Никола Поповић Написано Јун 11, 2015 Пријави Подели Написано Јун 11, 2015 У куриру (мислим, каквом листу) се ових дана појављују биографије наших средњевековних владара и то са неким пикантеријама из њиховог живота. Нажалост, моје познавање историје не напушта много оно школско, дакле основно, а волим да прочитам све па се просто питам... о чему је заправо реч? Како уопште људи долазе до информација - овај је овога преварио, па на превару му узео све што има, отровао га, а ту су и украдене жене, односи са девојчицом... и после две и по године од смрти постао светац. Стварно не бих да навучем анатему на себе, али да ли је ктиторство уједно означавало и канонизацију, грубо речено? Да ли то значи да ће Амфилохије бити светац пошто је и он сам један од ктитора велелпног храма у Подгорици? Где је ту граница између политике и православља? У потпису - замишљен над историјским подацима... Viktor Ljvovic and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Поповић Написано Јун 11, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јун 11, 2015 Оно што ме је мало овог пута збунило било је по други пут изношење неких података, наравно негативних о светом Стефану дечанском. Неко је чак писао о томе како је волео и мушкарце (мало више нег што то раде генерално мушкарци), али свакако добар борац. Који су извори правих информација - да ли неко може нешто да препоручи? Приносим себе на жртву Теби; предајем се Теби. Немам жеља, осим жеље да испуним вољу Твоју. Научи ме молити се. Сам у мени моли се. Амин. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Viktor Ljvovic Написано Јун 11, 2015 Пријави Подели Написано Јун 11, 2015 Koliko ja znam glavni istorijski izvor je zbirka zitija arhiepiskop Danila II http://www.scribd.com/doc/129750980/ZIVOTI-KRALJEVA-I-ARHIEPISKOPA-SRPSKIH-pdf#scribd Sto se tice ktitora. Oni bivaju freskopisani, ali to ne znaci da su svetitelji. Na freskama se mogu naci mnoge licnosti koje nisu svetitelji( u klasicnom smislu). Mилена КШ је реаговао/ла на ово 1 Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Јун 11, 2015 Пријави Подели Написано Јун 11, 2015 Pa mnoge stvari su prenaglasene i svrstane u kalup danasnjice. Eto svetom kralju Milutinu spocitavaju odnose sa devojcicom,a ta devojcica je rekla kakav je odnos kralj Milutin imao prema njoj i kako je posmatrao,e sad sto je nama nerazumljivo da je tad bilo normalno da otac i kralj druge drzave daju maloletnu cerku nekom drugom kralju,sta da radimo. O tome da je sveti Stefan Decanski takve stvari radio,to prvi put cujem,a nije da ne volim istoriju i da ne umem da zagrebem jer upravo volim. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
lab_man Написано Јун 11, 2015 Пријави Подели Написано Јун 11, 2015 Оно што ме је мало овог пута збунило било је по други пут изношење неких података, наравно негативних о светом Стефану дечанском. Неко је чак писао о томе како је волео и мушкарце (мало више нег што то раде генерално мушкарци), али свакако добар борац. Који су извори правих информација - да ли неко може нешто да препоручи? Nidžo, to si ti nešto pomešao. Da je bilo bilo kakvih naznaka da Stefan Dečanski "blago" gleda na muškarce on nikada ne bi bio proglašen za svetitelja. Господи возвах к Тебе, услиши мя. Да исправится молитва моя,яко кадило пред Тобою,водеяние руку моею,жертва вечерняя.Услиши мя, Господи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јун 11, 2015 Пријави Подели Написано Јун 11, 2015 Где је ту граница између политике и православља? У потпису - замишљен над историјским подацима... Isto tamo gde je bila i kod Cara Konstantina,znači nema je. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Јун 11, 2015 Пријави Подели Написано Јун 11, 2015 Граница је Бог. Ко зна ко је свет у "очима Божијим". Људске слабости су се кроз векове манифестовале, па и на светима. orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran.P Написано Јун 14, 2015 Пријави Подели Написано Јун 14, 2015 Mislim da ne treba mnogo obracati paznju sta pisu pojedine novine. Kanonizacija je samo konstatovanje da je neko svet na osnovu cuda. Sveti Stefan Decanski je netrulezan, njegove molitve za osobe koje mu se obracaju Gospod uslisuje, tako da svakojaka piskaranja po novinama nemaju nikakvog smisla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука