ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Пријави Подели Написано Март 4, 2010 ПЛАЧ Корачам улицом празном док срце ми обруч стеже. Стижем до срушене Цркве, сузе низ лице беже. То беше Црква Успења, прелепа; сад је само рушевина. Плачу над њом небо, земља. На разваљеним вратима икона тужно сведочи страдање Цркве Христове што веру и радост точи. Унутар зидина чујем фресака уздахе и плач, на крову оштећеном – Крст, нама радост, некоме – мач. Целивам Икону Спаса, поглед упрех у висине. Дуго ће срце да памти: –ПЛАЧ НА ПРАГУ РУШЕВИНЕ. ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 БЛАГОСЛОВЕНИ НАМЕЊЕНО АНЂЕЛИЈИ РАДОВАНОВИЋ, енклава Ораховац (неколико деце видели су то чудо истовремено кад и Анђелија) Играјући, ти си Крај клупе застала и случајно поглед ка Цркви скренула, и видела ти си, сва устрептала: пред Олтаром стоје Светитеља два; утом њима приђе Мајка Божија са Спаситељем Христом на светим рукама. Преплашена била си, па си вриснула, А Мати се Божија теби смешила. На твој врисак твоји другари приђоше, потрчаше теби и с тобом гледаше где Пресвета стоји ‘крај Своје Иконе, прелепога лика, дивне, чудотворне. Полагано нестадоше Свети ликови, удивљени гледасте док душа вам ври. Тада Мајка Божија исто нестаде, само радост у грудима вашим остаде. Да вас чува Господ, Пресвета Мајчица, да сте благословени на век векова! ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 ЛЕШТИЈАНСКОЈ БОГОРОДИЦИ (Икона Пресвете Богородице у манастиру Лешје, Србија) Лештијанска, славна Богородице, док гледам Тебе, светли ми лице, светли ми лице светлошћу Твојом, Теби се молим Свом душом својом: Покровом Твојим покриј нас, душама рањеним подари спас, подари спас, исцели боли, свакоме ко се Теби помоли! ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 СВЕТИМ ВРАЧИМА КОЗМИ И ДАМЈАНУ Многим сте људима лека пружили, срцем и душом Христа љубили, Христа љубили, Бога славили, и Пресветој Мајци свагда се молили! Многи верници славе вас; вера јака нама је спас; вера, што ви је имасте свагда; уз веру иду љубав и нада. Зато вас молим, лекари дивни, нек ми се смилује Господ Свесилни, нек ми се смилује, нек ми вас пошаље, кроз вас да вратим своје здравље! Верујем у Бога, верујем у вас! У молитви усрдној – знам – наћи ћу спас! И славићу ваше име докле год постојим! Свети Врачи, будите, ви лекари моји! ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 ЖЕЂ Душа моја жедна је Тебе, Господе благи -Непресушни Извору моје вере! -Дај ми, да вечно остане тако! Срце моје жедно je Тебе, Господе благи -Непресушни Извору моје љубави! -Дај ми, да вечно остане тако! Ум мој жедан je Тебе, Господе благи -Непресушни Извору моје наде! -Дај ми, да вечно Остане тако! Ивана Прлина (Никодијевић) - алиас ПЕЛАГИЈА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 ЛЕПОТИЦА У РЕСАВИ (песма манастиру Манасији) Да ли знате да постоји лепотица у Ресави, изнад града Деспотовца -бисер прави? Накит јој је хладна река што на сунцу блиста, а хаљина -шума красна, зелена и чиста. Ципелице од мерака -мека трава, а шеширић -небо плаво. Царица је права. Лепотица наша је манастир Манасија. Свакој души њена светлост као сунце сија. ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Март 4, 2010 Гости Пријави Подели Написано Март 4, 2010 Брави Ивана, "Жеђ" је мој фаворит! 8084.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 Хвала оче! ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 ПОКАЖИ НАМ ПУТ Покажи нам пут који води Теби, осим Твога пута другим хтели не би! Покажи нам пут вере и љубави, једина Си Истина, Тебе душа слави! Покажи нам пут искреног праштања, кротости и мира, Божјег надања! Покажи нам пут слаткога трпљења; избави нас, Христе, многих искушења! Покажи нам пут који води Теби, осветли нам душу, да грешили не би! -ову песму ми је компоновао један свештеник у пензији, из Београда, протојереј-ставрофор Љубодраг Петровић, духовник центра ВЕРСКО ДОБРОВОЉНО СТАРАТЕЉСТВО, Београд ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 ПРИМИ ГОСПОДА Прими Господа у срце своје кад срце и душа боли броје, кад груди твоје уздахе крију и твоје очи сузе лију. И онда када си до неба срећан, прими Господа - јер Он је вечан. Све је друго пролазно – знај. Приђи Господу, себе Му дај! ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 СВЕ ШТО ДИШЕ ..... Ори се небом песма славуја, умилним гласом Творца славе, земљу умива мирисна роса, травке и цвећа дигоше главе. Све што дише, лети, гмиже, сваки педаљ земље ове лепоту и љубав кује. Славе Творца постојањем. Са Њим се све радује! ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 МОЛИМ Знам. Верујем да постојиш. Чујем Те, слушајући глас у себи. Памтим сваку реч, и молим: „САЧУВАЈ ЉУБАВ У НАМА!“. ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 ОЧЕ НАШ Оче наш небески, што гледаш на нас, даруј Милост Своју, даруј души спас. Молитвама славне Дјеве Пречисте, учини да душе постану нам чисте. Молитвама Светих Твојих Апостола, отклони са очију сваку сузу бола. Молитвама Светих Анђеоских сила, даруј свима нама cвете вере крила. Молитвама Светих Твојих угодника, уброј нас у редове Твојијех војника. Оче наш небески, што гледаш на нас, даруј покајање и веру у спас. ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 НЕБЕСКИ ЛЕКАР Ко нам боле лечи, када душа јечи? Христе Боже, то си Ти, -Лекар небески! Ко нам ране вида, кад нам срце рида? Христе Боже, то си Ти, -Лекар небески! Ко нам мелем даје, руши уздисаје? Христе Боже, то си Ти, -Лекар небески! ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПЕЛАГИЈА Написано Март 4, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 4, 2010 ЦАР НАД ЦАРЕВИМА Ти си Цар над царевима, Цар земље и неба, Спаситељ си наш, Који души треба. Ти си Цар над царевима, води и ваздуху. Слава Оцу и Сину и Светоме Духу. Ти си Цар над царевима, сви Ти се пoклањају, Твоју Милост, Моћ и Љубав Светитељи јављају. Ти си Цар над царевима, Царе наш небески, Ти нас к Себи управљаш путевима чудесним. Ти си Цар над царевима, у златноме руху, Слава Оцу и Сину и Светоме Духу! ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, УТЕШИ МЕ ПРИСУСТВОМ ТВОЈИМ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука