Александар Милојков Написано Март 15, 2015 Пријави Подели Написано Март 15, 2015 Радио Слово Љубве, емисија "Академија": Савремена православна теологија је позвана да чита дела светих отаца, лишена предрасуда и идеолошких наноса. Учење светог Августина о Светој Тројици тумачено је донедавно у супротности са теологијом Кападокијских отаца. Теолог Александар Милојков, докторанд на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, говори о непходности другачијег приступа, отвореног за поруку списа овог оца Цркве која је важна и за савремено разумевање онтологије личности, како на равни тријадологије тако и на равни антропологије. Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! ИгорМ, Лазар Нешић, Дуња and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Што се мене тиче, ово је револуционарна ствар за теологију, па и православну цркву код нас савремених источњака. Одлична емисија! Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Март 16, 2015 Гости Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Zapoceo sam slusanje ovog razgovora i slazem se u tome da je Alexandar ponudio kako i sam kaze jednu novu egzegezu. Kad budem poslusao, iznecu svoje misljenje. U svakom slucaju, drago mi je da se ovde vode ozbiljni teoloski razgovori i da se cuje nesto novo vezano za Avgustina. Ono sto sam ja citao i slusao su uglavnom interpretacije vl. Ignatija i mitr. Jovana Zizijulasa. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Март 16, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Ова емисија је само увод. Тек ћемо ја и Марко да причамо о конкретним стварима из Августиновог богословља. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Март 16, 2015 Пријави Подели Написано Март 16, 2015 Odlicno i zanimljivo predavanje, Aleksandre. Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2015 Радио Слово Љубве - "Академија"У савременој лингвистици и философији језика много простора је посвећено могућностима и ограничењима људског језика у изражавању стварности које окружују али и надилазе људску егзистенцију. У разговору са теологом Александром Милојковим разговарамо о томе како су на слична питања одговарали велики оци Цркве свети Григорије Богослов и свети Августин. У којој мери се на тему богопознања може применити израз агностицизам? Како нам се Бог открива? И каква је веза мистичког искуства и литургијског опита сједињења са Богом у Христу, према овим оцима? Ова порука се налази и на насловној страници Поука. Погледајте! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Април 23, 2015 Пријави Подели Написано Април 23, 2015 Poslusao sam pocetak gde ste rekli da je Grigorije Bogoslov govorio da je nemoguce formirati pojam o Bogu.Pa ako je to tacno kako mozemo onda govoriti o Bogu koji je licnost? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Април 23, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2015 Poslusao sam pocetak gde ste rekli da je Grigorije Bogoslov govorio da je nemoguce formirati pojam o Bogu.Pa ako je to tacno kako mozemo onda govoriti o Bogu koji je licnost? Немогуће је Бога обухватити било којим појмом, с-хватити га. Ту се пре свега мисли на божанску суштину. Бог је личност, тачније Тројица (три личности) и то је нешто што се тиче откривења, јављања. Чак и за то (тријадологију) Григорије каже да је Бог "бледо умом означаван". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука