Дража Написано Фебруар 28, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2010 ОСНОВЕ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ (КАТИХИЗИС) СВЕТИ ФИЛАРЕТ МОСКОВСКИ Линк: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/KatihizisSvetiFilaretMoskovski/KatihizisSvetiFilaretMoskovski.htm Свети Филарет Московски "...1.Православни катихизис (вероучење) представља поуку о православној хришћанској вери која се предаје сваком Хришћанину ради благоугађања Богу и спасења душе. 2. Реч "катихизис" преведена са грчког језика значи оглашење, усмено поучавање, а сходно употреби још од апостолског доба, овом се речју означава основно учење о православној хришћанској вери које је неопходно сваком Хришћанину (Лк. 1,4; Дап. 18, 25). 3. За благоугађање Богу и за спасење душе потребни су, најпре, познање истинског Бога и права вера у Њега, а као друго - живот по вери и добра дела. 4. Вера је неопходна зато што, како сведочи реч Божија, без вере није могуће угодити Богу (Јевр. 11,6). 5. Веру нераздвојно треба да прате живот по вери и добра дела, јер, како сведочи реч Божија, вера без дела мртва је (Јаковљ. 2, 20). 6. Према објашњењу Светог Апостола Павла, вера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих (Јевр. 11, 1). 7. Разлика између знања и вере је у томе што знање за предмет има видљиво и схватљиво, а вера - невидљиво и чак несхватљиво. Знање се заснива на искуству или истраживању предмета, а вера на поверењу у сведочанство Истине. Знање припада уму, мада може да делује и на срце; вера припада превасходно срцу, иако отпочиње у мислима. 8. У учењу побожности захтева се не само знање него и вера, јер је главни предмет овога учења Невидљиви и Несхватљиви Бог и Премудрост Божија у тајни скривена. Стога многи делови овога учења не могу да буду обухваћени разумним познањем, него могу да буду примљени само вером...." [Из Катихизиса...] "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 28, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2010 Овај Катихизис св. Филарета нисам још увек прочитао,мада верујем да је много добар. Него када смо код св. Филарета,желео бих да напишем неке његове мисли са којима се ја баш и не слажем : "ТИ САДА ОЧЕКУЈЕШ ДА ЋУ ЈА ДОНЕТИ СУД О ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ ПОСТОЈЕЋЕГ ХРИШЋАНСТВА, АЛИ ЈА САМО ДУБОКО ГЛЕДАМ НА ЊИХ. Делимично видим како је Глава и Господ Цркве исцелио многе дубоке ране које је нанела стара змија на свим деловима и члановима овог Тела,примењујући час благе час снажне лекове, чак и ватру и гвожђе, како би омекшао отврдлост, како би исцедио отров, како би очистио ране, како би отстранио туморе који расту, како би васпоставио дух и живот у полумртвим и укоченим структурама. У таквој разборитости сам опробавао своју веру да ће стрпљива сила Божија на крају тријумфовати над људским слабостима, добро над злом, ЈЕДИНСТВО НАД ПОДЕЛАМА, живот над смрћу!'' (Изложење о разлици између Источне и западних Цркава, по питању учења и вере) ''ВИДИ ДА НИЈЕДНУ ЦРКВУ НЕ НАСТОЈИМ ДА НАЗОВЕМ ПОГРЕШНОМ, верујући да ИСУС ЈЕСТЕ ХРИСТОС!Хришћанска Црква може бити или ЧИСТО ИСТИНИТА, исповедајући истинито и спасавајуће божанско учење без погрешних додавања и погубних људских мишљења, или НЕЧИСТО ИСТИНИТА, када са истинитим и спасавајућим учењем вере у Христа меша погрешна и погубна људска мишљења!'' (Изложење о разлици између Источне и западних Цркава, по питању учења и вере) "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Март 1, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Март 1, 2010 Овај Катихизис св. Филарета нисам још увек прочитао,мада верујем да је много добар. Него када смо код св. Филарета,желео бих да напишем неке његове мисли са којима се ја баш и не слажем : "ТИ САДА ОЧЕКУЈЕШ ДА ЋУ ЈА ДОНЕТИ СУД О ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ ПОСТОЈЕЋЕГ ХРИШЋАНСТВА, АЛИ ЈА САМО ДУБОКО ГЛЕДАМ НА ЊИХ. Делимично видим како је Глава и Господ Цркве исцелио многе дубоке ране које је нанела стара змија на свим деловима и члановима овог Тела,примењујући час благе час снажне лекове, чак и ватру и гвожђе, како би омекшао отврдлост, како би исцедио отров, како би очистио ране, како би отстранио туморе који расту, како би васпоставио дух и живот у полумртвим и укоченим структурама. У таквој разборитости сам опробавао своју веру да ће стрпљива сила Божија на крају тријумфовати над људским слабостима, добро над злом, ЈЕДИНСТВО НАД ПОДЕЛАМА, живот над смрћу!'' (Изложење о разлици између Источне и западних Цркава, по питању учења и вере) ''ВИДИ ДА НИЈЕДНУ ЦРКВУ НЕ НАСТОЈИМ ДА НАЗОВЕМ ПОГРЕШНОМ, верујући да ИСУС ЈЕСТЕ ХРИСТОС!Хришћанска Црква може бити или ЧИСТО ИСТИНИТА, исповедајући истинито и спасавајуће божанско учење без погрешних додавања и погубних људских мишљења, или НЕЧИСТО ИСТИНИТА, када са истинитим и спасавајућим учењем вере у Христа меша погрешна и погубна људска мишљења!'' (Изложење о разлици између Источне и западних Цркава, по питању учења и вере) Па добро са чим се ти овде не слажеш са руским светитељем? "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Март 1, 2010 Пријави Подели Написано Март 1, 2010 Па зар не видиш да Светитељ Филарет сматра Римокатоличку цркву благодатном,то јест "непотпуно" благодатном. Као и да каже да постоји црква која је "нечисто истинита" и "чисто истинита" - што по мом мишљењу није тачно. Ја сматрам да је само Једна Света и Апостолска Црква Православна и да је само она благодатна и истинита. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука