Jump to content

Пророчанства о Господу Исусу Христу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пошто браћа муслимани слабо познају пророштва из Старог Завета, о Сину Божијем, реших да отворим ову тему.

Пета књига Мојсијева - Поновљени Закони

15. Пророка исред тебе, између браће твоје, као што сам ја, подигнуће ти Господ Бог твој; њега слушајте,

16. По свему како си искао од Господа Бога својега на Хориву на дан сабора својега говорећи: да више не чујем гласа Господа Бога својега и да више не гледам огња тога великога, да не погинем.

17. Зато ми рече Господ: добро рекоше што рекоше.

18. Пророка ћу им подигнути између браће њихове, као што си ти, и метнућу ријечи своје у уста његова, и казиваће им све што му заповједим.

19. А ко год не би послушао ријечи мојих, које ће говорити у моје име, од тога ћу ја тражити.

20. Али пророк који би се усудио говорити што у моје име што му ја не заповиједим да говори, или који би говорио у име других богова, таки пророк да се погуби.

21. Ако ли речеш у срцу својем: како ћемо познати ријеч које није Господ рекао?

22. Што би пророк рекао у име Господње, па се не збуде и не наврши се, то је ријеч које није рекао Господ; него је из охолости рекао онај пророк, не бој га се.

Подели на овим сајтовима

Псалми Давидови

2. Псалам - Прорицање о царству сина Божијега и о побједи над његовијем непријатељима.

1. Зашто се буне народи и племена помишљају залудне ствари?

2. Устају цареви земаљски, и књезови се скупљају на Господа и на помазаника његова.

3. "Раскинимо свезе њихове и збацимо са себе јарам њихов."

4. Онај, што живи на небесима, смије се, Господ им се потсмијева.

5. Па им говори у гњеву својем и јарошћу својом збуњује их:

6. "Ја сам помазао цара својега на Сиону, на светој гори својој."

7. Казаћу наредбу Господњу; он рече мени: "ти си син мој, ја те сад родих.

8. Ишти у мене, и даћу ти народе у нашљедство, и крајеве земаљске теби у државу.

9. Ударићеш их гвозденом палицом; разбићеш их као лончарски суд."

10. Сад цареви, оразумите се; научите се судије земаљске!

11. Служите Господу са страхом, и радујте се с трепетом.

12. Поштујте сина, да се не разгњеви, и ви не изгинете на путу своме; јер ће се гњев његов брзо разгорјети. Благо свјема који се у њ уздају!

22. Псалам - Страдање и слава праведникова. (Псалам Христов на крсту). Начелнику пјевачком. Кад зора забијели. Псалам Давидов.

1. Боже, Боже мој! зашто си ме оставио удаљивши се од спасења мојега, од ријечи вике моје?

2. Боже мој! вичем дању, а ти ме не слушаш, и ноћу али немам мира.

3. Свети, који живиш у похвалама Израиљевим!

4. У тебе се уздаше оци наши, уздаше се, и ти си их избављао.

5. Тебе призиваше, и спасаваше се; у тебе се уздаше, и не остајаше у срамоти.

6. А ја сам црв, а не човјек; потсмијех људима и руг народу.

7. Који ме виде, сви ми се ругају, разваљују уста, машу главом,

8. И говоре: ослонио се на Господа, нека му поможе, нека га избави, ако га милује.

9. Та, ти си ме извадио из утробе; ти си ме умирио на сиси матере моје.

10. За тобом пристајем од рођења, од утробе матере моје ти си Бог мој.

11. Не удаљуј се од мене; јер је невоља близу, а нема помоћника.

12. Оптече ме мноштво телаца; јаки волови Васански опколише ме;

13. Развалише на ме уста своја. Лав је гладан лова и риче.

14. Као вода разлих се; расуше се све кости моје; срце моје поста као восак, растопило се у мени.

15. Сасуши се као цријеп крјепост моја, и језик мој приону за грло, и у прах смртни мећеш ме.

16. Опколише ме пси многи; чета зликоваца иде око мене, прободоше руке моје и ноге моје.

17. Могао бих избројити све кости своје. Они гледају, и од мене начинише ствар за гледање.

18. Дијеле хаљине моје међу собом, и за доламу моју бацају ждријеб.

19. Али ти, Господе, не удаљуј се. Сило моја, похитај ми у помоћ.

20. Избави од мача душу моју, од пса јединицу моју.

21. Сачувај ме од уста лавовијех, и од рогова биволових, чувши, избави ме.

22. Казујем име твоје браћи; усред скупштине хвалићу те.

23. Који се бојите Господа, хвалите га. Све сјеме Јаковљево! поштуј га. Бој га се, све сјеме Израиљево!

24. Јер се не оглуши молитве ништега нити је одби; не одврати од њега лица својега, него га услиши кад га зазва.

25. Тебе ћу хвалити на скупштини великој; завјете своје свршићу пред онима који се њега боје.

26. Нека једу убоги и насите се, и нека хвале Господа који га траже; живо да буде срце ваше довијека.

27. Опоменуће се и обратиће се ка Господу сви крајеви земаљски, и поклониће се пред њим сва племена незнабожачка.

28. Јер је Господње царство; он влада народима.

29. Јешће и поклониће се сви претили на земљи; пред њим ће пасти сви који слазе у прах, који не могу сачувати душе своје у животу.

30. Сјеме ће њихово служити њему. Казиваће се за Господа роду потоњему.

31. Доћи ће, и казиваће правду његову људима његовијем, који ће се родити; јер је он учинио ово.

110. Псалам - Христос вјечни цар и првосвештеник. Давидов псалам.

1. Рече Господ Господу мојему: сједи мени с десне стране, док положим непријатеље твоје за подножје ногама твојима.

2. Скиптар силе даје ти Господ са Сиона: владај сред непријатеља својих.

3. У дан рата твојега народ је твој готов у светој красоти. Као роса зори из утробе, така је у тебе младост твоја.

4. Господ се заклео, и неће се покајати: ти си свештеник довијека по реду Мелхиседекову.

5. Господ је теби с десне стране. Побиће у дан гњева својега цареве;

6. Судиће народима, напуниће земљу трупова; сатрће главу на земљи широкој.

7. Из потока ће на путу пити, и зато ће подигнути главу.

Подели на овим сајтовима

Књига пророка Исаије

4. О месијском спасењу.

1. И у оно вријеме седам ће жена ухватити једнога човјека говорећи: свој ћемо хљеб јести и своје ћемо одијело носити, само да се зовемо твојим именом, скини с нас срамоту.

2. У оно вријеме биће клица Господња на славу и част, и плод земаљски на красоту и дику остатку Израиљеву.

3. И ко остане у Сиону и ко још буде у Јерусалиму, зваће се свет, сваки ко буде записан за живот у Јерусалиму,

4. Кад Господ опере нечистоту кћери Сионских и из Јерусалима очисти крв његову духом који суди и сажиже.

5. Господ ће створити над сваким станом на Гори Сионској и над зборовима њезинијем облак дању с димом и свијетлост пламена огњенога ноћу, јер ће над свом славом бити заклон.

6. И биће колиба, да сјеном заклања дању од врућине и да буде уточиште и заклон од поплаве и од дажда.

9. Месијино рођење, име и царство. Суд Израиљу.

1. Али неће се онако замрачити притијешњена земља као прије кад се дотаче земље Завулонове и земље Нефталимове, или као послије кад досађиваше на путу к мору с оне стране Јордана Галилеји незнабожачкој.

2. Народ који ходи у тами видјеће видјело велико, и онима који сједе у земљи гдје је смртни сјен засвијетлиће видјело.

3. Умножио си народ, а нијеси му увеличао радости; али ће се радовати пред тобом као што се радују о жетви, као што се веселе кад дијеле плијен.

4. Јер си сломио јарам у ком вуцијаше, и штап којим га бијаху по плећима и палицу насилника његова као у дан Мадијански.

5. Јер ће обућа свакога ратника који се бије у граји и одијело у крв уваљано изгорјети и бити храна огњу.

6. Јер нам се роди дијете, син нам се даде, којему је власт на рамену, и име ће му бити: дивни, савјетник, Бог силни, отац вјечни, кнез мирни.

7. Без краја ће расти власт и мир на пријестолу Давидову и у царству његову да се уреди и утврди судом и правдом отсада довијека. То ће учинити ревност Господа над војскама.

8. Господ посла ријеч Јакову, и она паде у Израиљу.

9. И знаће сав народ, Јефрем и становници Самаријски, који охоло и поносита срца говоре:

10. Падоше опеке, али ћемо ми зидати од тесана камена; дудови су посјечени, али ћемо ми замијенити кедрима.

11. Али ће Господ подигнути противнике Ресинове на њ, и скупиће непријатеље његове,

12. Сирце с истока и Филистеје са запада, те ће ждријети Израиља на сва уста. Код свега тога неће се одвратити гњев његов, него ће рука његова још бити подигнута.

13. Јер се народ неће обратити к оному ко га бије, и неће тражити Господа над војскама.

14. Зато ће одсјећи Господ Израиљу главу и реп, грану и ситу у један дан.

15. Старјешина и угледан човјек то је глава, а пророк који учи лаж то је реп.

16. Јер који воде тај народ, они га заводе, а које воде, они су пропали.

17. Зато се Господ неће радовати младићима његовијем, и на сироте његове и на удовице његове неће се смиловати, јер су свиколики лицемјери и зликовци, и свака уста говоре неваљалство. Код свега тога неће се одвратити гњев његов, него ће рука његова још бити подигнута.

18. Јер ће се разгорјети безбожност као огањ, који сажеже чкаљ и трње, па упали густу шуму, те отиде у дим високо.

19. Од гњева Господа над војскама замрачиће се земља и народ ће бити као храна огњу, нико неће пожалити брата својега.

20. И зграбиће с десне стране, па ће опет бити гладан, и јешће с лијеве стране, па се опет неће наситити; сваки ће јести месо од мишице своје,

21. Манасија Јефрема, и Јефрем Манасију, а обојица ће се сложити на Јуду. Код свега тога неће се одвратити гњев његов, него ће рука његова још бити подигнута.

11. Месија и његово царство мира. Спасење расутијех синова народнијех.

1. Али ће изаћи шибљика из стабла Јесејева, и изданак из коријена његова изникнуће.

2. И на њему ће почивати дух Господњи, дух мудрости и разума, дух савјета и силе, дух знања и страха Господњега.

3. И мирисање ће му бити у страху Господњем, а неће судити по виђењу својих очију, нити ће по чувењу својих ушију карати.

4. Него ће по правди судити сиромасима и по правици карати кротке у земљи, и удариће земљу прутом уста својих, и духом усана својих убиће безбожника.

5. И правда ће му бити појас по бедрима, и истина појас по боцима.

6. И вук ће боравити с јагњетом, и рис ће лежати с јаретом, теле и лавић и угојено живинче биће заједно, и мало дијете водиће их.

7. И крава и медвједица заједно ће пасти, млад њихова лежаће заједно, и лав ће јести сламу као во.

8. И дијете које сиса играће се над рупом аспидином, и дијете одбијено од сисе завлачиће руку своју у рупу змије василинске.

9. Неће удити ни потирати на свој светој гори мојој, јер ће земља бити пуна познања Господњега као море воде што је пуно.

10. И у то ће вријеме за коријен Јесејев, који ће бити застава народима, распитивати народи, и почивалиште његово биће славно.

11. И тада ће Господ опет подигнути руку своју да задобије остатак народа својега, што остане од Асирске и од Мисира и од Патроса и од Етиопске и од Елама и од Сенара и од Емата и од острва морских.

12. И подигнуће заставу народима и прогнане Израиљеве и расијане Јудине сабраће с четири краја земаљска,

13. И нестаће зависти Јефремове, и непријатељи Јудини истријебиће се; Јефрем неће завидјети Јуди, а Јуда неће злобити Јефрему.

14. Него ће сложно летјети на плећа Филистејима к западу; заједно ће плијенити народе источне; на Едомце и Моавце дигнуће руке своје, и синови Амонови биће им покорни.

15. И Господ ће пресушити залив мора Мисирскога, и махнуће руком својом сврх ријеке са силнијем вјетром својим, и удариће је по седам кракова да се може прелазити у обући.

16. И биће пут остатку народа његова, што остане од Асирске, као што је био Израиљу кад изиде из земље Мисирске.

42. Слуга Божији (Месија) у својој благости видјело идолопоклоницима и вођ заслијепљена народа.

1. Ево слуге мојега, којега подупирем, избраника мојега, који је мио души мојој; метнућу дух свој на њега, суд народима јављаће.

2. Неће викати ни подизати, нити ће се чути глас његов по улицама.

3. Трске стучене неће преломити, и свјештила које се пуши неће угасити; јављаће суд по истини.

4. Неће му досадити, нити ће се уморити, докле не постави суд на земљи, и острва ће чекати науку његову.

5. Овако говори Бог Господ, који је створио небеса и разапео их, који је распростро земљу и што она рађа, који даје дисање народу што је на њој и дух онима што ходе по њој:

6. Ја Господ дозвах те у правди, и држаћу те за руку, и чуваћу те, и учинићу те да будеш завјет народу, видјело народима;

7. Да отвориш очи слијепцима, да изведеш сужње из затвора и из тамнице који сједе у тами.

8. Ја сам Господ, то је име моје, и славе своје нећу дати другоме ни хвале своје ликовима резанијем.

9. Ево, пређашње дође, и ја јављам ново, прије него настане казујем вам.

10. Пјевајте Господу пјесму нову, хвалу његову од краја земље, који се плавите по мору и све што је у њему, острва и који живите на њима.

11. Пустиња и градови њезини, села гдје станује Кидар, нека подигну глас, нека пјевају који живе по стијенама, нека кликују саврх гора.

12. Нека дају славу Господу, и хвалу његову нека јављају по острвима.

13. Господ ће изаћи као јунак, подигнуће ревност своју као војник, викаће и кликовати, надвладаће непријатеље своје.

14. Мучах дуго, чињах се глух, устезах се; али ћу сада викати као жена кад се порађа, и све ћу потрти и истријебити.

15. Опустићу горе и брегове, и сваку траву на њима осушићу, и од ријека ћу начинити острва, и језера ћу исушити.

16. И водићу слијепце путем којега нијесу знали; водићу их стазама којих нијесу знали; обратићу пред њима мрак у свијетлост и што је неравно у равно. То ћу им учинити, и нећу их оставити.

17. Тада ће се вратити натраг и посрамити се који се уздају у лик резани, који говоре ликовима ливенијем: ви сте наши богови.

18. Чујте, глухи; прогледајте, слијепи, да видите.

19. Ко је слијеп осим слуге мојега? и ко је глух као посланик мој којега шаљем? ко је слијеп као савршени? ко је слијеп као слуга Господњи?

20. Гледаш много, али не видиш; отворене су ти уши, али не чујеш.

21. Господу бијаше мио ради правде његове, учини закон великим и славним.

22. А народ је оплијењен и потлачен, сви су колики повезани у пећинама и сакривени у тамницама; посташе плијен, а нема никога да би избавио; посташе грабеж, а нема никога да би рекао: врати.

23. Ко између вас чује ово и пази и слуша за послије?

24. Ко је дао Јакова да се потлачи и Израиља отимачима? Није ли Господ, којему згријешисмо? Јер не хтјеше ходити путовима његовијем нити слушаше закона његова.

25. Зато изли на њих жестоку јарост своју и силан рат, и запали га унаоколо, али он не разумје; запали га, али он не мари.

49. Слуга Божији видјело идолопоклоницима и спас Израиљев. Господ тјеши народ свој.

1. Послушајте ме, острва, и пазите народи даљни. Господ ме позва од утробе; од утробе матере моје помену име моје.

2. И учинио је уста моја да су као оштар мач, у сјену руке своје сакри ме; учинио ме је сјајном стријелом, и у тулу својем сакри ме.

3. И рече ми: ти си слуга мој, у Израиљу ћу се тобом прославити.

4. А ја рекох: узалуд се трудих узалуд и напразно потроших силу своју; али опет суд је мој у Господа и посао мој у Бога мојега.

5. А сада говори Господ, који ме је саздао од утробе материне да сам му слуга, да му доведем натраг Јакова; ако се Израиљ и не сабере, опет ћу се прославити пред Господом, и Бог ће мој бити сила моја.

6. И рече ми: мало је да ми будеш слуга да се подигне племе Јаковљево и да се врати остатак Израиљев, него те учиних видјелом народима да будеш моје спасење до крајева земаљских.

7. Овако вели Господ, избавитељ Израиљев, светац његов, ономе којега презиру, на кога се гади народ, слузи онијех који господаре: цареви ће видјети и устати, и кнезови ће се поклонити ради Господа, који је вјеран, ради свеца Израиљева, који те је изабрао.

8. Овако вели Господ: у вријеме милосно услиших те, и у дан спасења помогох ти; и чуваћу те и даћу те да будеш завјет народу да утврдиш земљу и наслиједиш опустјело нашљедство;

9. Да кажеш сужњима: изидите; онима који су у мраку: покажите се. Они ће покрај путова пасти, и паша ће им бити по свијем високим мјестима.

10. Неће бити гладни ни жедни, неће их бити врућина ни сунце; јер коме их је жао, он ће их водити, и покрај извора воденијех проводиће их.

11. И све горе своје обратићу у путове, и стазе ће моје бити повишене.

12. Гле, ови ће из далека доћи, гле, и они од сјевера и од запада, и они из земље Синске.

13. Пјевајте, небеса, и весели се, земљо, подвикујте, горе, весело; јер Господ утјеши свој народ, и на невољнике своје смилова се.

14. Али Сион рече: остави ме Господ, и заборави ме Господ.

15. Може ли жена заборавити пород свој да се не смилује на чедо утробе своје? А да би га и заборавила, ја нећу заборавити тебе.

16. Гле, на длановима сам те изрезао; зидови су твоји једнако преда мном.

17. Похитјеће синови твоји, а који те раскопаваше и пустошише, отићи ће од тебе.

18. Подигни очи своје унаоколо, и види: сви се они скупљају и иду к теби. Тако био ја жив, вели Господ, свјема њима као накитом заодјенућеш се, и уресићеш се њима као невјеста.

19. Јер развалине твоје и пустолине и потрвена земља твоја биће тада тијесна за становнике кад се удаље они који те прождираше.

20. И дјеца коју ћеш имати, пошто си била без дјеце, рећи ће да чујеш: тијесно ми је ово мјесто, помакни се да се могу настанити.

21. А ти ћеш рећи у срцу свом: ко ми их роди, јер бијах сирота и инокосна, заробљена и прогнана? и ко их отхрани? ето, ја бијах остала сама, а гдје они бијаху?

22. Овако вели Господ Господ: ево, подигнућу руку своју к народима, и к племенима ћу подигнути заставу своју, и донијеће синове твоје у наручју, и кћери твоје на раменима ће се носити.

23. И цареви ће бити хранитељи твоји и царице њихове твоје дојкиње, и клањаће ти се лицем до земље, и прах с ногу твојих лизаће, и познаћеш да сам ја Господ, и да се неће осрамотити они који мене чекају.

24. Хоће ли се јунаку узети плијен и хоће ли се отети робље праведному?

25. Јер овако говори Господ: и робље јунаку узеће се и плијен јакому отеће се, јер ћу се ја прети с онима који се с тобом пру, и синове твоје ја ћу избавити;

26. И који ти криво чине, нахранићу их њиховијем месом и опиће се својом крвљу као новијем вином; И познаће свако тијело да сам ја Господ спаситељ твој и избавитељ твој, јаки Бог Јаковљев.

53. Патња и слава слуге Божијег.

1. Ко вјерова проповиједању нашему, и мишица Господња коме се откри?

2. Јер изниче пред њим као шибљика, и као коријен из сухе земље; не би обличја ни љепоте у њега; и видјесмо га, и не бјеше ништа на очима, чега ради бисмо га пожељели.

3. Презрен бјеше и одбачен између људи, болник и вичан болестима, и као један од кога свак заклања лице, презрен да га ни за што не узимасмо.

4. А он болести наше носи и немоћи наше узе на се, а ми мишљасмо да је рањен, да га Бог бије и мучи.

5. Али он би рањен за наше пријеступе, избијен за наша безакоња; кар бјеше на њему нашега мира ради, и раном његовом ми се исцијелисмо.

6. Сви ми као овце зађосмо, сваки нас се окрену својим путем, и Господ пусти на њ безакоње свијех нас.

7. Мучен би и злостављен, али не отвори уста својих; као јагње на заклање вођен би и као овца нијема пред онијем који је стриже не отвори уста својих.

8. Од тјескобе и од суда узе се, а род његов ко ће исказати? јер се истрже из земље живијех и за пријеступе народа мојега би рањен.

9. Одредише му гроб са злочинцима, али на смрти би с богатијем, јер не учини неправде, нити се нађе пријевара у устима његовијем.

10. Али Господу би воља да га бије, и даде га на муке; кад положи душу своју у принос за гријех, видјеће натражје, продуљиће дане, и што је Господу угодно напредоваће његовом руком.

11. Видјеће труд душе своје и наситиће се; праведни слуга мој оправдаће многе својим познањем, и сам ће носити безакоња њихова.

12. Зато ћу му дати дио за многе, и са силнима ће дијелити плијен, јер је дао душу своју на смрт, и би метнут међу злочинце, и сам носи гријехе многих, и за злочинце се моли.

11. Месија и његово царство мира. Спасење расутијех синова народнијех.

1. Али ће изаћи шибљика из стабла Јесејева, и изданак из коријена његова изникнуће.

2. И на њему ће почивати дух Господњи, дух мудрости и разума, дух савјета и силе, дух знања и страха Господњега.

3. И мирисање ће му бити у страху Господњем, а неће судити по виђењу својих очију, нити ће по чувењу својих ушију карати.

4. Него ће по правди судити сиромасима и по правици карати кротке у земљи, и удариће земљу прутом уста својих, и духом усана својих убиће безбожника.

5. И правда ће му бити појас по бедрима, и истина појас по боцима.

6. И вук ће боравити с јагњетом, и рис ће лежати с јаретом, теле и лавић и угојено живинче биће заједно, и мало дијете водиће их.

7. И крава и медвједица заједно ће пасти, млад њихова лежаће заједно, и лав ће јести сламу као во.

8. И дијете које сиса играће се над рупом аспидином, и дијете одбијено од сисе завлачиће руку своју у рупу змије василинске.

9. Неће удити ни потирати на свој светој гори мојој, јер ће земља бити пуна познања Господњега као море воде што је пуно.

10. И у то ће вријеме за коријен Јесејев, који ће бити застава народима, распитивати народи, и почивалиште његово биће славно.

11. И тада ће Господ опет подигнути руку своју да задобије остатак народа својега, што остане од Асирске и од Мисира и од Патроса и од Етиопске и од Елама и од Сенара и од Емата и од острва морских.

12. И подигнуће заставу народима и прогнане Израиљеве и расијане Јудине сабраће с четири краја земаљска,

13. И нестаће зависти Јефремове, и непријатељи Јудини истријебиће се; Јефрем неће завидјети Јуди, а Јуда неће злобити Јефрему.

14. Него ће сложно летјети на плећа Филистејима к западу; заједно ће плијенити народе источне; на Едомце и Моавце дигнуће руке своје, и синови Амонови биће им покорни.

Подели на овим сајтовима

Књига пророка Данила

7. Данило у сну види четири свјетска царства и вјечно царство сина човјечијега.

1. Прве године Валтасара цара Вавилонскога усни Данило сан и видје утвару главе своје на постељи; тада написа сан и приповједи укратко.

2. Данило проговори и рече: видјех у утвари својој ноћу, а то четири вјетра небеска ударише се на великом мору.

3. И четири велике звијери изидоше из мора, свака другачија.

4. Прва бијаше као лав, и имаше крила орлова; гледах докле јој се крила поскубоше и подиже се са земље и стаде на ноге као човјек, и срце људско даде јој се.

5. Потом, гле, друга звијер бијаше као медвјед, и стаде с једне стране, и имаше три ребра у устима међу зубима својим, и говораше јој се: устани, једи много меса.

6. Потом видјех, и гле, друга, као рис, имаше на леђима четири крила као птица, и четири главе имаше звијер, и даде јој се власт.

7. Потом видјех у утварама ноћнијем, и гле, четврта звијер, које се требаше бојати, страшна и врло јака, и имаше велике зубе гвоздене, јеђаше и сатираше, и гажаше ногама остатак, и разликоваше се од свијех звијери пређашњих, и имаше десет рогова.

8. Гледах рогове, и гле, други мали рог израсте међу онијема, а три прва рога ишчупаше се пред њим; и гле, очи као очи човјечије бјеху на том рогу, и уста која говораху велике ствари.

9. Гледах докле се поставише пријестоли, и старац сједе, на ком бјеше одијело бијело као снијег, и коса на глави као чиста вуна, пријесто му бијаше као пламен огњени, точкови му као огањ разгорио.

10. Ријека огњена излажаше и тецијаше испред њега, тисућа тисућа служаше му, и десет тисућа по десет тисућа стајаху пред њим; суд сједе, и књиге се отворише.

11. Тада гледах ради гласа великих ријечи које говораше онај рог; и гледах докле не би убијена звијер и тијело јој се рашчини и даде се да изгори огњем.

12. И осталијем звијерима узе се власт, јер дуљина животу бјеше им одређена до времена и до рока.

13. Видјех у утварама ноћнијем, и гле, као син човјечји иђаше са облацима небеским, и дође до старца и стаде пред њим.

14. И даде му се власт и слава и царство да му служе сви народи и племена и језици; власт је његова власт вјечна, која неће проћи, и царство се његово неће расути.

15. Мени Данилу пренеможе дух мој у тијелу мом, и утваре главе моје узнемирише ме.

16. Приступих к једноме од онијех који стајаху ондје, и замолих га за истину од свега тога. И проговори ми и каза ми шта то значи:

17. Ове четири велике звијери јесу четири цара, који ће настати на земљи.

18. Али ће свеци вишњега преузети царство, и држаће царство навијек и довијека.

19. Тада зажељех знати истину о четвртој звијери, која се разликоваше од свијех и бијаше врло страшна, и имаше зубе гвоздене и нокте мједене, и јеђаше и сатираше, а остатак ногама гажаше,

20. И о десет рогова што јој бјеху на глави, и о другом који израсте и три отпадоше пред њим, о рогу који имаше очи и уста која говораху велике ствари и бијаше по виђењу већи од других.

21. Гледах, и тај рог војеваше са свецима и надвлађиваше их,

22. Докле дође старац, и даде се суд свецима вишњега, и приспје вријеме да свеци преузму царство.

23. Овако рече: четврта звијер биће четврто царство на земљи, које ће се разликовати од свијех царстава, и изјешће сву земљу и погазити и сатрти.

24. И десет рогова јесу десет царева, који ће настати из тога царства, а послије њих настаће други, и он ће се разликовати од пређашњих, и покориће три цара.

25. И говориће ријечи на Вишњега, и потираће свеце вишњега, и помишљаће да промијени времена и законе; и даће му се у руке за вријеме и за времена и за по времена.

26. Потом ће сјести суд, и узеће му се власт, те ће се истријебити и затрти сасвијем.

27. А царство и власт и величанство царско под свијем небом даће се народу светаца Вишњега; његово ће царство бити вјечно царство, и све ће власти њему служити и слушати га.

28. Овдје је крај овој ријечи. А мене Данила врло узнемирише мисли моје, и лице ми се све промијени; али ријеч сачувах у срцу свом.

Подели на овим сајтовима

Књига пророка Малахије

3. О Месијину претечи.

1. Ево, ја ћу послати анђела својега, који ће приправити пут преда мном, и изненада ће доћи у цркву своју Господ, којега ви тражите, и анђео завјетни, којега ви желите, ево доћи ће, вели Господ над војскама.

2. Али ко ће поднијети дан доласка његова? и ко ће се одржати кад се покаже? јер је он као огањ ливчев и као мило бјељарско.

3. И сјешће као онај који лије и чисти сребро, и очистиће синове Левијеве, и претопиће их као злато и сребро, и они ће приносити Господу приносе у правди.

4. И угодан ће бити Господу принос Јудин и Јерусалимски као у старо вријеме и као пређашњих година.

5. И доћи ћу к вама на суд, и бићу брз свједок против врачара и против прељубочинаца, и против онијех који се куну криво и против онијех који закидају најам најамнику, и удовици и сироти и дошљаку криво чине и не боје се мене, вели Господ над војскама.

6. Јер ја Господ не мијењам се; зато ви, синови Јаковљеви, не изгибосте.

7. Од времена отаца својих отступисте од уредаба мојих и не држасте их. Вратите се к мени, и ја ћу се вратити к вама, вели Господ над војскама. Али велите: у чем бисмо се вратили?

8. Еда ли ће човјек закидати Бога? а ви мене закидате; и говорите: у чем те закидамо? у десетку и у приносу.

9. Проклети сте, јер ме закидате, ви, сав народ.

10. Донесите све десетке у спреме да буде хране у мојој кући, и окушајте ме у том, вели Господ над војскама, хоћу ли вам отворити уставе небеске и излити благослов на вас да вам буде доста.

11. И запријетићу вас ради прождрљивцу, те вам неће кварити рода земаљскога, и винова лоза у пољу неће вам бити неродна, вели Господ над војскама.

12. И зваће вас блаженим сви народи, јер ћете бити земља мила, вели Господ над војскама.

13. Жестоке бјеху ваше ријечи на ме, вели Господ; а ви велите: шта говорисмо на тебе?

14. Рекосте: залуду је служити Богу, и кака ће бити корист да држимо што је наредио да се држи, и да ходимо жалосни пред Господом над војскама?

15. Зато хвалимо поносите да су срећни; напредују који чине безакоње, и који искушавају Бога, избављају се.

16. Тада који се боје Господа говорише један другоме, и погледа Господ, и чу, и написа се књига за спомен пред њим за оне који се боје Господа и мисле о имену његову.

17. Ти ће ми бити благо, вели Господ над војскама, у онај дан кад ја учиним, и бићу им милостив као што је отац милостив своме сину који му служи.

18. Тада ћете се обратити и видјећете разлику између праведника и безбожника, између онога који служи Богу и онога који му не служи.

Подели на овим сајтовима

Пошто браћа муслимани слабо познају пророштва из Старог Завета, о Сину Божијем, реших да отворим ову тему.

15. Пророка исред тебе, између браће твоје, као што сам ја, подигнуће ти Господ Бог твој; њега слушајте,

16. По свему како си искао од Господа Бога својега на Хориву на дан сабора својега говорећи: да више не чујем гласа Господа Бога својега и да више не гледам огња тога великога, да не погинем.

17. Зато ми рече Господ: добро рекоше што рекоше.

18. Пророка ћу им подигнути између браће њихове, као што си ти, и метнућу ријечи своје у уста његова, и казиваће им све што му заповједим.

19. А ко год не би послушао ријечи мојих, које ће говорити у моје име, од тога ћу ја тражити.

20. Али пророк који би се усудио говорити што у моје име што му ја не заповиједим да говори, или који би говорио у име других богова, таки пророк да се погуби.

21. Ако ли речеш у срцу својем: како ћемо познати ријеч које није Господ рекао?

22. Што би пророк рекао у име Господње, па се не збуде и не наврши се, то је ријеч које није рекао Господ; него је из охолости рекао онај пророк, не бој га се.

Evo opet ja sa jednim pitanjem necu biti naporan ali volio bih da mi objasnite.necu mnogo tusiti

Krenuio bih stih po stih jer je ovo jedna veoma vazna stvar.

mozete li mi objasniti ovaj stih

"15. Пророка исред тебе, између браће твоје, као што сам ја, подигнуће ти Господ Бог твој; њега слушајте,

Подели на овим сајтовима

Ми то тумачимо да се односи на Христа. Јер, Он јесте и Пророк и Свештеник и Учитељ. Христос као човек, по телу и крви, јесте био из рода јеврејског народа.

Подели на овим сајтовима

То је Онај на Коме се испунило ово пророчанство:

"А ти, Витлејеме Ефрато, ако и јеси најмањи међу хиљадама Јудиним, из тебе ће ми изаћи који ће бити Господар у Израиљу, коме су изласци од почетка, од вечних времена" (Михеј 5,2)

Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni!

Подели на овим сајтовима

Ми то тумачимо да се односи на Христа. Јер, Он јесте и Пророк и Свештеник и Учитељ. Христос као човек, по телу и крви, јесте био из рода јеврејског народа.

Da dadnem par konstatacija na ovo

Tri nesličnosti

Kao PRVO, Isus nije poput Mojsija, zato što je prema vama "ISUS BOG", ali Mojsije to nije

DRUGO, prema vama, ISUS JE UMRO RADI GRIJEHA SVIJETA, ali Mojsije nije morao umrijeti radi grijeha svijeta, zar ne

TREĆE, prema vama, ISUS JE IŠAO U PAKAO NA TRI DANA, ali Mojsije tamo nije trebao ići, nije li tako

Подели на овим сајтовима

Evo proročanstva ispunjena u Hristu,samo na engleskom. .

Prophet Estimated Year Prophecy Subject Fulfilled Estimated Year

1. Moses ca 4000 BC Genesis 3.15 Seed of a woman Galatians 4.4 4 BC

2. Moses ca 1920 BC Genesis 12.3 Seed  of Abraham Matthew  1.1 4 BC

3. Moses ca 1898 BC Genesis 17.19 Seed of Isaac Luke 3.34 4 BC

4. Moses ca 1450 BC Numbers 24.17 Seed of Jacob Matthew 1.2 4 BC

5. Moses ca 1689 BC Genesis 49.10 from the tribe of Judah Luke 3.33 4 BC

6. Isaiah ca 740 BC Isaiah 9.7 heir to the throne of David Luke 1.32 4 BC

7. David ca 1050 BC Psalm 45.6 the Eternal One- Jahweh Hebrews 1.8 the Beginning

8. Micah ca 710 BC Micah 5.2 born in Bethlehem Luke 2.4 4 BC

9. Daniel ca 538 BC Daniel 9.25 time of birth Luke 2.1 4 BC

10. Isaiah ca 740 BC Isaiah 7.14 born of a virgin Luke 1.27 4 BC

11. Jeremiah ca 606 BC Jeremiah 31.15 slaughter of the innocents Matthew 2.16 f 4 BC

12. Hosea ca 785 BC Hosea 11.1 flight to Egypt Matthew 2.14 ca 2 BC

13. Isaiah ca 712 BC Isaiah 40.3 the way prepared Luke 3.3f ca 30 AD

14. Malachi ca 397 BC Malachi 3.1 preceded by a forerunner Luke 7.24 ca 30 AD

15.  Malachi ca 397 BC Malachi 4.5 Elijah Matthew 11.14 ca 30 AD

16. David ca 1050 BC Psalm 2.7 Son of God Matthew 3.17 ca 30 AD

17. Isaiah ca 740 BC Isaiah 9.1 of Galilee Matthew 4.13 ca 30 AD

18. David ca 1050 BC Psalm 78.2 speaks in parables Matthew 13.34 ca 30 AD

19. Moses ca 1450 BC Deuteronomy 18.15 the Prophet Acts 3.22 ca 30 AD

20. Isaiah ca 740 BC Isaiah 61.1 heal the brokenhearted Luke 4.18 ca 30 AD

21. Isaiah ca 740 BC Isaiah 53.3 rejected by His own people John 1.11 from 26 AD

22. David ca 1050 BC Psalm 110.4 Melchisedec priesthood Hebrews 5.6 from 30 AD

23. Zechariah ca 520 BC Zechariah 9.9 triumphal entry into Jerusalem Mark 11.7 ca 33 AD

24. David ca 1050 BC Psalm 8.2 worshipped by infants Matthew 21.15 ca 33 AD

25. David ca 1050 BC Psalm 8.3 Creator John 1.3 the Beginning

26. Isaiah ca 740 BC Isaiah 53.1 not believed John 12.37 ca 33 AD

27. David ca 1050 BC Psalm 41.9 betrayed by a friend Luke 22.47 ca 33 AD

28. Zechariah ca 520 BC Zechariah 11.12 sold out for thirty pieces of silver Matthew 26.15 ca 33 AD

29. David ca 1050 BC Psalm 35.11 false witnesses Mark 14.57 ca 33 AD

30. Isaiah ca 740 BC Isaiah 53.7 remains silent when accused Mark 15.4 ca 33 AD

31. Isaiah ca 740 BC Isaiah 50.6 spat upon and smitten Matthew 26.67 ca 33 AD

32. David ca 1050 BC Psalm 35.19 hated without a reason John 15.24 ca 33 AD

33. Isaiah ca 740 BC Isaiah 53.5 died in other's place Romans 5.6 ca 33 AD

34. Isaiah ca 740 BC Isaiah 53.12 crucified with criminals Mark 15.27 ca 33 AD

35. Zechariah ca 520 BC Zechariah 12.10 pierced John 20.27 ca 33 AD

36. Isaiah ca 740 BC Isaiah 44.6 Redeemer and King of Israel John 1.49 ca 33 AD

37.  Zechariah ca 520 BC Zechariah 14.9 One with GOD John 10.30 ca 33 AD

38. Zechariah ca 520 BC Zechariah 13.9 Lord of Armies- Yahweh Revelation 17.14  soon

39.  David ca 1050 BC Zechariah 13.7  Psalm 22-24 Smitten Shepherd of Israel John 10.11 ca 33 AD

40. David ca 1050 BC Psalm 22.7 mocked and scorned Luke 23.35 ca 33 AD

41. David ca 1050 BC Psalm 69.9 reproached Romans 15.3 ca 33 AD

42. The Psalmist ca 1050 BC Psalm 109.4 prayed for His enemies Luke 23.34 ca 33 AD

43. David ca 1050 BC Psalm 22.18 soldiers gambled for His clothes Matthew 27.35 ca 33 AD

44. David ca 1050 BC Psalm 22.1 forsaken by God the Father Matthew 27.46 ca 33 AD

45.  David ca 1050 BC Psalm 102.20 looses prisoners Matthew 27.52 ca 33 AD

46. David ca 1050 BC Psalm 34.20 no bones broken John 19.32 ca 33 AD

47. Zechariah ca 520 BC Zechariah 12.10 side pierced John 19.34 ca 33 AD

48. Isaiah ca 712 BC Isaiah 53.9 buried with the rich Matthew 27.57 ca 33 AD

49. David ca 1050 BC Psalm 16.10 resurrection Mark 16.6 ca 33 AD

50. David ca 1050 BC Psalm 68.18 ascension on High Mark 16.19 ca 33 AD

51. Angels soon Acts 1.11 coming back >>>>> any day

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Da dadnem par konstatacija na ovo

Tri nesličnosti

Kao PRVO, Isus nije poput Mojsija, zato što je prema vama "ISUS BOG", ali Mojsije to nije

DRUGO, prema vama, ISUS JE UMRO RADI GRIJEHA SVIJETA, ali Mojsije nije morao umrijeti radi grijeha svijeta, zar ne

TREĆE, prema vama, ISUS JE IŠAO U PAKAO NA TRI DANA, ali Mojsije tamo nije trebao ići, nije li tako

Ovdje bih samo stavio jos kratko poredjenje

Područja uspoređivanja:

Mojsije                     Muhammed                   Isus

rodjenje       Normalno                       Normalno                 POsebno

Obiteljski život Oženjen, djeca               Oženjen, djeca       Neoženjen, nema djece

Smrt                 Normalna                       Normalna                 Posebna

Status         Prorok, Državnik               Prorok, Državnik         Prorok

Mjesto progonstva U Medina                 U Medinu                 Nigdje

Rezultati djelovanja

Moralna i fizička pobjeda         Moralna i fizička pobjeda  Moralna pobjeda

Zapisivanje o proročanstvima

Za vrijeme življenja       Za vrijeme življenja       Poslije smrti

Priroda učenja Duhovno i svakodnevno         Duhovno i svakodnevno     Duhovno

Prihvaćanje i vođenje naroda

Odbačen pa prihvaćen         Odbačen pa prihvaćen     Odbačen

Подели на овим сајтовима

Исред тебе - значи пророк мора бити Јеврејин

...и казиваће им све што му заповједим - обратите пажњу, каже све.

А добро се зна, да је и Мојсије погрешио, што га је коштало уласка у Обећану Земљу.

Тако да је овде реч о Богочовеку.

Подели на овим сајтовима

То је Онај на Коме се испунило ово пророчанство:

"А ти, Витлејеме Ефрато, ако и јеси најмањи међу хиљадама Јудиним, из тебе ће ми изаћи који ће бити Господар у Израиљу, коме су изласци од почетка, од вечних времена" (Михеј 5,2)

Витлејем значи Дом Хлеба.

Супер што си нашао овај стих, баш се види да је реч о Христу.

Господар, коме су изласци од почетка, од вечних времена.

Подели на овим сајтовима

Исред тебе - значи пророк мора бити Јеврејин

...и казиваће им све што му заповједим - обратите пажњу, каже све.

А добро се зна, да је и Мојсије погрешио, што га је коштало уласка у Обећану Земљу.

Тако да је овде реч о Богочовеку.

Naglasak je na riječima -" između braće njihove". Mojsije i njegovi ljudi, Židovi su ovdje označeni kao nacija, a njihov su bratski narod, nedvojbeno, Arapi. Vidite, Biblija govori o Abrahamu kao "Božjem prijatelju". Abraham je imao dvije žene - Saru i Hagaru. Hagara je rodila Abrahamu sina - njegovog PRVOROĐENCA - Išmaela. (Vidi Stvaranje 17:25) Do svoje 13. godine on je bio JEDINI Abrahamov sin, a tada je Bog sklopio savez s Abrahamom. Bog je podario Abrahamu još jednog sina (po Sari) - Isaka.

Arapi i Židovi

Ako su Išmael i Isak Abrahamovi sinovi, onda su braća. Tako su djeca jednoga, braća djeci drugoga. Biblija potvrđuje u Stvaranju 16,12 i 25,18. Djeca Isaka su braća Išmaelove djece. Muhamed je po toj liniji brat Židovima pošto potječe od Išmaelove loze. Upravo tako kaže i Biblija. Tako proročanstvo kaže da će dolazeći prorok biti poput Mojsija, da NEĆE potjecati od "djece Izraelove", nego od njihove braće. A Muhamed je od njihove braće!

Подели на овим сајтовима

"i metnucu rijeci svoje u usta njegova"

Povijest nam kaže da je Muhamed s.a.w.s imao oko 40 godina. Bio je u špilji nekih 3 milje sjeverno od Meke. To je bila 27 noć muslimanskog mjeseca Ramadana. U špilji mu arkanđeo Gabrijel zapovijeda: "IQRA" što znači ČITAJ! OBJAVI! RECITIRAJ! Muhamed je bio užasnut i u svojem strahu je rekao kako NE ZNA. Anđeo mu zapovijeda drugi put sa istim rezultatom. Treći put Anđeo progovara a Muhamed PONAVLJA za njim! I ponavlja riječi kako su mu kazane, stavljene u usta.

1. Čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara,

2. stvara čovjeka od ugruška!

3. Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj,

4. koji poučava peru,

5. koji čovjeka poučava onome što ne zna. (Quran 96:1-5)

Ovo su prvi stihovi objavljeni Muhamedu,a sada se nalaze na početku 96. poglavlja Qurana.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...