Jump to content

Књига пророка Јоне

Оцени ову тему

Препоручена порука

Пророк који се свађа са Богом, бежи од задатка који му Бог поверава и гневи се због Божије мислости према народу коме жели уништење,народу који је донео унитење његовом народу. Пророк који проживљава искуство смрти и повртка у живот поставши праслика и самог Господа Исуса Христа, пророк Јона... Спискоји се повезује са именом овог пророка убраја се у пророчку књижевност, али је истовремено и мудросни спис којим се јудејски народ, у једном тренутку када је услед различитих околности налазио у искушењу изразитог верског и националног сепаратизма, открива порука универзализма спасења.

http://www.slovoljubve.com/sites/default/files/79/14/05/10_svet_biblije_-_mudrosna_knjizevnost_-_knjiga_o_joni_aleksandar_ninkovic_-_00.55.57.mp3

Извор:СЛОВОЉУБВЕ

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

Мени је то симпатично. У сваком случају емисија је одлична, живахна.

Свако од нас је помало Јона, и свако се барем једном у току дана посвађа са Богом :) А важно је и актуелно из контекста нашег народа као колектива. Могу се препознати одређене паралеле које бацају светло на нашу историју и садашњост. 

Јер овај син мој бјеше мртав, и оживје; и изгубљен бјеше, и нађе се. Сваки човјек најприје добро вино износи, а када се опију, онда лошије; а ти си чувао добро вино до сада. Што око не видје, и ухо не чу, и у срце човјеку не дође, оно припреми Бог онима који га љубе. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат.

Подели на овим сајтовима

И рече: завапих у невољи својој ка Господу, и услиши ме; из утробе гробне повиках, и ти чу глас мој.
Јер си ме бацио у дубине, у срце мору, и вода ме оптече; све поплаве твоје и вали твоји прелазише преко мене.
И рекох: одбачен сам испред очију твојих; али ћу још гледати свету цркву твоју.
Оптекоше ме воде до душе, бездана ме опколи, сита омота ми се око главе.
Сидох до крајева горских, пријеворнице земаљске нада мном су довијека; али ти извади живот мој из јаме, Господе Боже мој.
Кад нестајаше душе моје у мени, поменух Господа, и молитва моја дође к теби, у свету цркву твоју.
Који држе лажне таштине, остављају своју милост.
А ја ћу ти гласом захвалнијем принијети жртву, испунити што сам завјетовао; спасење је у Господа.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...