Гости Guest свештеник Иван Написано Фебруар 28, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2010 Zbog toga što otkup sekundarnih sirovina valjda podrazumeva posao za one najsiromašnije, u ovoj oblasti vlada takva anarhija da se postavlja pitanje isplativosti bavljenja ovakvim poslom. Slučajno sam, po ko zna koji put, prisustvovao nemiloj sceni "vaganja i isplate" donetih sekundarnih sirovina i opet sa iznenađenjem gledao kako se varaju nevoljnici koji ovakvim poslom moraju da se bave, i ohološću onih koji "isplaćuju" ljude. Zaposleni je, najblaže rečeno, krao na vagi u proseku od 20% i niko ništa nije smeo da mu kaže. Bio je neprikosnoveni vladar nečijeg ručka, vladar nečije egzistencije. Jedna od osoba mi je, u poverenju i ne znajući ko sam, rekla da ne smeju da se bune jer više nikada od njih neće otkupiti ništa i tako će im prekinuti "dotok" bilo kakvih sredstava u kućni budžet. Nisu samo Romi oštećeni, nego i drugi koji moraju na neki način da se prehrane i zarade "neki dinar". Gledao sam zaposlenog. Sa gađenjem je vagao donešene sirovine a sa još većim gađenjem isplaćivao iz vlastitog džepa za ono što je "oteo" od ljudi koji su bili tu. Isplaćivao ih je iz džepa košulje vlastitim novcem a onda odlazio u drugu prostoriju da uzme novac za "ušur" koji je na ovaj način sakupio. I tako se ponavljalo u nedogled. 8,8 kilograma mesinga je izvagao kao 5,5 kg ne trepnuvši, valjda misleći da on čini uslugu onima koji su sirovine doneli. Žalosno je šta se radi sa ovim narodom i neka je na čast i onima koji "vagaju i isplaćuju" i onima koji su odgovorni što se prema običnim ljudima odnosi kao prema "stoci". Žalosno, ali tako je. http://www.prevara.info/index.php?option=com_content&task=view&id=378&Itemid=1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 15, 2010 Пријави Подели Написано Мај 15, 2010 оче, хвала ти што си ме подсетио на овај тренутак детињства navijanje ово моје је далеко наивно и нисам живео од тога, али ми је занимљиво да поделим са вама. ја сам овако зарађивао џепарац кад сам био баш клиња, скупљао сам новине по целој кући и једном недељно, обично суботом или недељом одлазио да ми се откупе новине. имао сам срећу па сам водио оца са собом који ми је носио оно што сам скупио и увек је инсистирао да ми се лепо измери и исплати. био је у близини моје куће један такав киоск, до очију пун папира и ту се мерило и скупљало. циганима нису узимали, њих су увек терали на отпад да им се тамо мери, пошто су имали по цела колица папира. сећам се да је увек био мокар товар и крао им је на томе, није никад био конзистентан у одузимању кад би донели неке мање количине папира. нисам знао проценте ал сам знао разломке и отац ме је научио малу вештину како да оценим колики је део у разломцима. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука