим страстима-опредељењима, па тако и у хомосексуалности

samo gde nikome ne "nameću" smrad i otrov !

:drugarstvo: 0442_feel 0442_feel

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Ja mislim da si ti u pravu. Skroz si u pravu. Toliko si u pravu da ja ne znam sta bih jos mogla da dodam...

Evo ja bih recimo postila i bez `leba.

Samo na vodi... a onda bih sela negde i gledala kako drugi poste  0442_feel

A jos kad bi moglo da se skupi neko manje drustvance pa da zajedno razmenjujemo pravila...  

1405_love ;) 8084.gif 8084.gif leteti 0202_238 dok se potpuno ne izgubi sustina...

A ovima sto puse bih zabranila i u crkvu da udju, a kamo li da se priceste. Ma koje, i Carstvo nebesko bih im zabranila. Zamisli samo, dodjem gore, postila na vodi (bez `leba) a ono pored mene neki brat pusac... Ma uzas! Necu sa njim gore!

Ja te podrzavam (jesi ozenjen?). Pod hitno napisati peticiju! I ukinuti svestenike pusace!

(jao majko mila...  :drugarstvo:)

dal' se to meni čini samo ili si ti stvarno pušač? 0442_feel

NE! Ja cak ni kafu ne pijem.

Bas sam razmisljala da li da dodam da sam nepusac, jer vidim da ovde samo pusaci brane pusace. Uopste ne ulazim u to kakva je to zavisnost, da li su pusaci kulturni ili nekulturni, ali ne vidim apsolutno razloga da bi im se uskratilo pricesce. A posebno me smara zagledanje u druge i njihov nacin posta...

Подели на овим сајтовима

По мом мишљењу хомосексуализам не врши директно угрожавање људског здравља, а ево и зашто - кад човјек запали цигарету, непушачу једино преостаје да напусти просторију, ако неће да буде пасиван пушач. Хомосексуалац иако може да утиче на човјекову свијест и понашање не може директно да вас угрожава, уколико сами му то не дозволите. Хоћу рећи да ако сједите са хомосексуалцем а у потпуности се сигурни у своје ставове, ваше здравље неће бити угрожено, али са пушачем хоће. Не бих да ме погрешно разумију ни пушачи ни хомосексуалци, не опужујем ја никог, нити иког браним, ја само говорим о здрављу физичком првенствено. Е сад можемо причати и о томе како хомосексуалци утичу на душевно здравље, али то је једна сасвим друга тема којој није мјесто овдје.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

Лично не пушим, али мислим да је потпуно бзв осуђивати људе који то раде... ем што сами направимо 100 гријехова дневно, ем што, у пушењу нема ничег, хм,како да кажем...- неморалног... ријеч је о угрожавању здравља, што свакако није добро,али.... Ево, ја често знам да прекорачим брзину у вожњи, ријетко кад возим 50 кm/h,иако је тако прописано... И то је угрожавање живота и здравља... могу навести још примјера... и шта сад, да се не причешћујем јер прекорачим брзину?! Да се одрекнем Христа који хоће да ме спасе?!?!

А спасење иначе није ни у пушењу, ни у непушењу, нити Господ више воли пушаче од непушача, или обратно... И хвала Му што је тако, иначе.... ако би Господ одбацио пушаче, шта би тек тада  било са мном...?

Подели на овим сајтовима

А спасење иначе није ни у пушењу, ни у непушењу, нити Господ више воли пушаче од непушача, или обратно... И хвала Му што је тако, иначе.... ако би Господ одбацио пушаче, шта би тек тада  било са мном...?

;)

Подели на овим сајтовима

Кад би се забрањивало грешнику да се причести нико се не би причестио. Ја нисам рекла - не треба да се причесте, само сам рекла да би било лијепо да мало више рачуна поведу о другима, тек толико, ни мање ни више од тога.

posaljisvojuporuku.png

Подели на овим сајтовима

По мом мишљењу хомосексуализам не врши директно угрожавање људског здравља, а ево и зашто - кад човјек запали цигарету, непушачу једино преостаје да напусти просторију, ако неће да буде пасиван пушач. Хомосексуалац иако може да утиче на човјекову свијест и понашање не може директно да вас угрожава, уколико сами му то не дозволите. Хоћу рећи да ако сједите са хомосексуалцем а у потпуности се сигурни у своје ставове, ваше здравље неће бити угрожено, али са пушачем хоће. Не бих да ме погрешно разумију ни пушачи ни хомосексуалци, не опужујем ја никог, нити иког браним, ја само говорим о здрављу физичком првенствено. Е сад можемо причати и о томе како хомосексуалци утичу на душевно здравље, али то је једна сасвим друга тема којој није мјесто овдје.

Ма наравно, и потпуно се слажем са Тобом. Поента је била принципијелности у писању уопште по свим темама, а не никако мог става... Иначе ја се и даље стидим своје слабости, али ето, бар ћу се трудити....

;)

joooj

319.gif

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

само сам рекла да би било лијепо да мало више рачуна поведу о другима, тек толико, ни мање ни више од тога.

Без фрке,повешћемо рачуна,и то што више,и биће ти лијепо... 1405_love

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

@ И.Стојковић

što se homoseksualaca tiče , nije tema ovde ...

samo ću da kažem da bih im dao sva prava osim usvajanja dece !!!

želim im (homoseksualcima) da se izbore za svoja prava , ali to će morati bez moje pomoći !

I ja svome sinu ne bih poželeo da bude homić , da se drogira , da bude akos,  da završi u zatvoru ...

(a za ćerku, koju nemam, bih dodao i prostituciju)

ako hoćeš nastavak diskusije o ovome , otvori temu (a , možda već i ima neka...)

pa ćemo tamo ...

.

www.ulicni-muzicar.blogspot.com [ izvol'te... ]

.

Подели на овим сајтовима

@ И.Стојковић

što se homoseksualaca tiče , nije tema ovde ...

samo ću da kažem da bih im dao sva prava osim usvajanja dece !!!

želim im (homoseksualcima) da se izbore za svoja prava , ali to će morati bez moje pomoći !

I ja svome sinu ne bih poželeo da bude homić , da se drogira , da bude akos,  da završi u zatvoru ...

(a za ćerku, koju nemam, bih dodao i prostituciju)

ako hoćeš nastavak diskusije o ovome , otvori temu (a , možda već i ima neka...)

pa ćemo tamo ...

Ма не брате мој, нисам ни овде хтео да спамујем тему, нити ме они интересују уопште. Покушао сам да иницирам паралелу у принципијелности писања. Да н-ти пут поновим, увек имам проблем око своје слабости са цигаретама, али ето успео сам, Богу хвала, да нађем и проводим заиста доста времена у цркви и манастирима, где једноставно не запалим цигарету доста времена...па лагано, надам се да ћу ту глупост из свог живота потпуно искоренити. Обзиром да је тема - питање које једноставно испитује, да ли особа која пуши, уопште пости,што се може протумачити и на следећи начин, да су сви пушачи верници - лицемери и сл., надаље провоцира некакав унапред суд о добрим и лошим људима уопште, где замисли, о томе одлучује цигарета. Паралела са хомосексуализмом јесте можда груба, али искористио сам то као слободу избора, која нам се стално и свуда намеће.

Гледајући Твој последњи пост, из кога се види да исто размишљамо, (с тим што ја имам Богу хвала, три ћерке), али опет провоцира једно друго питање, да ли и пушачи могу да се изборе за своја права. Наравно, ово уопште не желим да се догоди, али ето, нека натерају кафеџије да имају моћне аспираторе, нека то исто учине и у свим осталим институцијама и милина....пушачи и непушачи опет заједно....

За друштво у целини, мање би било погубно легализација и прихватање корисника цигарета, неголи легализација, па чак и промоција н.пр. хомосексуализма.

Да се вратим на тему, пушење, као страст јесте нешто што се коси са начином живљења православног хришћанина, као и било која друга страст. Али ако уопште постоји мерило страсти, заиста, колико је битно то, да би саблажњивали људе, који су и сами препознали своју слабост? Могли би проширити тај списак страсти, на коментаре док гледамо фудбалску утакмицу, на непримерен садржај појединих филмова, на непримерен израз књижевника у неком делу које читамо...и тако, направисмо од Путовања ка Васкрсењу, тамницу...

Ићи кад год је могуће на Богослужења, умирити себе у свему, размишљати самокритично и искрено, без осуде, већ са покушајем бар, разумевања других,а све то појачано и чешеће током Путовања - Великог Поста, јесте мој избор, који ће, надам се бити и Богуугодан...

0510_music

:cheesy2:

:cheesy2:

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...