Jump to content

Da li verujes?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ја дубоко верујем . Нико од нас Бога није видео , али у животу ми се десиле неке ствари које су ме навеле да верујем у Бога . Док се те ствари нису десиле , ја сам био атеиста , волео сам Астрономију . И сама Астрономија је допринела томе јер сам сватио колико је наука далеко да објасни силе универзума.

Постоји једна стара тема која се у великој мери преклапа са овом темом .

https://www.pouke.org/forum/topic/30264-%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%83%D1%98%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D1%83-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B5/

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Lično mislim da su (da ukradem Vasketom gornji pojam) domišljena - i to literalno. Književno.

Ovo bismo mogli da kazemo ako iz Crkve i Predanja (pa samim tim i Pisma) odstranimo Duha Svetog, i ako se pravimo da su sve to osmislili i pisali samo ljudi. A ako verujemo (i znamo, jer znamo) da Duh vodi Crkvu zauvek, onda ovakva recenica nikako ne moze da stoji.

Aj sad ti, cekam neku ostru paljbu ili tako nesto... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Aj sad ti, cekam neku ostru paljbu ili tako nesto... :)

E pa sam si tražio! Slušaj sada ovamo ...

Ovo bismo mogli da kazemo ako iz Crkve i Predanja (pa samim tim i Pisma) odstranimo Duha Svetog, i ako se pravimo da su sve to osmislili i pisali samo ljudi. A ako verujemo (i znamo, jer znamo) da Duh vodi Crkvu zauvek, onda ovakva recenica nikako ne moze da stoji.

Da se ogradim prvo i kažem da bih ja ipak rekao da se u tako nešto može samo verovati, da ne možemo baš "znati", ali dobro ... (to je finesa!)

Dakle, verujem da Duh vodi Crkvu, da nadahnjuje pisce, da Duh prožima Predanje. Mislim da Pismo nije puko ljudsko delo. Naprotiv. Napisao sam da je Božija Reč. Sve to stoji.

Ali, reč je to Duha i Logosa u saradnji sa čovekom i ljudima. Na ljudskom jeziku, u čovečijim pojmovima i merama. Dakle, morali su da budu neki ljudi koji će to primiti, zapisati, osmisliti, pa i domisliti.

Ako ih je Duh Sveti ponukao da domišljaju (čitaj: da zajedno sa Duhom zabeleže događaj Logosovog postajanja telom i čovekom), onda je to zajedničko delo i ne vidim problem.

Drugim rečima, Duh je pokretao to domišljanje, teološki i književno. Sumnjam da bi smo drugačije i uopšte znali za događaje (gde nije bilo drugih ljudi da o tome neposredno svedoče) kao što su Hristova kušanja u pustinji, usamljena molitva Ocu u Gestimanskom vrtu, itd.

Nema paljbe, (teško mi je da priznam) ali mislim da ćemo se ovde složiti ;)

Подели на овим сајтовима

Drugim rečima, Duh je pokretao to domišljanje, teološki i književno. Sumnjam da bi smo drugačije i uopšte znali za događaje (gde nije bilo drugih ljudi da o tome neposredno svedoče) kao što su Hristova kušanja u pustinji, usamljena molitva Ocu u Gestimanskom vrtu,

Занимњиво поприлично питање. Ово би могло да буде посебна тема. Ал је опасно клизав терен .

Подели на овим сајтовима

Ako ih je Duh Sveti ponukao da domišljaju (čitaj: da zajedno sa Duhom zabeleže događaj Logosovog postajanja telom i čovekom), onda je to zajedničko delo i ne vidim problem.

E to je vec nesto drugo.

Ali ne zaboravi da je u Crkvi oduvek postojalo izuzetno snazno usmeno Predanje, i da smo tako i saznali mnogo toga, a i zapisali, iako to u pocetku nije bilo zapisano. Dakle, licno verujem da je velika vecina teksta upravo posledica usmenog Predanja, tj. da je i kod domisljanja Duh lepo obavestavao pisce o stvarima kakve jesu bile, a ne kakve bi mogle da budu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Znaci, od ove i one teme o vecnosti vise sam uganuo mozak, odo` da odigram nesto da se malo odmorim... :)

Подели на овим сајтовима

Vi stvarno ovako verujete?

Ma nema potrebe da mi persiras, stvarno...

Подели на овим сајтовима

Не знам да ли да вјерујем. Схватам учење и објашњење тога, али некако нисам убијеђен ипак да се десило нешто натприродно нити да је могло се уопште десити.

Подели на овим сајтовима

Znam da se desilo.

Како знаш? То онда више није вера већ нешто друго. Да би нешто знао мораш имати непосредни увид у то, све остало је веровање у речи оног који ти је то пренео. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...